Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Imanyolcad a keresztény egységért

A közös gyökereikről, együvé tartozásukról adnak bizonyságot a Krisztus-hívők a most kezdődött ökumenikus imahét istentiszteleti alkalmaival. A programhoz a megyében szolgáló valamennyi történelmi egyház csatlakozott.

Száznégy évvel ezelőtt, 1908-ban hirdette meg Paul Wattson, a Megbékélés Társaságának egyik alapítója a keresztény egységet erősítő imanyolcadot, amelyet azóta hagyományosan január derekán ünnepelnek a keresztény világban. Az anglikán lelkész kezdeményezéséhez később az ortodox, a református, az evangélikus, majd a katolikus egyház is csatlakozott. A mozgalom lényege, hogy a különböző vallású Krisztus-hívők egy hétig közös istentiszteleteken találkoznak egymás templomaiban.

– Fontos és szép alkalom a baráti találkozásra, ami a résztvevőknek sokat jelent, de ahhoz egy hét kevés, több kell, hogy a hittestvéri közösségek épüljenek, erősödjenek és megmaradjanak. Több kell ahhoz, hogy megtanuljunk testvérként nézni egymást – hangsúlyozta P. Barna Ferenc Máté, a soproni domonkos rendház vicarius generalisa.

a
Az ökumenikus imahét megyei nyitóprogramjaként tegnap a győri evangélikus Öregtemplomban – ahol Pápai Lajos római katolikus megyés püspök hirdetett igét – a liturgiát Szemerei János evangélikus püspök és Steinbach József (jobbra) református püspök vezette. Fotó: H. Baranyai Edina


– Krisztus is azért imádkozott, hogy az ő hívei egyek legyenek. Az ismétlődő imaalkalmakkal a szeretetet kell felmutatnunk, hitelesítenünk a kereszténységünket, a saját hitünk megélését más felekezetek és a világ felé. Példát kell adnunk arra, hogy a hétköznapokban is kapcsolatban vagyunk – említette Wágner Tamás győri református lelkipásztor.
– Jó, hogy a szétzilált világunkban a missziói parancs szerint bizonyságot teszünk arról, hogy Jézus személye egybefűz bennünket. Az egy hét arra elég, hogy megtanuljunk egymással imádkozni, egymásért hálát adni és egymást erősíteni a közös hitben – vélekedett Karsay Lajos, a Győrújbarát–Tényő–Győrszemere társult evangélikus egyházközség lelkésze.

– Az imahét idei témája a „mindnyájan el fogunk változni" bibliai igerészlet. Szavainkkal, cselekedeteinkkel és gondolatainkkal szüntelenül a Krisztus-arcot kell tükröznünk, de nem szabad belenyugodnunk abba, ahol tartunk, hanem mindig változnunk kell az életparancs szerint – nyilatkozta Békési Sándor győri baptista lelkész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félévi bizonyítvány: tükör a szülőnek

A megyei városokban mintegy 35 ezren kapnak félévi bizonyítványt a héten. Tovább olvasom