Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Indul a légi szúnyogháború

A megyeszékhely „szúnyogmentesítéséért” felelős társaság eddig közel 4 ezer hektárnyi területen végzett szúnyogirtást.
Először csütörtökön este volt alkalmas az időjárás a szúnyogirtásra, akkor repültek Győr felett az AN–2-es repülőgépek, s szórták a permetszert a parkokra, erdőkre, bokros területekre és vizes részekre. A lakótelepeken a házak közé is berepültek a kétfedeles gépek, volt, hogy a negyedik emelet magasságában manővereztek a pilóták.

– Társaságunk az időjárási viszonyok alapos tanulmányozása után kezdte meg a szúnyoggyérítési program végrehajtását. A repülőgépek vegyszerrel feltöltve a Kobo-Coop Kft. bőnyi repülőteréről szálltak fel csütörtökön és pénteken este, alkonyat előtt két órával – mondta elöljáróban Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy ez az időpont a legalkalmasabb a szúnyoggyérítésre, mert a kis vérszívók ekkor rajzanak ki. A repülőgépek 15–30 méteres magasságból szórják ki a permetszert a megfelelő hatás elérése érdekében.


A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) a monitoringrendszer jelzéseit is figyelembe vette, amikor megkezdte a légi kémiai szúnyoggyérítési program végrehajtását, miután a monitorok óránként 80–100 csípést számoltak.

A társaság a Holt-Rába árterében, Pinnyéden, a Püspökerdő pinnyédi részén, a Szúnyog-szigeten, a Püspökerdő révfalui részén, Szigetben, Újvárosban, az Aranyparton, Révfaluban, az állatkert körüli területen, az Iparcsatorna mentén, Gyárvárosban, Marcal II. lakótelepen, az Apor-kiserdőben és a Köztemető területén, összesen közel 4 ezer hektáron végezte el a permetezést csütörtökön és pénteken este.

– A szúnyoggyérítési program végrehajtása költséges beavatkozás, a hatékonyság megtartásának érdekében nagyon körültekintően kell megválasztani a gépek felszállásának időpontját. Ezzel együtt a szigorú előírásokat be kell tartani – hangsúlyozta Nagy Csaba.

A szóvivő elmondta, figyelni kell arra, hogy a szélsebesség 2 méter per másodpercnél ne legyen nagyobb, mert akkor az ideálisan 15–30 méteres magasságból kiszórt vegyszerpermetet szétfújja, s az nem éri el a célt, nem hullik a szúnyogokra.

– A vegyszer leplombált hordókban érkezik, a betöltés előtt, annak ideje alatt s a permetezés idején is szakemberek folyamatosan ellenőrzik a műveleteket – tudtuk meg Nagy Csabától.
A Komszol a vízpartok mentén, valamint az árvíz után visszamaradt tocsogókban kifejlődő szúnyoglárvák ellen a leghatékonyabban biológiai módszereket alkalmazza. Ezt a műveletet kedvező időjárási és vízállási viszonyok esetén a jövő hét közepén tudják megkezdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliókat költenek az intézményekre

A győri közgyűlés múlt csütörtöki ülésén döntött az 1,3 milliárd forintot kitevő szabad pénzmaradvány felosztásáról. A csomag része volt, hogy a város intézményeinek beruházási, felújítási és karbantartási munkálataira egyszeri nagyobb összeget biztosítanak. A részletekről Papp András, Páternoszter Piroska és Varga Gyula kulturális irodavezető-helyettes számolt be. Tovább olvasom