Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ingyen vagy drágán?

Győr - A közgyűlés a jövő héten tárgyalja az új parkolási rendeletet, amelynek célja, hogy a belváros végletekig kihasznált utcáiból kiterelje a parkoló autókat.

A tervezetkészítői szerint a leghatásosabb eszköz az, ha a díjakat drasztikusan megemelik a centrumban, de a parkolóházakat ingyenessé teszik a győrieknek. 

Jövőre az, aki néhány percre megáll autóval a belváros szívében, 100 forintot fizet, fél óráért 200 forintot; egy óra parkolásért 410 forintot, másfél óráért 630 forintot, kettőért 860-at, két és fél óráért 1100-at, három óráért 1340-et. Ez a progresszív fizetés lényege. 

A progresszív fizetési mód bevezetését a közlekedési szakembereket képző győri Széchenyi István Egyetem (is) javasolta. Azzal ugyanis, hogy a díjtételek egymásra épülve változnak, azt lehet – elvileg – elérni, hogy az autósok rövidebb ideig parkoljanak a centrumban; illetve ha mégis sokáig maradnának a belvárosban, akkor a szűk belső zónán kívül álljanak meg.

Jelenleg az okozza a legnagyobb problémát, hogy a hosszú ideig tartó parkolások aránya  a centrális és az I-es övezetben a legnagyobb – az átlagos várakozási idő 90 és 130 perc közötti –, éppen ott, ahol a leginkább szükség lenne a gyors járműcserékre, a rövid idejű parkolásra.

A centrális fizetőparkoló-övezetben ugyanis a gépjárműforgalom jelentős része a parkolóhely-keresésből adódik: az autósok addig köröznek a Bajcsy-Zsilinszky, az Árpád, a Czuczor vagy az Aradi vértanúk útján, amíg parkolót nem találnak maguknak.

Bár a centrális zónában jelentős változások lehetnek jövőre, azonban az I-es, II-es és III-as díjövezetben nem változnak az árak.

Ennek az emelésnek a nem éppen népszerű voltát úgy kívánja ellensúlyozni a város, hogy ezzel párhuzamosan ingyenes parkolóhelyeket ajánl fel az autósoknak; két győri  parkolóházban. November 30-án már átadták a Révai utcai új, 220 férőhelyes, úgynevezett P+R parkolóházat, a Jókai utcai óriásgarázst pedig január 2-ától használhatják ingyen a győriek – persze csak akkor, ha a közgyűlési előterjesztés egy hét múlva megkapja ehhez a politikai támogatást. Ha így lesz,  260-nal csökken a fizetős parkolóhelyek száma (ez a Jókai utcai parkolóház kapacitása); de egyben 480-nal nő az ingyeneseké. A város nem kíván titkot csinálni abból sem, hogy a Jókai utcai parkolóház kiesett bevételét az utcai parkolási díjak megemeléséből tudja fedezni.

A két ingyenes parkolóházról el kell mondani, hogy zárt parkolókként, nem pedig garázsként fognak működni, azaz 14 órás parkolásig lehet díjmentesen használni, utána a gépjármű által az óriásgarázsban eltöltött teljes időtartamra díjat kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 13. dominiim 2009. december 14. 10:24
  „Sokkal jobb lenne ha azzal foglalkozna a közgyülés, hogy megszüntetné az "ingyenes" parkolókártyákat és
  kiszürné a parkolásbál az álrokkankatat. Ezek 1m2 eső szaporasága elég nagy a kaszinók környékén !
  A második lépcsőben pedig biztositani kellene a technikai feltételeket /földfelszin alatti parkolók / a belvárosi
  parkolásra!
  Azért az nem megoldás, hogy nem lehet a városban ügyet intézni, bevásárolni, szinházba menni mert egyszerü-
  en nincs parkolóhely.
  A parkolási gondokat nem lehet átgondolatlanul kezelni. Kicsi több empátiával kell a megoldást keresni !
  André”
 • 12. Hunicum 2009. december 13. 09:00
  „Aztán idővel a P+R parkolókat is fizetővé teszik. Apránként kell átcseszni a jónépet!”
 • 11. lelkiismeret 2009. december 13. 02:01
  „Hát ez már felháborító. Ha az ember győri munkahelyhez tartozik és meg be egy-két órára egy vagyont kell fizetni... A messzebb lévő parkolókból meg azért nehéz laptoptáskával iratokkal vánszoroghatunk...
  TESSÉK MEGNÉZNI A BELVÁROSBAN SZÍNHÁZ POSTA KÖRNYÉKÉN STB ...PARKOLÓ ELEGÁNS ÉS LUXUS VERDÁKAT ÉS HOGY RENGETEGEN ROKKANT KÁRTYA VAN????!!!! ... ÉS LÁM-LÁM ELEGÁNS MOZGÉKONY FIATALOK UGRÁLNAK BE A KOCSIBA..... NO EZT NEM KÉNE HAGYNI!!”
 • 10. zotya975 2009. december 12. 21:52
  „Bocs, de nem tudom ez előbbi hsz-em miért ide került.”
 • 9. zotya975 2009. december 12. 21:43
  „Hát ja a sok játék ott porosodik a padláson, vagy a pincében, de a gyereknek hogyan magyarázod meg, ha egyszer fáj a szíve valamire, mégha te tudod, hogy gagyi, meg úgyis megúnja nem is olyan soká. Én is voltam gyerek, nekem is megvették a kacatokat amit kértem, meg persze amire futotta. Nem baj, inkább ilyenre dobom ki a pénzt mint cigire-piára.”
 • 8. antikomcsi 2009. december 12. 20:09
  „VargaP

  Nem a bevétel kicsi a forgalom nagy. Kben az ötlet jó, csak az utak xarok meg kéne festeni is. Remélem a karácsonyi láz után januárban csinálnak vmit.”
 • 7. VargaP 2009. december 12. 18:13
  „Álmodik a nyomor, vagy a Komszol vezetése a túlélésre játszik. Eddig sem jött össze seemmi ötletük, vagy több száz milliós parkolási beevételük kevés? No komment”
 • 6. Accra 2009. december 12. 17:09
  „A Jókai utcaival egy baj van: a megközelíthetősége. Az odavezető kis utcák továbbra is tele lesznek, főleg a Bajcsy.”
 • 5. igazmondó 2009. december 12. 16:59
  „a világon mindenhol kell fizetni a parkolásért a belvárosokban. Nem is keveset. Még több parkolóház, azaz inkább mélygarázs kelene, kultúrált árakkal és akkor eltűnnének az utcáról a parkoló autók.”
 • 4. kikelet_ 2009. december 12. 15:16
  „Bírni fogja, mert a Jókai eddig se volt túl kihasznált...ami probléma lehet, hogy a kettő közül mindenki azt fogja választani, a Révai kihasználtsága így jóval alacsonyabb lesz. Talán az lenne megoldás, ha a Jókaiban fizetni kellene továbbra is, de csak valami jelképes összeget. Az alapötlet mindenesetre jó.”
 • 3. Kftimi 2009. december 12. 15:13
  „szerintem ez teljesen jó! mindenki lusta! az a két parkolóház 5-10 perc sétára van a belvárostól... annyit mindenki be tud vállalni talán...”
 • 2. zotya975 2009. december 12. 13:57
  „Hát ez az, mennyi is van? Kettő szem?”
 • 1. ZéZé 2009. december 12. 13:32
  „Ez így normálisnak hangzik. Azt nem tudom, hogy a parkolóházak kapacitása meddig bírja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természet megadta, amit a borászok kértek

Kiváló évjárat lehet az idei a Pannonhalmi borvidéken, főleg a fehér fajtáknál, mert a természet… Tovább olvasom