Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Ingatlanadó kérdőjelekkel

Bár még sok a bizonytalanság körülötte, súlyos bírságot kockáztat, aki az ingatlanadó eltörlésére számít a tavaszi választások után, s ezért nem vallja és fizeti be annak első részletét.

Igaz, még érdemes kivárni: az adónemnek ugyanis előbb még ki kell állnia az alkotmányosság próbáját.

˝Az ingatlanadót az érintetteknek évente két alkalommal kell befizetni. Evásoknak, egyéni vállalkozóknak a teljes összeg felét először a rájuk vonatkozó éves bevallással együtt február 25-ig, magánszemélyeknek, s azoknak, akik semmilyen adóbevallás beadására nem kötelezettek, május 20-ig. Ezek a határidők egyben az első befizetések határ-
idejei is. Jelen állás szerint a második részletet szeptember 30-ig kell leróni. Ebből az összegből – azokon a településeken, ahol bevezették – levonható az abban az évben befizetett helyi ingatlanadó˝ – mondta Auth Szabolcs Gábor okleveles adószakértő.

Az idő tehát sürgetne, hisz a 30 milliósnál értékesebb lakóingatlannal rendelkezőknek akár már február végéig nyilatkozniuk és fizetniük kellene (második lakás esetén 15 milliós érték felett). Ehhez képest azonban még mindig nem készült el az az ingatlanadó-kalkulátor, mely alapján kiszámolható lenne házunk értéke. A hírek szerint a napokban kétféle kalkulátor lesz elérhető az adóhivatal honlapján. A számított kalkulátor a törvény szerinti tényezőkkel számolja ki a lakóingatlan értékét: megmutatja, kell-e adóbevallást készítenünk. A másik, úgynevezett becsült kalkulátor a tényleges értéket – mely alapján fizetjük az adót – célozza meg.

˝A törvény szerint, akik életvitelszerűen használják ingatlanukat, s oda bejelentkeztek, azoknak 30 millió forint alatti érték esetén nem kell fizetniük. E két feltételből, ha valamelyik nem teljesül, akkor elvileg nem jár a kedvezmény. Magyarán mondjuk a 14 milliót érő háza után is fizethet az illető ingatlanadót˝ – mondta az adószakértő. 

Portálunk utánajárt, hogy számíthat-e büntetésre az, aki az új kormánytól várja az ingatlanadó eltörlését s emiatt most bevallást sem készít, s nem is fizet. Elöljáróban tudni kell: a köztársasági elnök legkorábban április 11-re tűzheti ki az országgyűlési választások első fordulóját. Az új parlamentnek május 25-ig kell összeülnie, s júniusban tehet majd esküt (2006-ban ez június 9-én történt meg).

˝A törvényi szabályozás szerint, aki adófizetési kötelezettségét nem teljesítette, az büntetésre számíthat˝ – folytatta az adószakértő. ˝Akár a négy év múlva esedékes ellenőrzés is kiszűrheti, s nem számít, ha időközben mondjuk eltörölték az ingatlanadót. A szankció mértéke magánszemély esetében 200 ezer forint is lehet, más adózókra 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki (emellett a meg nem fizetett adó után 50 százalékos bírságot és a jegybanki alapkamatnak megfelelő késedelmi pótlékot is meg kell fizetni). Fontos azonban megemlíteni: jelenleg 6–7 beadvány hever az Alkotmánybíróság asztalán az ingatlanadó eltörlését kérve. Olyan döntés is születhet, hogy alkotmányellenes a bevezetendő adónem˝ – mondta Auth Szabolcs Gábor. Az Alkotmánybíróság jövő hétfőn tűzi napirendre a kérdést s február elején határoz.


A legnagyobb ellenzéki párt csütörtökön megerősítette, hogy egy leendő Fidesz-kormány egyik legelső döntése lesz ˝a rendkívül igazságtalan ingatlanadó eltörlése˝. ˝Kár volt annyit vesződni az ingatlanadó-kalkulátorral, hiszen azt eleve egy stabil 0-ra kell beállítani˝ – fogalmazott csütörtöki közleményében Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője – írta az MTI.

 

Olvasóink írták

 • 4. szocdem 2010. január 11. 10:29
  „xkutya olvtárs!

  Az irányítószám szerinti külömbségtételt azért nem engedi a program, mert egalizálni kell a győrszabadhegyi 100m2-t a mosszentmiklós alóival. Több zsé jön be.
  Kel afganisztánra, meg hasonló fontos dolgokra - elvégre libás cimbalomka megigérte az ami uzsorásoknak...”
 • 3. Goldmund 2010. január 11. 09:55
  „Ez aztán a jogbiztonság!
  Lehet, hogy két hét múlva már alkotmányellenes lesz, de ha nem, akkor másfél hónapon belül be kell vallani és fizetni, de lehet, hogy fél év múlva már el is törlik!
  GRATULÁLOK!!!”
 • 2. xkutya 2010. január 10. 20:11
  „Azt érdekes megnézni, hogy az APEH honlapján található kalkulátor nem felel meg a törvényben leírtaknak! Mivel nem jogosítja fel az irányítószám szerinti megkülönböztetésre. Ezt érdemes megnézni! Magyarorszag.hu”
 • 1. janika 2010. január 10. 16:24
  „Hát kérdőjeleket lehet tenni oda, aki nem tudja igazolni, hogy honna is vette rá a pénzt. Persze, ha lenne ,aki megkérdezné. Mert nyálverő az van aki még azt is megadóztatná, aki az adózott pénzéből épitett! Példa rá a közút használatának a többszörösen bezsebelt pénzösszegei.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az 1-es úton Ikrénynél - fotók

Két autó ütközött össze az 1-es főút ikrényi leágazásánál. A harmadik gépkocsi, hogy elkerülje az… Tovább olvasom