Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Íme, a megyei egyetemek és főiskolák toplistája!

A megye gazdaságát meghatározó műszaki és gazdasági képzések bizonyítványa nem rossz, de lehetne jobb is.
Milyen szempontok alapján készülnek a rangsorok?

A 2014-es rangsorok összeállításakor a HVG szerkesztői figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

Nem vallott szégyent sem a soproni, sem a győri egyetem

Ezek alapján a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) az előkelő 12. helyet, míg a győri Széchenyi-egyetem a 22. helyet szerezte meg az összetett képzési rangsorban. A listán 44 felsőoktatási intézmény szerepel.

A hallgatói kiválóság szempontjából a Széchenyi 16., míg a NYME 21. helyen végzett. Az oktatók tekintetében viszont jelentősen fordult a kocka: a NYME 12., míg a Széchenyi holtversenyben 28. helyen áll.

A top ötben a sorrend a következő: Semmelweis Egyetem, az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

Földesi Péter: "számunkra a legfontosabb, hányan kapnak versenyképes diplomát"

"Értékes visszajelzésnek tartjuk a felsőoktatási rangsorokat. A különböző szempontok között számunkra a legfontosabb, hányan kapnak olyan versenyképes diplomát, mellyel szakmai karriert, biztos egzisztenciát, boldog, teljes életet alapozhatnak meg. Ennek alapja a versenyképes szakmai tudás és a megfelelő vezetői kompetencia.

Ezért hoztuk létre az Audi Hungária szakmai és anyagi támogatásával az ötödik audis tanszéket, mely a már meglévő négy műszaki tanszék mellé csatlakozik, és a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar szervezeti keretein belül a vezetői kompetenciák fejlesztéséért lesz felelős.

S nem csak a graduális képzésben, hanem a gazdasági és a társadalmi felelősségvállalás jegyében a térség, a régió általános fejlődéséhez is hozzájárul majd, mint a leendő Menedzsment Campus központja" - válaszolta portálunk megkeresésére Földesi Péter.

A Széchenyi-egyetem rektora arra a felvetésünkre, hogy melyik képzési területek helyezéseivel elégedett, illetve hol örülne fejlődésnek az idén, nem kívánt reagálni. 

2014-ben végzettek a győri Széchenyi-egyetemen - fotó: Mészáros Mátyás
2014-ben végzettek a győri Széchenyi-egyetemen - fotó: Mészáros Mátyás


Melyik a legerősebb megyei kar? Mennyit ér az 51. hely?


A karok rangsorát végigböngészve leszögezhetjük: általában a leghíresebb hazai egyetemeken találjuk a legjobb minőségi mutatókkal rendelkező karokat, más kérdés, hogy a különbségek többnyire egy-egy intézményen belül is jelentősek.

154 magyar kar között a legelőkelőbb helyezést (51.) megyénkből a mosonmagyaróvári székhelyű Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar és a győri Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar tudhatja magáénak holtversenyben.

A Top 100-ba bejutott még a győri Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar (54.), a NYME Erdőmérnöki Kar (75.), a NYME Simonyi Károly Műszaki Faanyagtudományi és Művészeti Kar (76.), a NYME Közgazdaságtudományi Kar (81.), a NYME Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar (83.), a SZE Műszaki Tudományi Kar (88.), valamint a győri egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete (100.).

Faragó Sándor: "a nehézségek ellenére az eredményeink jók"

"A 12. helyezés - figyelembevéve az előző évek erőteljes költségvetési csökkentését, amely nagyszámú tudományos minősítéssel rendelkező oktató nyugdíjazását vonta maga után - jónak minősíthető. E negatív hatást jól bizonyítja az, hogy 2012-ben még 8. helyen állt a NYME az intézmények rangsorában" - mondta Faragó Sándor, a soproni székhelyű egyetem rektora.

"A Nyugat-magyarországi Egyetemen az országosan kategorizált 14 képzési terület közül 11 képzési területen 60 alap-, 35 mester-, valamint 18 tanári mesterszakon folynak a képzések. Az idézett rangsorok olyan 8 képzési területre irányultak, amelyek mindegyike az egyetem valamely karán megvalósul.

A képzési területeket tekintve elégedettek vagyunk azzal, hogy az agrárképzési területen 15 képzőhely közül az oktatói kiválóság alapján a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar az utóbbi három évet tekintve mindenkor az első, az Erdőmérnöki Kar 2014-ben a 6. helyen áll.

A gazdasági képzési területen 28 képzőhely közül az oktatói kiválóságot tekintve a Közgazdaságtudományi Kar a 4. helyen áll. Dobogós helyen van a Benedek Elek Kar óvodapedagógus (2.) képzése és az Apáczai Csere János Kar tanító (3.), valamint gyógypedagógus (3.) képzése. Szintén sikeresnek mondható a 15 képzőhelyen folyó turizmus-vendéglátás alapszakot tekintve az Apáczai Csere János Kar ötödik helyezése" - zárta értékelését Faragó Sándor.

Arra a NYME esetében sem kaptunk választ, hogy melyik képzési területen vár el előrelépést a rektor.

A NYME tanító szakán végzős hallgatók - kép: Kisalföld-archívum
A NYME tanító szakán végzős hallgatók - kép: Kisalföld-archívum


A műszaki és gazdasági képzések meghatározzák megyénk erejét is


A gazdaságtudományi képzések tekintetében sem a győri, sem a soproni hallgatóknak rossz szavuk nem lehet. Az oktatók kiválóságát mérő listán ugyanis a NYME-KTK és a SZE-GK holtversenyben 4. helyen áll.

A szóban forgó tanárok sem panaszkodhatnak nagyon diákjaikra: mindkét kar hallgatói az erős középmezőnybe tartoznak (SZE-GK 15., NYME-KTK 20.).

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő műszaki képzések területén óriási a versenyhelyzet, az intézmények kapkodnak a jó képességű fiatalokért. Nos, ebből versenyfutásból a NYME-SKK oktatói jobban jönnek ki (8.), mint a SZE-MTK (21.) tanárai. Ami már csak azért is érdekes, mert a győri műszaki képzésen résztvevő hallgatók jóval erősek (9.); a NYME-SKK karon tanulók épphogy beférnek a top 30-ba 29. helyezésükkel.


A világranglistán nagyon labdába sem rúgunk

A 2014-es nemzetközi "világranglista" első 10 helyezettje közül 6 amerikai és 4 brit egyetem található.

Az első öt helyezett sorrendben: 1. Massachusetts Institute of Technology, 2. holtversenyben: Cambridge-i Egyetem és Imperial College London 4. Harvard Egyetem, 5. holtversenyben: Oxfordi Egyetem és University College London.

A 2014-es listán a magyar egyetemek helyezése a következő: 551-600. helyen Szegedi Tudományegyetem, 601-650. helyen Eötvös Loránd Tudományegyetem és Debreceni Egyetem, míg a 701+ helyen Budapesti Corvinus Egyetem.

Nagyító alatt a jogi képzés


Végezetül, nézzük a jogi képzést. Itt is nagy a tülekedés évek óta, igaz, ellentétben a műszaki képzéssel jóval gyengébbek az elhelyezkedési lehetőségek.

A győri Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar oktatói szépen helytálltak: az ELTE-s tanárokkal holtversenyben a 4. helyen végeztek.

A hallgatók pedig úgy hatodikak a listán, hogy nem sokkal maradtak le a képzeletbeli dobogóról.

Az informatikai, az agrár-, a bölcsész- és a pedagógusképzés aktuális rangsoráról jövő héten készítünk elemzést. Ide kattintva tekinthetik meg a 2013-as és a 2012-es felsőoktatási rangsort - természetesen elsősorban akkor is a megyei intézményekre fókuszáltunk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtás - Vonat tolta a személyautót Ikrénynél

A mozdonyvezető Ikrény térségében nem tudta elkerülni az ütközést. A tavaly nyári baleset ügyét most… Tovább olvasom