Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Ingatlanadó: még drágább lesz az életünk?

Győr-Moson-Sopron - Már tudott, hogy 2009-től az önkormányzatok ingatlanadót vethetnek ki a ház- és lakástulajdonosokra.
Olvasóink kérésére a Kisalföld próbaszámítást végzett.: Győrben mennyit fizetünk most, s mennyit fizetnénk, ha lenne ingatlanadó.

A parlament néhány napja döntött: 2009-től lesz ingatlanadó, ennek mértékét pedig az építmény számított értéke alapján határozhatják meg az önkormányzatok. A törvény megadja az épülettípusonként, megyénként kiszabott alsó-felső értékhatárokat, ezektől a helyi testületek nem térhetnek el.

A képviselő-testületeknek a luxusadó bevezetésekor egyszer már meg kellett állapítaniuk a települési átlagértékeket. Győrben az egylakásos lakóépületnél 250 ezer, a többlakásosnál 220 ezer, az üdülőnél 170 ezer forint a négyzetméterenkénti forgalmi értékhatár. A Kisalföld ez alapján próbaszámítást végzett, de hangsúlyozzuk: ezt legfeljebb alapnak lehet tekinteni, hisz döntés sincs még arról, lesz-e ilyen adónem a megyeszékhelyen; melyik városrészben mennyi átlagértéket határoznak meg, ki kaphat kedvezményt, s hány százalékkal számolnak. Lakás, ház, villa, padlástér, üdülő esetén az ingatlanadó legmagasabb mértéke maximum fél százalék; nem lakás célú (garázs, műhely) ingatlanok esetében 1,5 százalék. Lássuk az eredményt.

A települések még nem döntöttek, kivetik-e az ingatlanadót. Mindenki szép otthont álmodik magának, ám így lehet, hogy sokat kell majd fizetni. Fotó: Bertleff András


Egy száz négyzetméteres, egylakásos győri lakóépületnél a jelen adatok szerint maximum 125 ezer forint ingatlanadót lehetne kivetni 2009-től; egy 50 négyzetméteres nyaraló esetében pedig 42.500 forintot. Hogy össze tudjuk hasonlítani a számokat: jelenleg Győrben a lakások után nincs külön adó, de a nyaraló után most is kell fizetni – ugyanezen 50 négyzetméteres bungaló után évi 15 ezer forintot.

Azt is jó tudni, hogy az ingatlanok után máshol is szednek „vámot" az önkormányzatok, igaz, más címen. Hogy hol és miként, íme:

Győr: elsősorban a cégek

A megyeszékhely azon települések közé tartozik, amely már eddig is megkövetelte az építményadót, de csak a nem lakás célú ingatlanok után. Mező Tímea, a győri polgármesteri hivatal adóügyi osztályvezetője elmondta: jelenleg a luxusadó az egyetlen, amit a győriek lakás célú ingatlan után kötelesek fizetni. Kommunális adó egyáltalán nincs, építményadót pedig csak a nem lakás célra használt ingatlanokra vetett ki az önkormányzat. Így például a különböző cégek 700 forintot fizetnek négyzetméterenként, legyen szó akár gyárépületről, akár műhelyről, akár társasházban kialakított irodáról. A magánszemélynél így ugyebár csak a garázs és a hétvégi ház esetében merül fel az építményadó kérdése, az előbbinél 200, az utóbbinál 300 forintot kell fizetni négyzetméterenként. A példa kedvéért ez egy átlagos garázs esetében 3-4 ezer forintot jelent évente. Mező Tímea úgy tájékoztatott: rászorultsági alapon e nem kimondottan magas összeg alól is mentesíthetik az ingatlantulajdonost, ha az egy főre jutó jövedelem és még néhány más kritérium alapján erre jogosultnak találja az adóiroda.

A másik végletet azonban a tehetősebbek költsége – a luxusadó jelenti – amelynek bevallását tavaly áprilisig kellett benyújtani. Ez a 100 millió forint feletti értékű ingatlan esetében a becsült érték fél százalékát teszi ki. Korábban megírtuk mindössze 7 ingatlantulajdonos fizet luxusadót Győrött, s ebből csak egy volt, aki maga vallotta be háza valós értékét. Hogy van-e még 8, 9 vagy akár több érintett ingatlan a városban, azt dönse el mindenki saját maga.

Csorna: csak kommunális adó

Egy másik példa a megyéből: Csornán nincs építményadó, sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell fizetni ingatlanjuk után. Itt van azonban kommunális adó, amely csak a magánembereket terheli, a társaságokat nem. Jakab Gáborné, a csornai polgármesteri hivatal adócsoport-vezetője tudatta: az adó minden érintett esetében 4000 forintot jelent – ez év januárja óta, mert előtte 6000 forintot tett ki. Az éves összeget két részletben fizethetik be a csornaiak, s bár elvben lehetőség akad rászorultsági kedvezmény megítélésére, eddig még nem kérte senki. Remélhető, hogy ez az összeg ezek szerint nem terheli meg különösebben a lakosság pénztárcáját – mondta Jakabné. Egyébként mind a két városban feltettük a kérdést: lehet-e sejteni, hogy jobban vagy rosszabbul jövünk-e ki 2009-től, ám ezt egyelőre senki nem tudhatja. Mint az illetékesek elmondták: nem láttak olyan végrehajtási rendeletet, mely irányadó lehet bármiféle előzetes latolgatásnál.

Győrújbarát: ház nem számít

Győrújbaráton is kommunális adót számolnak fel az ingatlantulajdonosoknak, itt ráadásul nem számít sem a telek, sem az azon felhúzott ház nagysága. Az adó mértékéről (ingatlanonként évi ötezer forintról) 2004-ben határozott a képviselő-testület, azóta ezen az összegen nem emeltek. Ennél többet annak kell csak fizetnie, aki plusz belterületi ingatlannal rendelkezik a faluban: telkenként kétezer forintot. Győrújbaráton sincs egyébként egy tulajdonos sem, aki luxusadót fizetne.
Megnéztük Dunakilitit is, ahol van kastély, illetve több olyan ingatlan is, amely tudvalévőleg külföldi tulajdonos kezében van. A szigetközi faluban éppen ezért különbséget tesznek: kommunális adót (6 ezer forintot) mindenkinek kell fizetnie. Pluszépítményadót azonban csak azoknak (a zömében külföldi tulajdonosoknak), akik nem állandó lakosként élnek Dunakilitin. Az építményadó 400 forint négyzetméterenként; nem lakás célú ingatlannál pedig 100 forint.

Laczó Balázs–Sudár Ágnes

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2007. november 18. 11:18
  „Szerintem, nem kell félni! A magyar már megtanúlt sorban állni, munkanélküli lenni, hajléktalan lenn, vagy ép éh-bérért dolgozni! Kibírja? Naná, hisz erre épülnek a végeláthatatlan adórendszerek és az olyan díjazások amiért az annak bezsebelője és élvezője nem dolgozik meg és az ellenértéket is csak minimálisan csurgatja vagy ép nem is adja! Hisz megteheti e rendszerben! Ezért lehet akár vadkaitalizmusnak, vagy banánköztársaságnak nevezni rendszerünket Tény, hogy megint a kisemmizett röghözkötöttekről lehet lehúzni ismét egy bőrt! Ennek kitervelői tisztában vannak azzal, hogy sok kicsi sokkal többre megy, mint egy-két milliárdos megsarcolása! Nem is beszélve arról, hogy e kaszt igy-is, úgy is kibújik alóla! No meg a milliárdokból sokkal könnyebb fizetni így nekik nem kell félni, nem is fog fájni!”
 • 3. L.A. 2007. november 18. 08:15
  „Attól félek, hogy ez az adó is olyan lesz, amit ha nem vet ki az önkormányzat, akkor természetesen egy előre kalkulált összeg hiányozni fog a költségvetéséből, és így kénytelen lesz kivetni. Én még csak most tartok a lakásvásárlás előtt, de súlyos évekre hitelt leszek felvenni, nem is kis összeget, de nem hiszem, hogy a mai világban a leendő 60 m2-es lakás kiugró lenne. Hogy nem fogom befizetni az biztos, megvárom míg a következő kormány eltörli, mert ha nem akkor ők is elmehetnek a p*****ba.”
 • 2. Éva 2007. november 17. 22:38
  „sajnos az ingatlanadót az ÖK-nak kell eldönteni, hogy bevezeti-e és miként.

  több alternatívája van most is és vszínüleg lesz is 2009. januári bevezetési kötelezettségig

  tök fölösleges a döntés előtt riogatni egymást!
  /Az adó egyébként most is bevezethető lenne/
  lehet, hogy a város cégeinek "holdingosítása"mérsékeli majd az adó bevezetési szükségességét!”
 • 1. peltim 2007. november 17. 19:21
  „Felháborító!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez már mindennek, főleg a mostanság szokásos sanyargatásnak a legteteje. Egyszerűen már nem hiszem el, hogy van képük egy ilyen, nem kis költséggel járó adónemet bevezetni. Élek egy 56 m2-es lakásban két gyerekkel, akiket mint egyedülálló nevelek, a fizetésem felét a rezsire költöm, OTP kölcsön terheli a lakásunkat, ami még kb. 23 évig tart, azután jön az élelem, néha öltözködni is kellene, az gyerek iskolába jár, hadd ne meséljem el milyen költségekkel jár az is, a lakásban folyton elromlik valami, időnként korszerűsíteni kell és ezt még sorolhatnám a végtelenségig. Na és akkor jön a tetejébe az ingatlanadó. Kérdezem tisztelt honatyák? Ha nem fizetem elveszik a lakásom? Netán kilakoltatnak? Mert én nem fogok fizetni az biztos, mivel már nincs miből. Esetleg a gyerek szájától vonjam el a falatot? Öteleteket várok kedves Gyurcsány miniszterelnökúr. Talán cseréljünk egy hónapra, én majd valahogy elboldogulok az Ön milliárdjaival, de mit Ön mit tesz majd az én minimálbéremmel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőtéri gránátot találtak Győrszentivánon

Első világháborús lőtéri gránátot találtak Győrszentivánon, az építés alatt álló Huszka Jenő… Tovább olvasom