Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Íme, szerencsés nyertesünk, aki a Csíksomlyó Expresszel Székelyföldre utazhat!

Öt fordulós játékunk főnyereménye kétszemélyes utazás volt a 2015. évi csíksomlyói búcsúra induló Csíksomlyó Expresszre.


Szerencsés nyertesünk: Dénes László, Győr

Korábban

Nyerjen jegyet Erdélybe a Csíksomlyói Búcsúra, s utazzon a Csíksomlyó Expresszel!


A Kárpáteurópa Utazási Irodával (www.karpateuropa.hu) közös játékunkon - értékes nyereményeken túl - egy kétszemélyes utat nyerhetnek a pünkösdkor Erdélybe tartó össznemzeti zarándokvonatra, a Csíksomlyó Expressz - Székely Gyorsra.

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között fődíjként egy kétszemélyes utat a sorsolunk ki Csíksomlyó Expresszre.

Megfejtéseiket - az öt forduló meghirdetése után egyben - eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a - kérjük, a borítékra írják rá: Csíksomlyó Expressz -, illetve a karpateuropa@karpateuropa.hu elektronikus címünkre.

A megfejtések beérkezési határideje: 2015. január 10.
Eredményhirdetés a kisalfold.hu-n: 2015. január 15.

További információk: www.karpateuropa.hu honlapon, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon kérhetők.

A Székely Gyors és a Boldogasszony zarándokvonat egymás mellett a csíkszentdomokosi vasútállomáson idén május 17-én - fotó: MTI
A Székely Gyors és a Boldogasszony zarándokvonat egymás mellett a csíkszentdomokosi vasútállomáson idén május 17-én - fotó: MTI

Ötödik forduló

A csíksomlyói búcsú a magyar római katolikus hívők által minden év pünkösdkor, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti pünkösd szombatján a nyeregben.

A búcsújárás egyik hagyománya az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze, amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem (aki római katolikus hitben nevelkedett, majd előbb lutheránus, később református hitre tért, halála előtt pedig unitáriussá vált) Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni.

A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A hagyomány szerint a székelyek legyőzik az erdélyi fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút.

A csíksomlyói búcsú Románia kommunista diktátorának, Nicolae Ceausescunak az 1989-es bukása után nemcsak az erdélyi, de a világ keresztény magyarságának ökumenikus közös nemzeti kegyhelyévé és találkozóhelyévé vált. A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység, akik Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tartanak.

A hagyomány szerint a menet elején keresztaljakkal vonulnak a szentmisére, ugyanúgy mint a Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateuropa.hu) által érkezett zarándokok.

a. Többnyire milyen valláshoz tartoztak a Csíksomlyói Búcsúra érkező székelyek?
1 Református
x Római katolikus
2 Unitárius

b. Melyik napon és hol tartják a csíksomlyói szentmisét?
1 Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben  pünkösd szombatján
x Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti pünkösd hétfőjén a nyeregben
2 Csíksomlyói kegytemplomban vasárnap

c. Mikor vált a magyar kereszténység ökomenikus közös ünnepévé a csíksomlyói zarándoklat?
1  Ceausescu bukása után (1989)
X  Trianont követően (1920)
2  a Kiegyezés évében (1867)

d. A legendás csatában melyik erdélyi fejedelem seregét verték meg a székelyek 1567-ben?
1 Apafi Mihály
X Báthori István
2 János Zsigmond

e. A zarándokok mit visznek magukkal a vonuláskor?
1 Májusfát
X Keresztaljakat
2 Virágszirmot

Negyedik forduló

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz útvonala Magyarországon és Erdélyben

A Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateurpa.hu) 2014-ben is Magyarország vasúti szerelvényeként összevonva indítja el Budapestről a két zarándokvonatot. A Csíksomlyó expressz természetesen idén is Szombathelyről majd, Sopronon Csornán, Kapuváron, Győrött, Komáromon, Tatabányán megállva, érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra. Itt csatlakozik hozzá a fővárosból induló Székely Gyors, majd együttesen Szolnokon, Püspökladányon és Debrecenben utasokat felvéve érik el a Nyírábrány/Érmihályfalvát a jelenlegi magyar-román határt. Innen - Nagyváradon megállva - érkeznek meg Kolozsvárra.

Az útvonal innen már festői Székelyföldre vezet. A látnivalók változatossága miatt a Csíksomlyó Expressz zarándokai a felcsíki falvakban, a Székely Gyors utasai pedig az alcsíki településeken szállnak meg, épp fordítva, mint a korábbi években volt szokásos. A program második napján vonattal érkeznek Csíksomlyóra, ahonnan gyalogosan több százezer magyar-székely zarándokkal együtt indulnak a szentmisére.

Az utazás harmadik napja az új zarándok helyre, az Ezeréves határhoz, Gyimesbükkre vezet. Sajnos a következő napon véget ér ez a gyönyörű, lélekemelő program. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz Székelyföldről a változatosság kedvéért az északi útvonalon, tehát Gyergyószentmiklós, Déda, Dés, Zsibó, Zilah, Nagykároly útvonalon érkezik Érmihályfalva/Nyírábrány határállomásra, majd Debrecen, Püspökladány, Szolnok irányában érkezik, Budapestre , ahol a Keleti Pályaudvaron a Székely Gyors útja véget ér. A Csíksomlyó Expressz természetesen a Dunántúlon halad hazafelé, ahol ugyan azon az állomásokon megáll, mint az oda úton.

a. Honnan indul a Csíksomlyó Expressz?

1 Sopron
x Szombathely
2 Budapest

b. Hol csatlakozik a Csíksomlyó expresszhez a Székely Gyors?

1  Szolnok
X Püspökladány
2 Budapest

c. Hol lesznek elszállásolva a Székely Gyors utasai?

1 Alcsíki településeken
x Csángóföldön
2 Szatmár megyében

d. Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz melyik erdélyi nagyvárosban áll meg rövid megemlékezésre az oda úton?

1 Nagyvárad
X Kolozsvár
2 Mindkét helyen

e. Milyen útvonalon halad az össznemzeti zarándokvonat hazafelé Magyarországra?

1 Észak-Erdély
X Bánát, Bánság
2 Dél-Erdély

Harmadik forduló

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt el, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól a Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateuropa.hu) által szervezett magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely Gyors.

A 2015-ben pünkösdkor, május 22-én felkerekedő zarándokvonatok a Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

Az út második napján a Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vehetnek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyi pályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország ezeréves határán álló 30. számú MÁV őrháznál rendezett megemlékezésre indulnak és megtekinthetik az ezeréves határon álló Rákóczi vár romjait.

Visszaérkezve Madéfalvára –reményeink szerint hagyománnyá váló – a zarándokok megemlékezésen vesznek részt a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél a helybéli székelyek társaságában. Az emlékmű állításának a gondolata már az 1860-as évek elején megfogalmazódott, ám a ma is álló alkotás költségeinek az előteremtése még több évtizedig elhúzódott. 1891-ben bizottság alakult az emlékmű állítás érdekében.

A szükséges pénz közadakozásokból gyűlt össze. 1892-ben a csíkszeredai származású Tamás József építészmérnök ingyen felajánlotta az emlékmű terveinek elkészítésé. és az országos képzőművészeti tanács jóváhagyása után 1898. május 10-én tették le az emlékmű alapkövét és az év végére már a turulmadár is felkerült a csúcsára.

a. Milyen búcsún vehetnek részt a zarándokok?

1 Máriapócs – Könnyező Szűz Mária kegyhelye
x Fertőszentmiklós – Fájdalmas Anya hansági búcsú
2 Csíksomlyó - Mária kegyhely búcsú

b. Milyen emlékműnél tartanak megemlékezést Madéfalván?

1 Vass Albert emlékmű
x Trianon emlékmű
2 Turulmadaras emlékmű

c. Melyik vonat utasai vehetnek részt a megemlékezésen ?

1 Székely Gyors
X Mindkettő
2 Csíksomlyó Expressz

d. Melyik vár romjai található Gyimesbükkön a 30. MÁV őrház közelében?

1 II. Rákóczi
X Erdődi vár
2 Déva vára

e. Hány évet kellett várni, hogy magyar vonat újra, a II. világháborút követően Erdély területére érkezzen?

1 12 évet
X 58 évet
2 64 évet

A negyedik forduló kérdéseit december 25-én közöljük!

Második forduló

A második forduló feladatsorát a két össznemzeti zarándokvonatról állítottuk össze. Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors.

2015-ben pünkösdkor, május 22-én felkerekedő zarándokvonatok a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz a Kárpáteurópa utazási iroda szervezésében (www.karpateuropa.hu) először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A második bécsi döntést követően , a negyvenes évek elején visszakaptuk Észak-Erdélyt. Trianon után ekkor teremtettek újra vasúti összeköttetést a magyar főváros és Székelyföld között. Az akkoriban Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyors motorvonat után elnevezett Székely gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyi pályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak. A végig magyar mozdonnyal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le, utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett. 2015-ben ugyancsak az alkalom tiszteletére látványosan átfestett II. Rákóczi Ferenc emlékére feldíszített TRAXX mozdony húzza majd a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors össznemzeti zarándokvonatot. A Dunántúlról induló Csíksomlyó Expressz kocsijai termesek, a Székely Gyorsé fülkések lesznek.

a.) Mikor veszítettük el Erdélyt?

1)  Kiegyezéskor
X)  I világháborút követően
2)  48-49-es szabadságharc után

b.)  Mikor indult legelőször útjára a Székely Gyors?

1) Trianont követően
X) a II. Második Bécsi döntést követően
2) 1945-ben

c.) Mikor érkezett meg hosszú idő után újra a Székely Gyors Erdélybe?

1) 1989-ben
X) Ceausescu bukását követően
2) 2008-ban

d.) Kinek az emlékére lesz feldíszítve a mozdony 2015. évben?

1) II. Rákóczi Ferenc
X) Kossuth Lajos
2) Széchenyi István

e.)  Mit avattak fel a 2008-ban Székely Gyors utasai az ezeréves határnál?

1) Széphavason Szent László kápolnáját

X) MÁV 30-as őrházát

2)  Rákóczi vár egyik felújított bástyáját

Első forduló

Az első feladatsorunkat az első újdonság jegyében állítottuk össze, a különvonat mozdonyának névadójáról II. Rákóczi Ferenc fejedelemről szól.

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors.

A 2015-ben pünkösdkor, május 22-én felkerekedő zarándokvonatok a Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

II. Rákóczi Ferenc a mai Szlovákiában született magyar főnemes, erdélyi fejedelem, a Rákóczi-szabadságharc vezetője. Az ónódi országgyűlésen a rendek vezére címet kapta. Neve szorosan összefügg a szabadságharccal, mellyel Magyarország teljes függetlenségét kívánta visszaszerezni a Habsburg Birodalomtól.

A hatalmas küzdelem sajnos nem járt sikerrel, a harcnak fegyverletétellel és hűségesküvel  és a "szatmári békeszerződéssel" lett vége. Ő azonban nem fogadta el a béke feltételeit és Lengyelországba távozott. Később járt Franciaországban, majd Törökországban telepedett le, ahol egész kis magyar kolónia alakult ki körülötte. Eseménytelen, egyhangú, szinte zárdai élete itt ért véget.

a. Hol született II. Rákóczi Ferenc?

1 Borsi
X Kolozsvár
2 Munkács

b. Hol választották fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet?

1 Délvidéken
X Felvidéken
2 Erdélyben

c. Hogy végződött a szabadságharc?

1 Győzelemmel
X Fegyverletétellel, hűségesküvel
2 Vereséggel

d. Hol töltötte II. Rákóczi Ferenc utolsó napjait?

1. Lengyelországban - Dancka
X. Törökország - Rodostó
2. Franciaország – Grois Bois kolostor

e. Milyen nagy esemény fűződik a nevéhez:

1. Mohácsi vész
x. Egri vár ostroma
2. Rákóczi szabadságharc

A Csíksomlyó Expressz négy megyei településen is megáll 

2015-ben ismét a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Budapesten át Erdélybe, Székelyföldre. Olvasóink tudják, hogy ez a vonat a szombathelyi indulást követően a Győr-Sopron-Moson megyei vasútállomásokon is megáll.

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy csatlakozzanak a vonathoz, a Csíksomlyó Expresszhez, amely megáll Sopronban, Kapuvárott, Csornán, Győrött, Komáromban, Tatabányán.

Budapestről a Székely Gyorssal összekapcsolva, közös szerelvényként, tovább indul a vonat az egykori keleti határaink felé, majd több százezer honfitársunkkal együtt lelkileg visszavesszük Csíksomlyón és másnap az ezeréves határon Nagy Magyarországot!

Videó: Kárpáteurópa Utazási IrodaÚj év, új programok!

Minden évben valami újdonság. Az út gazdáinak, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetőinek ez a hitvallása. Az Úr 2015. esztendejében is új programokkal várják a legendás vonatokon a világ magyarságát. Három a magyar igazság – tartja a mondás. No, meg egy a ráadás. Ennek szellemében alakulnak a különvonatok programjai.

Rákóczi mozdony a Rákóczi várnál

Az első újdonság: Rákóczi mozdony a Rákóczi várnál, az Ezeréves határon. A szervezők II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére teljes egészében felmatricázzák a Magyar Államvasutak egyik korszerű villanymozdonyát.

Ez a gép vontatja majd a 16 kocsis szerelvényt Erdélybe. Ez a mozdony viszi majd el az 1100 zarándokot Magyarország Ezeréves határára, ahol már évek óta új zarándokhely alakult ki. A mozdony végül ünnepélyesen kigördül a határhoz a határon álló Rákóczi várhoz.

Ön milyen matricát ragasztana a Székely Gyorsra?

A villanymozdony fel matricázására a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV nyilvános pályázatot hirdet, amelyen bárki részt vehet– akár a határon túlról is. A pályázat részletes leírása megtalálható a www.karpateuropa.hu oldalon.

Megemlékezés a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél

A második újdonság: remélhetőleg hagyománnyá váló megemlékezés a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél Székelyföldön.
Mint ismeretes, Mária Terézia parancsára szörnyű vérengzést rendeztek a császári hadak ezen a tájon.

A székely áldozatok emlékére avatták fel 1899-ben a turulmadaras emlékművet. Ezt újítják fel a madéfalviak. És remélik, hogy hagyományt teremtenek minden év pünkösdjén egy méltóságteljes megemlékezéssel és ünnepségsorozattal. Ennek részesei lesznek a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai.

Wass Albert nyomdokain

A harmadik változás: Erdély új tájaival ismerkedhetnek meg a zarándokok Székelyföldről hazafelé. A vonatok változatlanul Észak-Erdélyen, Nagyváradon, Kolozsváron át érkeznek Székelyföldre. Ám a negyedik nap elteltével eddig még sosem járt útvonalon keresztül érkeznek haza Magyarországra.

Székelyföldről észak felé tartanak a zarándokvonatok, hogy Wass Albert regényének színhelyén, Désen, Wesselényi városán Zsibón, Szilágy vármegye székhelyén, Zilahon, és Károli Gáspár szülőhelyén, Nagykárolyon át érjék el a mai magyar határt.

Szállás a felcsíki és alcsíki falvakban 

A negyedik újdonság: a látnivalók változatossága miatt a Csíksomlyó Expressz zarándokai a felcsíki falvakban, a Székely Gyors utasai pedig az alcsíki településeken szállnak meg, épp fordítva, mint a korábbi években volt szokásos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Filharmonikus Zenekar koncertjeinek új időpontja

A koncertre megváltott jegyek a vásárlás helyszínén válthatók vissza, vagy a fenti időpontban… Tovább olvasom