Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Ima egy frontális ütközés margójára

Győr - Ha nem használta volna a biztonsági övet, ha gyorsabban megy, nem beszélgethetnénk. Márton Andrásné áprilisban ütközött frontálisan a 83-as főúton. Balesetének hátterét, feldolgozásra váró érzéseit tanulságul szánja.
 
Mankózik, noha keze-lába is szilánkosan tört a balesetben. A teste gyógyulóban, ám könnyek nélkül képtelen beszélni a történtekről. Tizenhárom évig az Igazságügyi és Szakértői Iroda munkatársaként, később a megyei rendőrfőkapitány titkárnőjeként dolgozott, így számos baleseti helyzettel találkozott – addig a bizonyos napig szerencsére csak papíron.

– Negyven éve vezetek, soha nem volt gondom – mesélte a balesetből lábadozó Mártonné Margitka. – A sógornőmmel és a nővéremmel együtt temetésre utaztunk Nagyatádra, ami oda-vissza vagy 500 kilométer. Már az előző nap is hullafáradt voltam, akkor este 9-kor értem haza Budapestről. Ám másokkal vagy másik autóval nem tudtunk volna menni, úgy voltam vele, a legjobb, ha én vezetek. A végtisztességet szerettük volna megadni édesapám utolsó testvérének azzal, hogy részt veszünk a temetésen.

Hazafelé már tábla is jelezte Győrt, amikor egy óriási ˝Jézus máriám!˝, fékcsikorgás, majd egy hatalmas csattanás hallatszott. A Citroën frontálisan ütközött egy másik autóval. A féknyomok szerint Margiték autója átsodródott a másik sávba. A két autó utasai közül a Citroënben ülők kéz- és lábtörést, valamint medencecsonttörést szenvedtek, a sérülteket rohammentő szállította a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház intenzív osztályára.

Márton Andrásné, Margitka április 17-én ütközött frontálisan, ám úgy érzi, az égiektől kapott még egy esélyt. Fotó: H. Baranyai Edina
Márton Andrásné, Margitka április 17-én ütközött frontálisan, ám úgy érzi, az égiektől kapott még egy esélyt. Fotó: H. Baranyai Edina

– A pillanat törtrésze alatt játszódott le minden, a légzsákok kinyíltak, s noha az öv megfogott bennünket, óriási erővel ütköztünk a másik autóval – folytatta könnyek közt az asszony. – A nővérem is, én is erősen véreztünk, a kezem púposodott, a lábam külön életet élt. Hogy pontosan hogyan történt a baleset, arra nem emlékszem. Hálával tartozom a tűzoltóknak, a mentőknek, az intenzív osztály orvosainak és nővéreinek, megmentették az életünket. Dr. Vándor Balázs sebésznek, aki azonnal megműtött. Fantasztikus orvos, akinek szakértelme kedves, szeretetet sugárzó személyiséggel párosul. Mind a kórházi, mind az ezt követő gyógyulást az ő lelkiismeretes kezelésének köszönhetem. A velünk ütköző autóban ketten ültek, szerencsére a kórházi megfigyelést követően hazaengedték a két fiatalembert. Nem találkoztam velük, de minden kellemetlenségért ezúton bocsánatot kérek tőlük. Ami történt, képtelenség elfelejteni, az életünkön örök seb marad.

Mártonné önmagát, túlhajszoltságát is okolja a balesetért, s próbálja összerakni, mi miért történhetett. Szerinte a napi mókuskerék, a stresszes élet és a túlzott megfelelni vágyás vezetett a kényszerpihenőig, hogy egy darabig autóba se ülhessen.

– A baleset egyben arra is figyelmeztetett, a családomnál, a jó barátoknál és a kollégáknál aligha lehet fontosabb, nélkülük most minden nehezebb lenne – állítja Margitka, aki hálás minden segítőjének, felnőtt lányainak, a szomszédoknak, akik a legnehezebb perceiben is mellette álltak.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. zotya975 2009. július 07. 20:26
  „moderálva off”
 • 29. Imcsi 2009. július 06. 10:35
  „És a legtöbbnél nem is látszik a vezető, csak az utolsónál biztos a nő!
  Kicsit ügyesebb volnék én is tudnék összehozni egy ilyen sorozatot férfi vezetőkkel!”
 • 28. Truder 2009. július 06. 10:01
  „Kedves Patriot,ez korántsem tudományos...valamit összekeversz.Ezek szélsőségek,amiket a netről..innen onnan összegyűjtöttek,és poénként körbeküldözgetik a hozzád hasonlók.”
 • 27. lolita 2009. július 05. 21:26
  „AHA! En is a libak köze tartozom??????”
 • 26. patriot 2009. július 05. 20:58
  „Truder-nak!

  Tudományos megalapozottság, és annak fényképes bizonyítékai.

  http://www.mommo.hu/media/Noi_vezetok_4

  :DDDDDD”
 • 25. AHA. 2009. július 05. 20:04
  „moderálva”
 • 24. AHA. 2009. július 05. 20:03
  „moderálva”
 • 23. GROUCH 2009. július 05. 19:46
  „Lakoss 1- vagy mi a bánat? Ha nekem férfira van szükségem, azt nem idiótákban keresem és főleg nem vonok párhuzamot nő és férfi vezetők között. Mim köze van a vezetéshez a .... hiánynak?”
 • 22. Truder 2009. július 05. 19:42
  „Az ilyen Patriot-féle véleményeknek semmi tudományos alapja nincs...Ettől fogva nem is számítanak!”
 • 21. lolita 2009. július 05. 16:21
  „Haru!Eleg rutinos vagyok nö letemre de ettöl meg a baj megtörtenhet nemde? Pont tiz eve vezetek ,több europai orszagot megjartam koccanas nelkül,bar figyelmeztetest en kaptam fentröl de en nemtudnam mondani magamrol hogy elegge rutinos vagyok,azt viszont igen hogy a sajat vezetesemmel a forgalomba megvagyok elegedve magammal”
 • 20. Haru 2009. július 05. 15:24
  „Engem nem érdekel patriot hozzáállása, mert nő nélkül ő sem élne most és ezt ő is tudja. Kis nőgyűlölő. Ám ez az eset felhívja a figyelmet arra, amit minden nap elmond a férjem: "mindegy, csak élve érjünk haza!"
  Az ember tud 1 percet várni, ha kell. Vagy ne üljünk nagyon fáradtan volánhoz. Könnyű ezt mondani, mert vannak helyzetek, mikor látszólag nem tehetünk mást. De talán minden jobb, mintha aznep nem érünk haza szeretteinkhez, vagy miattunk más nem ér haza szeretteihez.
  Én nő vagyok egyébként, szerintem elég rutinos sofőr. De vannak bizony "napok", mikor nyűgösségem miatt kerülöm a volánt. Vagy, ha túlhajszolt vagyok, vagy ideges...
  Tehát remélem beletartozom a nem mérhető százalékba!”
 • 19. Imcsi 2009. július 05. 15:23
  „Ha ezt komolyan gondoltad, akkor komolytalan vagy!”
 • 18. patriot 2009. július 05. 12:58
  „Imcsi !

  Tombolán,más lehetőségre gondolni sem merek!”
 • 17. Imcsi 2009. július 05. 12:21
  „patriot! A nők hogyan szerezték a jogosítványukat szerinted? Ha igaz lenne, amit írtál, akkor a vizsgáztatók a hunyók, rajtuk is el kellene verni a port!”
 • 16. lacag 2009. július 05. 12:20
  „Sosem fog így semmi változni...”
 • 15. lacag 2009. július 05. 12:12
  „Én tudok vezetni te meg neeeeeeem...bibibiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...béna vaaaaagy...sose leszel olyan ügyes mint éééééén...

  A sok szellemileg óvodás szinten megrekedt "jó sofőr"...”
 • 14. patriot 2009. július 05. 11:58
  „Soha nem állítottam.hogy a női vezetők bénák!
  Nekem az a véleményem, a nők kilencven százaléka nem tud vezetni a maradék tíz százaléknak semmilyen érzéke nincs a vezetéshez.
  DE!
  Nyilván vannak kivételek csak ezeket még százalékban nem lehet mérni!

  ...ebben szerintem nincs semmi szélsőségesség.”
 • 13. szilidzsi 2009. július 05. 09:19
  „Értelmi fogyatékosságra vall, ha egy hozzászóló ebből a cikkből csak azt tudja leszűrni, hogy a női vezetők bénák. Inkább le kéne vonni a tanulságokat: az összes aktív és passzív biztonsági eszközt használnunk kell vezetés során, pl.: biztonsági öv!!! (Anyagilag is jobban járunk- közúti ellenőrzések) Nem egy férfi kollégám mondta sokszor: - nem kötöm be magam, mert ha kigyullad az autó - bennégek, vízbe esek -belefulladok, vagy mielőtt koccannék majd jól kitámasztom magam. Na aki egy kicsit is odafigyelt a fizikaórákon, annak meg sem fordul a fejében ilyen "kitámasztósdi".
  U.i.: Jobbulást a sérülteknek!”
 • 12. lakoss1 2009. július 05. 04:26
  „GROUCH.11#szerintem neked 1 kemény férfi hiányzik,gyere ide,és megmutatom,h mi kell neked!”
 • 11. GROUCH 2009. július 05. 00:36
  „Patriot! Veszek neked repülőjegyet New Yorkba és kocsit is bérelek és ott mutasd meg, hogy ki a férfi, mert a női vezetők szerinted nulla. Ja! Kis és Nagybajcs között könnyű károgni! Én 22 évet vezettem New Yorkban, gyere mutasd meg milyen vagány ..... vagy!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi legyen a régi hivatal új szerepe?

Abda - Hamarosan elkészül az új közösségi ház Abdán, amelyben az önkormányzat tisztségviselői is… Tovább olvasom