Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ingyenes előadással csalogatják a középiskolásokat

Két ingyenes előadással szeretné becsalogatni a győri középiskolásokat Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója. A Gézagyerek című kortárs dráma várhatóan ezt a korosztályt is megérinti.
Egy falusi kőfejtőben dolgozó autista fiúról szól Háy János kortárs darabja, amelyet január óta nagy sikerrel játszik a színház társulata. Forgács Péter bevallása szerint őt magát is meglepte, hogy a darab csak jó kritikákat kapott, ami egyaránt köszönhető a témaválasztásnak és a színészi alakításoknak. A mindenkit mélyen megérintő történetre most a középiskolásokat szeretné becsalogatni a színház, méghozzá két ingyenes előadással, amelyeken előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a győri osztályok. Minden jel szerint meg is telik a nézőtér május 23-án és 29-én, már csak 300 hely szabad, amelyekre a színház szervezésén még várják az intézmények jelentkezését.


- Szeretnénk a fiatalabb korosztálynak is megmutatni a színház varázsát, hogy ráérezzenek, mekkora élmény lehet egy-egy előadás. Érdekes, hogy Győr ebből a szempontból különbözik más városoktól, itt ugyanis inkább a felnőtt és az idősebb korosztály van túlsúlyban a közönség soraiban; más színházakban sokkal több a középiskolás néző - mondja Forgács Péter.

Vannak persze sikerdarabok, például a közönségkedvenc musicalek, vagy éppen a Portugál című kortárs darab, amely annyira sikeres, hogy évek óta töretlen sikerrel van műsoron a Kisfaludy-teremben. Ki tudja, talán a Gézagyerek is kedvet csinál a tizenéveseknek a színházhoz!?

A Gézagyerekről

A darab hőse, a Gézagyerek egy falusi kőfejtőben dolgozó autista srác, akinek egész nap nincs más dolga, mint figyelni. Várja, hogy beavatkozhasson, megnyomhassa a piros gombot, mellyel leállítaná a gépsort - de nincs hiba, nem jön a hiba. Mit lehet ilyenkor tenni? Talán maga csináljon? Kemény kérdés ez. Megbecsülik a munkáját, szeretik, sőt, a helyi kocsma veteránjai, a kőfejtő régi iparosai is befogadják maguk közé. Hogy ez előny-e vagy hátrány, az már más kérdés. Szeretnék azt hinni, a Gézagyerek a hiba. De lehet, hogy ők. Mivel azonban soha nem történik semmi, a fiú a kezdeti lelkesedés után egyre rosszabbul érzi magát. Esténként megpróbál elvegyülni a közösség férfitagjainak társaságában, de „hibás" volta és a humorérzék teljes hiánya tragédiába sodorja.

Olvasóink írták

  • 1. RábaViktor 2012. május 10. 00:09
    „Szuper jó előadás volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így válasszon az ügyvédek közül

Az ügyvéd kiválasztása elsősorban bizalmi kérdés. Ám ha ügyvédre van szükségünk, érdemes mérlegelni… Tovább olvasom