Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Impozáns közösségi ház Szentivánon

Győrszentiván - A Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház hétvégi átadása alkalmából káprázatos, kétnapos szüreti mulatsággal egybekötött programsorozattal rukkolt ki a helyi részönkormányzat.
Semmi kétség, a kultúrház- és sportcsarnokerényeket egyaránt csillogtató épületnek a legnehezebb próbát szombaton délután, a Győri Filharmonikus Zenekar fellépésekor kellett kiállnia. Az átadási ünnepséget követő műsorban a zenekar népszerű komolyzenei darabokat játszott Medveczky Ádám vezényletével.

A nemzetközi viszonylatban is szép sikereket elérő zenekar produkcióját a megnyitón részt vevő sok helyi politikus, valamint a két avató: Magyar Bálint államtitkár és Borkai Zsolt, Győr polgármestere is meghallgatták. Meglehet, ha a lelátók fölötti kerengőn folyamatosan csivitelő kíváncsiskodók nagyobb önfegyelmet tanúsítanak, talán még ráadást is ad a zenekar...

Az apró kis szösszenettől eltekintve a közösségi ház átadása a helyi részönkormányzat, valamint Győr városának nagy sikere.

A település korábbi kultúrházát a hatvanas években gabonatárolásra használták, tönkrement, a Kossuth művelődési házat pedig a 9 ezres lélekszámra gyarapodott városrész kinőtte.

Megfogalmazódott az igény egy olyan jellegű központi helyre, ahol a lakosság az időjárástól függetlenül összejöveteleket rendezhet. A város önkormányzata egy 2003-as határozatában döntött a Győrszentiván Közösségi Tér kialakításáról. A pénz előteremtésére 2004-ben címzett állami támogatásra nyújtottak be pályázatot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához. A beruházást a megítélt 781 millió 262 ezer forint állami támogatás és az önkormányzat által biztosított 89 millió 825 ezer forint saját forrás tette lehetővé, bár a tavaly januártól életbe lépett áfaváltozások a felhasználható összeget 30 és fél millió forinttal csökkentették.

A 2250 négyzetméteres, emeletráépítéses csarnok mellett 110 férőhelyes autóparkoló létesült, az épület előtti rendezvényteret díszburkolattal látták el, és itt helyezkedik el a zenepavilon is. A svéd szalagparkettával fedett sportpadlót a kulturális rendezvények alkalmára műanyag védőszőnyeggel fedik. Kispályás labdarúgópálya, kosárlabdapálya, kézilabdapálya és 3 röplabdapálya alakítható ki a küzdőtéren, 300 beépített ülőhellyel. A lehető legsokoldalúbb kihasználás érdekében a modern közösségi tér, mint azt az építő Integrál-H vezérigazgatója, Imre István elmondta, a csarnok egy középen leeresztett függönnyel két részre osztható. Az épületet egyébként nem volt könnyű a talajviszonyok okán elkészíteni, de a kivitelező időre elkészült az Európában bárhol helyét megálló, jól tervezett művelődési és sportcentrummal.
Az átadás választásokon átívelő összefogás eredménye. Erről avatóbeszédében mind Magyar Bálint államtitkár, mind Borkai Zsolt polgármester kiemelten szólt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az az illusztris társaság, akiket mint segítőket meghívtak: többek között ott volt Balogh József, Győr volt polgármestere, országgyűlési képviselő, Molnár Csaba országgyűlési képviselő, Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, Ottófi Rudolf és Simon Róbert, Győr alpolgármesterei, Bolla Péter kabinetfőnök, Németh Viktor, Sík Sándor, Ecker Gyula önkormányzati képviselő, valamint mindazok, akik helyben segítették a közösségi tér létrejöttét.

A megye új, impozáns épülettel gazdagodott, megtekintése bátran ajánlható mind a laikusok, mind az építészek és az önkormányzati szakemberek figyelmébe.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Egyetemi Zenekar Budapesten

A Győri Egyetemi Zenekar Ménesi Gergely karmester vezetésével 2007. szeptember 8-án, szombaton 18… Tovább olvasom