Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Influenza: Megérkezett a védőoltás

Győr-Moson-Sopron - Hétfőn megérkeztek megyénkbe az influenza elleni díjmentes védőoltások. A vakcinák a tisztiorvosi szolgálaton keresztül jutnak el a háziorvosokhoz, az oltásokat néhány nap múlva kérhetik a jogosultak.

Az országban 1,3 millió, megyénkben 52 ezer – ugyanannyi, mint tavaly – influenza elleni védőoltás adható térítés nélkül. A vakcinák hétfőn érkeztek meg, a szétosztáshoz azonban idő kell, így nagyrészt a jövő héttől kezdhetik meg a háziorvosok az oltásokat.

Azok jogosultak egyébként az ingyenes védelemre, akik a korábbi években: krónikus betegek, szív és érrendszeri-, légúti vagy anyagcsere-betegségben szenvedők, cukorbetegek, vesebetegek, művesekezelés alatt állók, akiknek az immunrendszere rendellenesen működik, továbbá nem kell fizetniük a védőoltásokért egészségi állapotuktól függetlenül a 60 év felettieknek.

Kérhetik a védőoltást az egészségügyi és szociális intézetek munkatársai, hiszen ők mások által fokozottan veszélyeztetettek járvány esetén, a baromfitartó telepek és baromfi-feldolgozók munkatársai, valamint az állatorvosok.

Dr. Széles Klára, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei intézetének járványügyi főorvosa a Kisalföldnek elmondta: az idei influenza elleni Fulaval AB vakcinák Magyarországon készültek. Háromévesnél fiatalabbak számára nem adható, számukra külön vakcinát állítottak elő.

2006 végén, illetve az idei év elején csupán enyhe lefolyású influenzajárvány volt az országban, így régiónkban is. A figyelőszolgálat három hete működik, a háziorvosoknál azonban eddig nem jelentek meg többen, mint általában.

Akik nem tartoznak az influenzavírus által veszélyeztetettek közé, azok számára is nagyon fontos lehet, hogy beoltassák magukat. Nekik a szérumot háziorvosuk írhatja fel. A térítéses vakcina 1250 forintba kerül, amiből 279 forintot a társadalombiztosítás támogat, azaz 971 forint a fizetendő összeg.

A térítéses vakcina még nem érkezett meg a gyógyszer-nagykereskedőkhöz, november elejére kerülhet a szérum a patikákba. A megyeszékhely egyik legforgalmasabb, belvárosi patikájában az elmúlt influenzaidényben nagyjából félszáz védőoltást váltottak ki.


Két hét a védettség

Az influenza elleni védőoltás hatására a szervezetben tíz-tizennégy nap alatt alakul ki a védettség, ezért az esős, párás és rövidesen hidegebbre forduló időben érdemes minél előbb beoltatni magunkat – ajánlják a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves a Segítőház idősotthona

Győr-Likócs - Otthonnak számít a likócsi Segítőház egyik részlege: a lakók többsége tisztában van a… Tovább olvasom