Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Indul a kertész láncfűrésze

Győr . Az őszi, falevélgyűjtési munkák végeztével a Győr közterületeinek rendjéért felelős társaság megkezdi a nyugalmi állapotú fák kertészeti metszését, a beteg egyedek kivágását, valamint a parkfejlesztési program végrehajtásába illesztett faritkítást.
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás tájékoztatása szerint az Erzsébet ligetben – ahol játszóteret építenek, a vakok és gyengénlátók részére parkot alakítanak ki és felélesztik a KRESZ-pályát – 50, míg a Marcal-ligetben 80 fát vágnak ki, de a város területén 210-et ültetnek. Ez utóbbiak a tavaly kivágott fák pótlását célozzák.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás a téli fakivágásokkal, cserjeritkításokkal kapcsolatban elmondta lapunknak, a növények túlnőtték életterüket, a fák veszélyeztetik a közlekedőket, van, amelyik az ingatlanokat is. De azokat a kivágásokat is el kell végezni, amelyek fejlesztési célt szolgálnak.

A négy gyermekét az Erzsébet ligetben sétáltató Székely Adrienn örül a veszélyes fák kivágásának. Fotó: Bertleff András
A négy gyermekét az Erzsébet ligetben sétáltató Székely Adrienn örül a veszélyes fák kivágásának. Fotó: Bertleff András

– A kiöregedett, beteg fák, fás szárú növények kertészeti célt szolgáló kivágása, ritkítása most, a vegetáció leállásakor esedékes. Ugyanakkor a fejlesztési célú munkákat is előrelátóan most kell megcsinálni. Ezeket a feladatokat két területen, a Marcalváros melletti nyárligetben s az Erzsébet ligetben egy jövendőbeli hasznosítás érdekében végezzük el – mondta lapunknak Kovács Barnabás.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az Erzsébet liget megújul, az ott lévő funkció kiegészítésével. A park a vakok és gyengénlátók által használt elemekkel bővül, illetve az ott lévő KRESZ-pályát is újjáélesztik s egy új játszóteret építenek.

A beteg fa jövőre már nem veszélyezteti az Erzsébet ligetben játszó Székely Zalánt és Kendét. Fotó: Bertleff András
A beteg fa jövőre már nem veszélyezteti az Erzsébet ligetben játszó Székely Zalánt és Kendét. Fotó: Bertleff András

– A marcalvárosi kiserdőnél egyrészt zöldterület-fejlesztési céljai vannak a városnak. Másrészt a rövid élettartamú nyáras fái az idén a viharoknál „jelezték", hogy ki kell vágni őket, sok kidőlt közülük – sorolta Kovács Barnabás, majd hozzátette: a most kivágott fákat a jövő őszi ültetési szezonban pótolják, egy kivágott nemes fa helyébe ötöt ültetnek majd az egyensúly fenntartása érdekében.

Az Erzsébet ligetben négy fiával sétáló Székely Adrienn örül a park rendbetételének, a veszélyes fák kivágásának. Elmondta, a közeli óvodában dolgozik, s már nem merték kivinni a gyerekeket a parkba. S a játszótér felújítása is időszerű.

Ugyanezen a véleményen van Horvát Orsolya is, aki ugyan szereti a ligetet így, ahogy van, de jó ötletnek tartja a veszélyes fák kivágását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenes beszéd-est: Tarlós István volt a vendég

Győr - A Fidelitas győri csoportja Egyenes beszéd-estjén pénteken Tarlós Istvánt, a Fidesz budapesti… Tovább olvasom