Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Influenza - szappan: 1-0 - Megnéztük, hol veszik komolyan a védekezést

Plázában, hiperben, iskolában, kórházban és orvosi rendelőben is megpróbáltunk kezet mosni kedden délelőtt. Nem mindenütt sikerült.

Azért jártuk újra körbe a tavalyelőtt tesztelt mosdókat, mert kíváncsiak voltunk, hol veszik komolyan az évtized legnagyobb influenzajárványa elleni védekezést.

Győr-Moson-Sopron megyében január közepe óta hétszeresére emelkedett az influenzagyanús betegek száma.

A vírus nem ismer akadályt, mindössze az erejéből veszített kicsit. A tegnap összesített adatok szerint százezer lakosra 1627 fertőzött jut. A betegek közel harmada gyermek, több mint harmada 15–34 év közötti.

Komárom-Esztergom megyében százezer lakosra 1139 beteg jut. Múlt héten 16 százalékkal több panaszosnál merült fel az influenza, mint az előző héten. (Ez 6 százalékkal erősebb emelkedés, mint Győr-Moson-Sopronban.) A betegek harmada 35–59 éves.

A mintákból többségében az A (H3N2) vírust sikerült mindenütt azonosítani. Dr. Széles Klára győri megyei járványügyi főorvos kérdésünkre elmondta: a H3N2 altípus benne van ugyan az oltóanyagban, de most annak módosult törzse cirkulál. A megbetegedésektől így nem biztos, hogy megvéd, de a súlyos lefolyástól igen.

Kézmosásügyben a győri Krúdy Gyula-középiskolában is mindent rendben találtunk Suga Paulinával. Fotó: Mészáros Mátyás
Kézmosásügyben a győri Krúdy Gyula-középiskolában is mindent rendben találtunk Suga Paulinával. Fotó: Mészáros Mátyás

Különösen fontos hát a megelőzés, amely az ÁNTSZ honlapján olvasható intelem szerint egyebek mellett a gyakori szappanos kézmosás. Meg is próbáltuk, úgy, ahogy 2013-ban.

Három bevásárlóközpontban kezdtünk. Folyékony szappannal és kézszárítóval kényeztettek bennünket mindenütt. Szigorúak voltunk, csak egyikük vizsgázott ötösre. A másikban hat szappanadagolóból kettő üres volt, az utolsóban nem működött a felszerelt szárító. Nem is fog, nyugtatott meg bennünket az arra tüsténkedő takarító, megköszönve, hogy figyelmeztettük: ideje újratölteni a szappant.

A bölcsődékben, óvodákban 2013-ban is mindent rendben találtunk, ellentétben az iskolákkal, ahol ígéretet kaptunk: a hiányosságok hamarosan megszűnnek. Örömmel tapasztaltuk a változást. Győr harmadik éve gmk-kon keresztül üzemelteti a hozzá tartozó oktatási intézményeket. (Más részüket a Klik, és nem tartoznak ide az egyéb fenntartású iskolák sem.) – Azóta folyamatosan javul a helyzet – ezt mondták az iskolák. Felmérés készült az igényekről, kicserélték a rossz berendezéseket, megpályáztatták a tisztítószergyártókat, naponta felügyelik, pótolják a fogyó mennyiségeket és szúrópróbaszerűen ellenőrzik, van-e minden, ami kell, például szappan.

Influenza - szappan: 1-0 - Megnéztük, hol veszik komolyan a védekezést

A gyermek- és felnőtt-háziorvosi rendelőkben zárt ajtók és feliratok fogadtak bennünket: "kérje el a kulcsot". Megtettük. A szappanadagolót állítólag csak ezért találtuk a helyén. – A lopásokat próbáljuk kivédeni – hallhattuk a magyarázatot és a keserű tapasztalatot: volt, hogy a hétkor kinyitott vizesblokk fél nyolcra kiürült.

A rendelőintézet és a kórház következett. Találtunk mosdót szappantartó nélkül és hagyományos szappantartót szappan nélkül. Ezért is örültünk meg a "Tiszta kapcsolat, a 100%-osan fertőzésmentes toalett használatért" feliratú automatának, amelybe rögtön be is tápláltunk egy százforintost. Vártuk az ígért csomagot az antibakteriális törlőkendővel, a WC-ülőke-takaró papírral, a nedves toalettpapírral és az illatosított kéztörlő kendővel, de hiába. Legalább a pénzt visszakaptuk.

A következő mosdóban már nem is próbálkoztunk, kiírták a szerkezetre, hogy nem működik. Ezután egy újonnan épített kórházi illemhelyen próbáltunk szerencsét, ahol látva az adagolókat és a fertőtlenítő habszappan matricát a csempén, reménykedni kezdtünk. Nem kellett volna. Üres volt mind a kettő.

Kifelé menet találtunk a falon egy közleményt és egy csinos kis postaládát. Azt írták, a betegek véleményét, tapasztalatait, észrevételeit, javaslatait gyűjtik a jobb és magasabb színvonalú betegellátás érdekében. A magunk nevében köszönjük a lehetőséget. Éltünk vele.

Szerencsések
A mihályi általános iskolába és ciráki tagiskolájába közel 180 diák jár a településekről és a környező községekből. Úgy néz ki, sem a gyerekeken, sem a pedagógusokon nem fog a járvány. Srágli Dezsőné igazgató azt mondta, a szokásos, osztályonként egy, legfeljebb két hiányzónál idén még nem volt több.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen független győri Ifiház? Igen! Elképzelhető ez? Nem!

"Minden épület sorsát emberek alakítják. Ez az Ifiház esetében finoman fogalmazva sem diadalmenet - alsó határon - elmúlt 15 évben." Tovább olvasom