Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Indulatországban bűnbak a cigány?

Győr - Nincs nap, amikor ne szólna ilyen-olyan hír a cigányokkal és a bűnözéssel összefüggésben. Akarjuk vagy sem, ketyeg valamiféle időzített bomba a cigánykérdéssel kapcsolatban. A rendszerváltás óta óriásira nőtt a feszültség a magyarok és a cigányok között, de több témában a romák közt sincs egyetértés. A Kisalföld is keresi a válaszokat, ezért hívtuk össze azt a kerekasztalt, amelynek reményeink szerint akár témakörönként folytatása lehet.


Baranyai István (B. I.) zenetanár-koncertmesterrel, Németh Zoltánnal (N. Z.), a Kossuth-iskola igazgatójával, valamint Lakatos Attila (L. A.) nyugállományú rendőrrel beszélgettünk a mostanra kialakult, rendkívül feszült helyzet hátteréről, a lehetséges megoldásokról.

Baranyai István
Baranyai István

Kisalföld: – Miért alakulhatott ki a jelenlegi, meglehetősen feszült helyzet, ki mit tehet a maga területén ennek jobbításáért?

Németh Zoltán: – A cigányt sokan negatív jelzőként használják, ebben sajnos cinkos partner a politika és a média is. A probléma gyökere, hogy maguk a cigányok között is óriási a különbség, ennélfogva pedig a feszültség. Véleményem szerint a politika jelenleg tudatosan gerjeszti ezt.
Németh Zoltán
Németh Zoltán

– Beszélhetünk cigánybűnözésről, mit gondolnak erről?

N. Z.: – Véleményem szerint csakis cigányok által elkövetett bűnről beszélhetünk, de akkor ilyen alapon létezik politikus- vagy bankárbűnözés. Az átkosnak tartott szocializmusban az járta, ha egy helyre letelepítették őket, dolgozniuk kellett, de nagyjából megkaptak mindent. Pannonhalmán ennek voltam tanúja: cigánysorok épültek, de kötelező volt a munka. Az igazán nagy problémákról senki nem beszélt, a látszólagos csend mögött senki nem akarta észrevenni a vihart.

A rendszerváltással együtt azonban minden megváltozott, hisz manapság senkit nem visznek el, ha nem dolgozik, sőt...

– A válság sok mindent felszínre hozott, többek között azt a problémát is, amitől a cigányok leginkább szenvednek. A szegénység több százezrüket érinti. Az iskolában viszont ezt nem érezzük, a legritkább, amikor a cigány vagy a magyar gyerek közt kisimíthatatlan konfliktus lenne. A társadalomban egyre gerjedő feszültség az iskolában szerencsére még nem csapódik le.

Lakatos Attila: – Huszonegy évig viseltem egyenruhát, de semmivel sem találkoztam több bevallottan cigánybűnözéssel, mint magyarral, merthogy nem készültek, nem is készülhetnek ilyen statisztikák. Ilyen fehéren-feketén nincs. A rendőr nem lehet személyválogató. Mi még ezt tanultuk, és valahol sértőnek tűnik az erről szóló megnyilvánulás, amely aztán ország-világ előtt napvilágot láthatott. Az emberség nem népcsoport szerint válogat, az mindenkinek kijárna. A jelenleg kialakult helyzet számomra bűnbakkeresés. Az emberek java részének nincs személyes negatív élménye cigány emberrel. De legalábbis lennének pozitív hírek is tehetségről, munkáról, boldogulásról, csakhogy ezek ma nem hírek a médiában.

Lakatos Attila
Lakatos Attila

– Mi lehet a kiút, hogy látják, hiszen valahol az az ember érzése, hogy húsz éve egy helyben topogunk.

N. Z.: – Soha nem láttam ekkora szükségét a szülői ház és az iskola együttműködésének, mint most. Ha a szülőnek van belső motivációja arra, hogy a gyereke majdan dolgozzon s többre vigye, mint maga, észre kell vennie, hogy első az iskola, a tanulás. Lassan egy egész generáció kiesik a munka világából azért, mert nincs munka, vagy éppen végzettség híján sehova nem veszik fel. Sokat beszélünk erről a szülőknek, a nagyszülőknek, ám az otthon tapasztalható kilátástalanság, a feszültség az iskoláig ér. A mi pedagógusaink ezen a téren az átlagnál már edzettebbek, s ne tűnjék nagyképűségnek, de amolyan második szülőként fordulunk a gyerekeink felé.

Az első elfogadás persze nehéz, sok a kudarc, de itt a siker az átlagos sokszorosát éri.

A hagyományos, poroszos pedagógiát mellőznünk kell, ugyanakkor a két lépés távolságot is kénytelenek vagyunk megtartani – a gyermek érdekében. A foci, a bátorító pedagógia például jó eszköz...

Németh Zoltán iskolaigazgató, Lakatos Attila nyugalmazott rendőr és Baranyai István hegedűtanár, koncertmester-zenekarvezető az újságíró társaságában. Fotó: Bertleff András
Németh Zoltán iskolaigazgató, Lakatos Attila nyugalmazott rendőr és Baranyai István hegedűtanár, koncertmester-zenekarvezető az újságíró társaságában. Fotó: Bertleff András

B. I.: – Az energiák felszabadítása képességek fejlesztésében kamatoztatható, mondom ezt azért, mert rendkívül tehetséges növendékeink vannak. A zeneiskolába mi egyre több gyermeket várunk.

L. A.: – Munka kell, nincs mese. Akinek nincs munkája, feleslegesnek érzi magát, idővel elveszti az önbecsülését is. Ha otthon a gyerek azt látja, hogy apja-anyja sorban áll segélyért, vagy fát lop, hogy este meleg legyen a kályhában, maga sem lesz más felnőttként. Na, ezen kellene fordítani. Van olyan ismerősöm, aki buszsofőr, ott a gyerekek az igyekezetet látják. A nagypapám huszár volt, apám határőr, valahogy nekem egyenes volt az utam a rendőrség felé, s nem bántam meg, mert szerettem a munkámat. Igazán senkit nem érdekelt a bőröm vagy a bajuszom színe, pedig cigány vagyok.

(A témával kapcsolatban várjuk előremutató, megoldást kereső hozzászólásaikat, észrevételeiket a harcsas.judit@kisalfold.hu-ra.)

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. 666.hu 2009. március 04. 18:37
  „Be kellene olvadni a normális emberek közé cigók ! Mert valóban úgy jártok előbb-utóbb, mint a kártevők....”
 • 35. ASHER 2009. március 04. 16:42
  „mi ez a baromsag mar megint????
  mi az hogy "bunbak"!!! azza sosem lesz valaki OK nelkul!!!!talan tessek jobban odafigyelni arra amit csinalnak!!!
  csak a bunozeshez ertenek de ahhoz nagyon!!!”
 • 34. Lakizsoltee 2009. március 02. 00:53
  „Kedves olvasok ! Lakatos Attila edes testvere vagyok !Egyszeruen nemkapok levegot attol amit a batyam nyilatkozott idezem ´Igazán senkit nem érdekelt a bőröm vagy a bajuszom színe, pedig cigány vagyok"HAT EN NEMTUDTAM A MAI NAPIG HOGY CIGANY VAN A CSALADUNKBA . Apai agon senkit nem ismerek aki ciganynak valana magat .Szegeny edesapam szoke kekszemu ember volt es sose valota magat ciganynak sott mindig kikerte maganak ahogy en is .Szoval nem ertem mert nyilatkonak emberek akiknek kozuk sincs a cigany kerdeshez ! Lakatos Zsolt”
 • 33. alajos11 2009. február 28. 20:08
  „Vádemelés a 88 éves nénit feldaraboló cigány mészáros ellen
  Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve kifosztás bűntette miatt vádat emelt a napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség az ellen a 22 éves cigány fiatalember ellen, aki 2007. november 26-án Gadnán brutális kegyetlenséggel kivégzett egy 88 éves idős nénit.
  A büntetett előéletű cigánybűnöző szörnyű kínokat okozott áldozatának, hiszen késsel összeszurkálta a testét, kinyomta a szemét, levágta a lábát, baltával széthasította a fejét, és ráadásul meg is erőszakolta. Bizonyára csak a gyűlölködő Kuruc.infó mondja, hogy ez a büdöscigány nem ember, hanem állat, és a legsúlyosabb büntetést érdemelné.
  Mészáros János megyei főügyészhelyettes a Magyar Nemzetnek elmondta: K. Róbertet (K? Csak nem Kolompár?) még korábban, 2006 novemberében egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság megrontás bűntette miatt, de a büntetés végrehajtását három évre felfüggesztette. (Ha valaki nem tudná, ez azt jelenti, hogy ha 3 évig nem csinál semmi durvát, akkor utána eltörlik a büntetését. Ha mégis, akkor megy a sittre.) A menthetetlen vad a felfüggesztés időtartama alatt nemcsak a gadnai hölgyet gyilkolta meg, előtte két hónappal, 2007 szeptemberében magánlaksértés, könnyű testi sértés és garázdaság miatt is eljárás alá vonták. Ennek az eredménye: 50 nap közmunka. Röhej! Ha akkor bezárták volna, hogy egy nyirkos cellában rohadjon el, a néni valószínűleg még mindig élne... Az olvasó talán nem találja felháborítónak? Már meg sem ütközik ezen, annyira mindennapi eset ez? Netán egyetért Orbán Viktorral, aki néhány hete kijelentette, hogy cigánybűnözés nincs?
  Az orvosi vizsgálat enyhe fokú gyengeelméjűséget állapított meg a réti négernél, de az bizonyos, hogy a gyilkosság idején beszámítható volt. Hab a "tortán", hogy a gadnai alsóbbrendűek a polgármestert hibáztatták, véleményük szerint ha a gyilkos kapott volna ötezer forintot, nem történt volna bűncselekmény. Ez is a mi hibánk! Tehát a cigányok ajánlata a következő: ha még több segélyt kapnak, akkor nem fognak annyit gyilkolni, s talán a lincseléseket is abbahagyják.
  A médiumok többsége polkorrektkedik, ha kátrányos helyzetű öl, "elfelejtik" közölni az elkövető származását. Ellenkező esetben a címben említik meg, hogy romákat bántalmaztak, vették el az életüket stb., és felcsendül a "faji alapon, csak azért mert más a bőrszínük" nóta. Tavaly novemberben Pécsett két mozdonyszőke halt meg egy kézigránátos támadásban. Akkor is ment a szöveg a fasisztákról, nácikról, szegény kirekesztett romáinkról, búgtak liberálisaink antirasszista kürtjei. A napokban azonban kiderült: az elkövetők is tücskök voltak, az egyik ráadásul volt rendőr. Ennél jobban nem is tudtak volna pofára esni. Jellemző, hogy ha ilyen esetekben bárki megkérdőjelezi az állítólagos rasszista indítékot, akkor egyből beindul a nyávogás. A pécsi gyilkosságról korábban például ilyen nyilatkozatok jelentek meg:
  "Remélem, hogy a rasszista motívumot kizáró rendőrségi álláspont tévedés lesz, és talán bebizonyosodik az, hogy más indíttatásból keletkezett a bűncselekmény." - Teleki László (MSZP), 2008. november 21., TV2, Mokka. Retkes Teleki tehát rasszista támadásokban reménykedik.
  Más indíttatás? Biztos gárdistások, dik mán´!
  "Elfogadhatatlannak tartom, hogy a rendőrség kizárta a rasszista motívumot" - Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, 2008. november 19.
  A gadnai tetvesnél persze mindez nem merül fel, noha a kátrányosok 99%-a "értékrendjük" alapján is súlyosan magyargyűlölő, fehérellenes. A csodás cigókultúra szerint ugyanis, amely minden elemében összeférhetetlen az európai, sőt, bármely civilizáció normáival, a nemcigány meglopható, kirabolható, megölhető, sőt az ellene való bűncselekmény erény. Lásd az olaszliszkai csorda Szögi tanár úrról: "csak egy magyar volt."
  A Kuruc.infót azért olvassák egyre többen, mert mi a meztelen igazságot írjuk, nem kívánunk megfelelni senkinek, nem polkorrektkedünk. Ezért érzi egyre több médium, hogy szorul a hurok a nyaka körül, könnyedén eltűnhetnek a süllyesztőben, így néha azért más hírportálok is beszámolnak a bestiális rémtettekről, persze finom tálalásban, nehogy megsértsék a kisebbséget. Mert ez a legfontosabb szempontjuk. Ön hogy látja?”
 • 32. Lear 2009. február 28. 11:46
  „Sajnos, minden csak nézőpont kérdése, én meg a cigánytól félek.”
 • 31. Fedayn 2009. február 24. 08:53
  „Felháborító,hogy ma Magyarországon a cigányokat védik,óvják még a széltől is!A nagy részük bűnöző életmódot folytat ez köztudomású!Felháborító,hogy még nekik áll följebb,ha egy cigányt véletlenül sérelem ér!A legújabb esetnél is már egyszerre rasszista támadásról beszélnek,noha még semmi nem derült ki a nyomozás során!Többször bebizonyosodott,hogy cigánybűnözők(uzsorások) törnek a másik cigány életére!A média pedig uszító módon a magyarok ellen hangolja a cigányságot!Az igazság pedig örök marad:LOPNI,RABOLNI NEM SZABAD!TANULNI,DOLGOZNI SZABAD!”
 • 30. Gsione 2009. február 23. 19:41
  „lali783nak üzenem azért,mert vesztes szar Magyarország”
 • 29. mecsoka 2009. február 23. 09:32
  „A cigányok fejében kellene rendet tenni. Komolyan mondom jó látni, amikor a cigány ember dolgozik, sokszor betanított munkásként, de dolgozik. Mert képes azt belátni, hogy sokkal többre megy, ha ugyanannyi pénzért inkább elmegy dolgozni, ahelyett hogy otthon ülne. Hogy így legalább van valami esélye a nyugdíjra, és hogy jó példát mutat a gyerekének. Aki erre, eddig nem volt képes, az ezután sem lesz. Ha nem akar, nem fog dolgozni, az állam (a mi pénzünkből) pedig tovább fizeti neki a a segélyt a lustaságáért...
  A másik probléma, hogy senki sem tudja, vagy akarja ellenőrizni, hogy mire megy el a segély. Chipszre, csokira, sörre és játékgépre. Hogy hol a gyerek iskolaidőben. Amelyik faluban pedig megpróbálnak valamit tenni értük (beosztják a pénzüket vagy csak természetben kapják meg a segélyt) , egyből alkotmányról meg jogokról kezdenek beszélni és betiltják az egész jól műköső rendszert. Pedig az ő érdeküket szolgálta és valami kiindulópont lehetett volna... de nem... odafennt mindent jobban tudnak... persze! azért tartunk itt ahol...”
 • 28. PaPa 2009. február 23. 07:02
  „Nagyon kiváncsi lennék az okosok elképzelésére, hogyan túdnák ezzket a mocskokat sportolásra késztetni mikor a testnevelési óráról is felmentést kérnek mivel elvannak hízva mint a disznók. Meg lehet nézni egy cigány az Arrabonában milyen bevásárlást csinál minden napp, egy becsületes MAGYAR ember nem engedheti meg magának. Az is hazugság, hogy ezzeknek munka kell mert annélkül is meg van a pénzük (14,19) már leírták. Egyetlen egy megoldás lenne a probléma megoldására, az azonali APEH vagyonosodási elllenőrzés majd az támogatások azonali elszámoltatása SZÁMLÁKKAL nem pedig bemondásra(ugyan úgy mint a civilszervezeteket akik MAGYAR embereket segítenek).Elszámoltatnám a játék kaszinó vendégeit miből is telik a szórakozásra.A segélyeket csakis jegyrendszerben adnám oda és csak élelmiszerre lehetne le vásárólni. Az iskolákba beveztném a viselkedéstant mert ez a Magyar gyerekekre is rá férne némelyikére. Munkát úgyan úgy biztosítanák nekik mint a MAGYAR embereknek. Cigány bűnőzés meg ott kezdődik mikor egy cigány család bemegy egy közintézetbe vagy boltba, minden Magyar félrehúzódik elölük mert direkt megfélemlitő fellépésel lépnek be, hogy mindenki elé be tudjanak menni. Sajnos ezt nagy sikerrel csinálják mert senki nem mer nekik szólni. A cigány bűnőzés ott folytatódik mikor minden játék kaszinó megnyításánál (PLÁZA,Bi-Beng) rendőri biztosítás mellett parkoltak a cigány bűnőzők gépkocsijai.”
 • 27. metermester 2009. február 23. 05:13
  „Renben van. Minden cigány szót átirjuk romára. Probléma meg oldva.
  Gyereklány gyilkosság, rablás, erőszak,stb nics megoldva.”
 • 26. Gigi27 2009. február 23. 01:49
  „Milyen kis vicces társaság van a fotón!”
 • 25. CsabaKiraly 2009. február 23. 01:46
  „-moderálva-”
 • 24. lali783 2009. február 23. 01:15
  „Miért nem Ingyenélő-ország? Miért nem cigánybűnözés-ország? Miért nem segílyke-ország?”
 • 23. Gigi27 2009. február 23. 00:20
  „Ez a téma már lerágott csont! Mindenki mondja, hogy ez a baj, az baj, mit kell csinálni stb.
  Ez volt mindig, ez van és ez is marad!
  Nem sok újat tudtam meg a három úrtól. Málészájú Baranyai István két mondata meg a csúcs! Pádár László véleménye biztos érdekesebb!”
 • 22. antalszabo 2009. február 23. 00:00
  „Tisztelt újságírónő!
  Ön indulatországnak nevezi a hazáját??
  És mitől indulatország???

  Senki nem veszi azt észre, hogy évtizedek óta tűri a Magyar , a sok mocskot amit rá kényszerítenek a Magyar Népre.

  Dolgozni kellene:??? Igaza van. De akkor sem dolgoztak, amikor tudtak volna, most pedig a lehetőség adva van továbbképezni minden olyan embert, aki tanulni szeretne.”
 • 21. FB 2009. február 22. 23:27
  „T. Harcsás Judit!
  Mi ez az "Indulatország"-ozás? Mi vagyunk indulatország? Akkor mi Olaszország, ahol egy-két gyilkosság és nemi erőszak után lángokban állnak a putrik? Ott vajon kiket vádolnak (valószínű teljesen jogosan)? Vagy Franciaország és Görögország, ahol egy-egy haláleset után lángol és randalírozik az egész vidék illetve a főváros?”
 • 20. aTibi 2009. február 22. 23:10
  „Amióta emlékszem a cigányság felemelkedése a cél!

  60-as,70-es, 80-as évek mind-mind a cigányságra költött a Magyar ember által megkeresett javakról szólt!
  Putriból, --stadion utcába költöztették őket! Mit csináltak(?) --eltüzelték a parkettát!
  Bizony ez a valóság!
  Akkoriban volt a film, cigány tábor a menybe megy !
  Mondta nekik" kádárvezír" nézzétek meg a cigánytábor munkába megy!

  Jaj instálom ! ..-----mi fantásztikus filmeket nem nézünk! --- viccnek is jó!---- csak nem az!

  Ezeknek akkor is eddig is ezután is büdös lesz a munka!”
 • 19. Almika 2009. február 22. 22:07
  „NOL honlap. Új trianon készül?
  Látogassátok igen magasszintű vita folyik.”
 • 18. Kadét 2009. február 22. 21:43
  „-moderálva-”
 • 17. Lárika 2009. február 22. 20:51
  „Vajon miért lett negatív jelző a cigány? Miért nem a német, szláv, szerb stb.? Velük is sokat éltek együtt a magyarok? Meg tudja ezt valaki magyarázni anélkül, hogy fasisztának nevezzék az agyatlananok itt a fórumon?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hétre leállt a győri Audi

Győr - Az Audi Hungaria Motor Kft. mától egy hétre, hasonlóan a konszern többi gyárához, leáll. A… Tovább olvasom