Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Íme, a megyei egyetemek és főiskolák toplistája 2!

Egy-két extra eredmény, több sereghajtó közeli hely - így összegezhetjük azokat a képzési területeket, melyeket eddig nem elemeztünk a Széchenyi és a NYME eredményeire fókuszálva.
Ígéretünkhöz hűen folytatjuk múlt héten elkezdett cikkünket. Ezúttal többek közt az informatikai, az agrár-, a bölcsész- és a pedagógusképzés aktuális rangsoráról készítettünk összeállítást úgy, hogy elsősorban a két megyei intézmény, a győri Széchenyi-egyetem és a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem helyezéseire fókuszálunk.

Sikertörténet: újra első helyen a mosonmagyaróvári kar

Az agrárkarokon hagyományosan nagyon magas a tudományos fokozattal rendelkező tanárok aránya: a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán közel 90 százalékuk tartozik e körbe.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy az oktatók rangsorát idén is a NYME kara vezeti. A siker másik alappillére Mosonmagyaróváron: mindössze hét hallgató jut egy tudományos fokozattal rendelkező tanárra. A diákok ezt a kiváltságot mérsékelten hálálják meg a hallgatói rangsor szerint: ők a 13. helyen állnak 23 intézmény versenyében.

A bölcsészképzésben a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó, de szombathelyi székhelyű Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar egy híján sereghajtó: 12 intézmény között 11. az oktatói rangsorban.

A szombathelyi hallgatók szintén nincsenek az élmezőnyben, tizedikek a listán. A bölcsészképzésen az ELTE hegemóniája megtörni látszik, de még így is dobogós mindkét rangsorban a nagy múltú fővárosi egyetem.

Képzések, melyek hagyományosan gyengék megyénkben 

Az informatikai képzésben a soproni oktatók országosan nincsenek a legjobbak között, mint ahogy a NYME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar hallgatói sem: a 13. helyet foglalják el a legfrissebb adatok szerint.

A közigazgatási, rendészeti és katonai képzésterületi rangsorban mind a Széchenyi-, mind a Nyugat-magyarországi Egyetem megtalálható. Ami jó hír, hisz a megyei felsőoktatási intézmények sokszínű képzési palettáját bizonyítja. Más kérdés, hogy a szóban forgó képzésterületeknek egyik megyei egyetemen sincsenek komoly hagyományai, s ennek megfelelően az eredmények sem túl jók.

Az orvos- és egészségtudomány képzésterületén mind az oktatói (17.), mind a hallgató rangsorban (18.) a Széchenyi Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézete a sereghajtók között szerepel. Igaz, ebben nincs semmi szégyellnivaló: tradicionális nem ez a fő profilja a kisalföldi campusnak.

Sereghajtók és minden elismerést megérdemlő hallgatók

A pedagógusképzés területén a NYME győri Apáczai Csere János Kara megosztva utolsó előtti (14.), míg NYME soproni Benedek Elek Pedagógiai Kara utolsó (16.) helyen végzett az oktatói rangsorban. Ezeknek a karoknak az idei esztendőben nyilvánvalóan céljuk lehet, hogy pár helyet előre lépjenek.

Az Apáczai Csere János Kar esetében mindez már csak azért is nagyon örömteli lenne, mert a hallgatók kitesznek magukért: 42 intézmény diákjai között a rendkívül előkelő 7. helyezést tudhatják a magukénak.

Szintén minden dicséretet megérdemelnek társadalomtudományi képzésterületen a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának hallgatói 6. helyezésükkel 33 intézmény versenyében.

Végezetül, még egy megyei siker: a természettudományi képzések között a NYME Természettudományi és Műszaki Karának oktatói épphogy lecsúsztak a dobogóról, de így is az előkelő 4. helyet szerezték meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a legszebben felújított paneleket Győrben - Küldjön fotót!

A lehangoló, szürke panelrengetegek helyét egyre inkább átveszik a színesre festett épületek. Várjuk… Tovább olvasom