Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ingyenes belvárosi parkolás Győrben

A közgyűlés csütörtökön döntött a karácsonyi ünnepekre vonatkozó új győri parkolási rendeletről.
A közgyűlés csütörtökön döntött a karácsonyi ünnepekre vonatkozó új parkolási rendeletről. A Kisalföld elsőként írt a még készülő tervezetről. Abban eredetileg az szerepelt, hogy a Dunakapu és a Bécsi kapu teret, valamint az Apáca utcát fizetős parkolóvá alakítják november 24. és december 24. között; emellett – szintén egy hónapig – ingyenes lesz a parkolás szombatonként és délután négy óra után. Az elképzelés az alpolgármester és a belvárosi kereskedők közötti megállapodáson alapult, de a tegnapi közgyűlés előtt mégis változtattak rajta. A tervezetből kikerült a Bécsi kapu tér és az Apáca utca, mert a közlekedési szakma szerint ez kivitelezhetetlen lenne – tudta meg lapunk.

Úgy tudjuk, a közlekedési szakma véleménye csak az egyik ok volt, ugyanis a Belvárosban élők közül is sokan jelezték felháborodásukat a városvezetésnél – miután a Kisalföldből értesültek az elképzelésről. Pk nemcsak a Bécsi kapu térrel, hanem az Apáca utcával kapcsolatos tervet is érthetetlennek tartották.

Késő délután és szombaton

Eredics Imre alpolgármester mindezt megerősítette a napirendi pont tárgyalásakor. Elmondta: az ott élők és a szakemberek egyaránt jelezték, hogy nem értenek egyet a javaslattal, amely „előzetesen, elhamarkodottan" került napvilágra. P úgy vélte, van mód arra, hogy segítsenek a belvárosi kereskedőknek, és rátért a javaslat ismertetésére. Ennek lényege, hogy ezentúl a karácsonyi vásár idején nem kell fizetni a parkolásért munkanapokon délután négy óra után, valamint szombaton. Emellett – ugyanebben az időszakban, piaci napok kivételével, reggel nyolc és délután négy óra között – megengednék a parkolást a Dunakapu tér keleti oldalán.

Az alpolgármester jelezte a javaslatban rejlő kockázatokat is. Úgy vélte, hogy az ingyenesség miatt az autósok hosszabb ideig várakoznak egy helyen, ezért előfordulhat, hogy még annyian sem tudnak parkolni a központi városrészben, mint korábban. A Belváros forgalmi terhelése is nőhet, ha a mostaninál több autós kényszerül körözni szabad helyet keresve.

Marad a parkolózár

Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője kijelentette: támogatják az elképzelést, de módosító indítvánnyal is élt. Ebben arra tett javaslatot, hogy a korábban megszüntetett 63 parkolóhely egy részét – a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Czuczor Gergely utcában – állítsák vissza addig, amíg a járdákat nem szélesíti ki a város, javítva a gyalogosközlekedés feltételeit. Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője gyakorlatilag ugyanezt indítványozta azzal a különbséggel, hogy ő március 31-ét jelölte volna meg határidőként. Németh Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne érezze presztízsveszteségnek a parkolózár feloldását, mert az nem visszalépés, hanem annak elismerése, hogy az életbe léptetéshez fontos fejlesztések – nevezetesen a járdák kiszélesítése – szükségesek.

A közgyűlés baloldali többsége ennek ellenére egyik módosító indítványt sem találta támogathatónak. Eredics Imre előterjesztését a testület ugyanakkor egyhangúlag elfogadta.

A kereskedők szerint a döntés csak félsiker

Szó volt róla, a kereskedőkkel kötött megállapodás alapján készült az első tervezet. A most elfogadott verzióval nem teljesen elégedettek a korábban céljuk eléréséért aláírásba kezdő kereskedők – mondták az érintettek a közgyűlési döntés után. De komoly eredményként könyvelik el, hogy legalább a fizetős napoknál sikerült engedményt kiharcolniuk pártsemleges akciójukkal – tette hozzá Szilágyi Tibor helyi kereskedő, az aláírásgyűjtés egyik szervezője.

A Párizsi Divat egyik tulajdonosa, Tichi Jánosné ennyire azért nem elégedett, szerinte így sem, úgy sem jó a parkolási helyzet a Belvárosban, a Czuczor utcai butikjuktól ugyanis rendre csak nagyon messze tudnak megállni napközben, mert egyszerűen nincs máshol hely. A Dunakapu tér valamelyest segít a helyzetükön, de az alapvető parkolási problémát nem oldja meg.
(A közgyűlés további döntéseiről holnap számolunk be.)

Kapcsolódó anyagok >>
  
Elhalasztott parkolózár (2005-03-24) >>
Megszűnik 63 parkoló Győr belvárosában (2005-09-21) >>
Októberig maradnak a belvárosi parkolók (2005-03-23) >>
A lakótelepeken nem lesz fizetőparkoló (2004-02-03) >>
Bliccelő osztrák autósok (2002-10-08) >>
Elhalasztották a parkolási módosítást (2005-05-27) >>
Győrben nem lesz SMS-es parkolás (2002-08-16) >>
Hétszázzal kevesebb parkolóhely a lakótelepeken (2004-07-07) >>
Parkolóház 260 autó számára (2003-06-27) >>
Húsz százalékon a parkólóház (2005-11-08) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítások Győrben

Csütörtökötől négy útszakasz felújítása kezdődik Győrben az útkezelő szervezet megrendelése alapján.… Tovább olvasom