Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Influenza-világjárvány fenyegethet?

Magyarország - Megnőtt egy influenza-világjárvány (pandémia) kialakulásának esélye a WHO és az ENSZ napokban közzétett figyelmeztetése szerint. A regionális járványügyi szakember jóval árnyaltabban látja a helyzetet.

A tapasztalatok szerint harminc- negyven évente kitör egy-egy pandémia, így a hetvenes évek világjárványát követően most lehet időszerű egy újabb influenzajárvány. Erre figyelmeztet az ENSZ Nemzetközi Egészségügyi Szervezetének (WHO) napokban közzétett jelentése, amelyből kiderül az is, hogy az általánosan ismert, humán influenzavírus okozza világszerte a legnagyobb számú megbetegedést. A jelentés szerint évente több millióan kapják el a cseppfertőzéssel terjedő kórt, de a szárnyasokról emberre terjedő madárinfluenza is növekvő mértékben fertőz. Amennyiben a két vírus találkozik, létrejöhet egy mutálódott influenzavírus, amely világszerte több millió ember halálát okozhatja. Az új vírus ellen nincs oltóanyag, hiszen még nem is létezik, így megjelenésétől az oltóanyag létrejöttéig – szakértők szerint minimum 3–6 hónap – komoly pusztítást okozhat a világban.

A WHO ajánlása alapján Magyarország is felállította a pándémiás bizottságot, és kidolgozta a nemzeti pandémiás tervet. Az ország zavartalan működésének fenntartásához szükséges a regionális, helyi felkészülés is. Ennek fontos eleme – sok más mellett – a szükséges védőfelszerelések beszerzése, az antivirális szerek készletezése, az időszaki influenzaoltások beszerzése és biztosítása a dolgozók számára.

Dr. Széles Klárát, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezető főorvosát arról kérdeztük, hogy valós veszélyre figyelmeztet- e a WHO és az ENSZ jelentése vagy pedig egyszerűen „csak" riogatás.

Valós veszélyt fogalmaznak meg, de egy-egy ilyen influenzajárvány bármikor előfordulhat, vagy előfordulhatott volna. Az nem szabályszerű, hogy harminc- negyven évente történhet ilyen.

Dr. Széles Klára – Világjárvány kialakulásához új vírustörzsre van szükség, amely jelenleg még nem alakult ki. Ennek ellenére a nemzeti pandémiatervre szükség van, ami egyébként akkor készült el, amikor a madárinfluenza emberről emberre terjedő változata megjelent. Átnéztem az elmúlt öt év megbetegedéssel kapcsolatos adatait. Egyértelműen megállapítható: tavaly nem emelkedett, de nem is csökkent a madárinfluenzás humán esetek száma. A nyugat-dunántúli régióra vonatkozóan is létezik pandémiás terv, amely például arról rendelkezik, hogy járvány esetén hol kell elhelyezni a betegeket, miként történik a vírusellenes szerek beszerzése és szétosztása, illetve, hogy a működőképesség fenntartásához kik kaphatnak, kapjanak védőoltást. 

MI A PANDÉMIA?

 Pandémiának azokat a világjárványokat nevezzük, amikor szinte minden földrészen pusztít a fertőzés. Mivel az influenzavírus antigénjeiben rendkívül változatos, így időszakonként újabb variánsok bukkannak fel, amelyek ellen a lakosság nagy része nem védett, még nem alakult ki ellenük a szervezet saját védekezőrendszere, így rendkívül fertőzőképesek.  

Olvasóink írták

  • 1. Figyelő 2008. január 27. 13:01
    „Ez persze tök jó a gyógyszergyáraknak!
    Megelőzés lehetne a járványra:
    1. A beteget nem kellene antibiotikummal a kezében dolgozni küldeni. 3 nap táppénzbe még nem halt bele senki,
    2. A kedves szülőknek lehetne annyi eszük, hogy a beteg, fertőző gyerekeiket nem viszik oviba, iskolába és pláne!: a bevásárlóköszpontokba! Ha már egyszer magasról sz...nak a gyerekük egészségére és ezzel a jövőjükre is, legalább másokra gondolhatnának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki tűri el, s ki nem a rasszizmust?

Győr - Az MSZP szerint érdekből védi a hazai szélsőjobboldalt a Fidesz, és ezért nem támogatta a… Tovább olvasom