Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ingatlanspekuláció indult Révfalu-Bácsa-Sárás között

Ingatlanspekuláció indult Révfalu-Bácsa-Sárás közöttBattyányi Kálmán annak ellenére örömét leli az önkormányzattól bérelt kiskertben, hogy többször meglopták itt. A győri nyugdíjas a talajt lazította látogatásunk idején. Fotók: Béres MártonA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A bálványosi csatorna környékét többen szívesen kiöntötték volna betonnal.
A Galántai úton lakó Olvasónk állítása szerint az itt élő lakókat foglalkoztatja, mi lesz a sorsa a közeli bálványosi csatorna menti zöldterületnek. Utóbbi jelentős kiterjedésű. Mivel a városban alig akad parlagon heverő telek, nem meglepő, hogy a környék többek érdeklődését felkeltette.

76 parcellányi kiskert van itt. Győr utolsó önkormányzati kiskertjeit szintén itt bérlik és művelik a nyugdíjasok (lásd keretes írásunk). Olvasónk elmondása szerint a kiskertek tulajdonosait építési vállalkozók - vagy hozzájuk köthető közvetítők - ostromolják hol korrekt, hol alacsony telekárral. A cél aligha kérdéses: megszerezni a telkeket, majd lakásokat kialakítani.

1,5-2 millió Ft-os ajánlat

"A szóbeszédeket alá tudom támasztani, hozzám is eljutottak az információk. Volt olyan idős hölgy, aki tőlem kért tanácsot, hogy eladja-e a kertjét" - kezdte kérdésünkre Bárány István, akivel közösen vettük szemügyre a hangulatos, fákkal övezett helyszínt.

Az önkormányzati képviselő hozzátette: "befektetési céllal jómódú családok is próbálnak itt venni telkeket. Rendelkeznek hozzá pénzzel, van idejük kivárni, hogy a befektetés beérjen. A bálványosi zöldterületek már most értékesek. Ahogy fejlődik Győr, még értékesebbek lesznek". Jelenleg 1,5-2 milliót Ft-ot ajánlanak a kiskertekért. Olyan ajánlattal is végig mentek a területen, hogy egy éves előszerződést írattak alá a tulajdonosokkal - nehogy másnak adják el a tulajdonukat.
 
Bárány István, a terület önkormányzati képviselője bízik benne, hogy a fejlődés nem megy a zöldterület káros rovására.

Zsúfoltság parányi telkeken

Mielőtt képzeletben útnak indulunk Révfalu, Bácsa és Sárás határmezsgyéjén, idézzük fel az utóbbi évtized építési trendjét Győrben. Hivatalos adatok szerint a városban 135 ezren élnek. Egyes vélemények szerint azonban a kisalföldi megyeszékhely lakosainak száma meghaladja a 140 ezret. Rengetegen érkeznek a Rába-parti városba dolgozni Kelet-Magyarországról.

Ők nem minden esetben jelentkeznek be Győrbe, megőrzik szűkebb pátriájuk lakcímkártyáját. A belső migráció, az otthon teremtési program hatása és a befektetői célú lakásvásárlások megjelenése miatt egyre több lakásra van szükség. Az építői érdek úgy szól - tisztelet a kivételnek -, hogy minél kisebb telekre minél több lakást húzzanak fel. Ez a vállalkozói szemlélet nem mindig találkozik a közérdekkel. S akkor a későbbi lakóközösségi vitákat meg sem említettük.

Joghézagok

A Vámosszabadihoz tartozó, Győrtől alig pár száz méterre lévő szitásdombi Pacsirta Lakópark több problémája kísértetiesen hasonlít a szintén zsúfolt révfalui Víziváros vagy ménfőcsanaki Mediterrán Lakópark gondjaihoz. Az új lakóparkokban, -telepeken minden lehetséges négyzetméterre lakásokat építettek az utóbbi években. Volt, ahol "elfelejtettek" a szemetes konténereknek helyet hagyni. Kis méretű telkeken az ideálisnak tartott két lakás helyett sokszor hatot, hetet zsúfoltak jogerős építési engedéllyel parányi területekre. A vállalkozók saját szemszögükből "ügyesen" használtak ki a joghézagokat.

 
A parlagon heverő zöldterület mögött már épültek társasházak.

Az említett szemlélet egyik tipikus következménye, hogy parkolóhelyből szinte mindig kevesebb épül, mint amennyire a társasházak benépesülése után szükség lenne. Ebből fakadó vitát Vízivárosban drasztikusan intézték a szemben álló felek most ősszel. A saját és céges kocsival rendelkező lakó gumiját kiszúrták. A problémára adott válasz brutális, de ebből is látszik: a gondok több mint élők.
Közlekedési problémák

Ha beépítenék a bálványosi csatornához közeli területeket, bonyolult ügy lenne az új utcák bekapcsolása a közlekedésbe. A 14-es főút győri szakaszán hosszú percekig araszolnak az autósok a reggeli, délutáni csúcs idején. Erre a szakaszra két körforgalomra lenne szükség. A közeli Audi-iskolánál szintén jelentősek a torlódások.

Biztosítékok

Vissza a Révfalu-Bácsa-Sárás háromszögben fekvő zöldterületre. "Grandiózus tervekkel álltak elő már itt. Többen szívesen kiöntötték volna betonnal a zöldterületet a 14-es főútig. Ez eddig nem történt meg. Azért is lépett életbe a rendezési terv felülvizsgálatát biztosító változtatási tilalom, hogy ne kelljen tartani hasonló elképzelésektől. Szükség van a fejlődésre Győrben, de ez nem mehet a zöldterületek káros rovására. Megjegyzem, a bálványosi csatornának funkciója van, az esővizet gyűjti, a talajvizet szabályozza" - magyarázta Bárány István.

A felülvizsgálat után életbe lépő rendezési terv szerint a kertes belső terület két különböző besorolású övezetekbe tartozhat. A falusias övezetben egy telekre legfeljebb két lakást, a kertvárosi övezetbe egy telekre legfeljebb négy lakást lehet majd építeni. Utóbbi esetben a teleknagyság is számítani fog: 1300 négyzetméter alatt nem tervezhetnek négy lakást. A terület önkormányzati képviselője bízik abban, hogy a korábbiakhoz képest jövőre egyértelmű, világos, a szükséges közösségi infrastruktúra létesítését is előíró szabályok lépnek életbe, melyeket könnyebb lesz betartatni, számon kérni.
 
A bálványosi kanális az esővizet gyűjti, a talajvizet szabályozza.

A bálványosi csatorna madárcsicsergéstől hangos vidékét nem csupán az új rendezési terv fogja óvni az emberi kapzsiságtól. 76 kerttulajdonos önmagában biztosíték a zöldterületre. Itt ugyanis több tucatnyi tulajdonossal kell zöldágra vergődniük a befektetőknek. A Pacsirta Lakópark vagy Víziváros esetén teljesen más volt az alaphelyzet. Egy-két tulajdonos birtokolta a területet, velük könnyű volt megegyezni.
Az utolsó önkormányzati kiskertek

A bácsai Borostyán sétányhoz közel található 16 önkormányzati kiskert. A termőföldet nyugdíjas házaspárok művelik. Jó levegőn kertészkednek, zöldséget, gyümölcsöt termesztenek. A kiskerteket jelképes áron bérlik a várostól.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb nem a győri hulladékégetőnek

Nem engedélyezte a győri hulladékégető 25 százalékos kapacitásbővítését a szakhatóság, mivel a… Tovább olvasom