Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Ilyenkor a legtöbb a kóbor eb

A kutyatámadások nagy része most, tüzelési időszakban és nyáron történik.
A győri gyepmesteri telep tizenhat településsel, köztük Csornával, Kapuvárral és Téttel – áll szerződésben, a megállapodás szerint a szakemberek havonta két kötött időpontban és egy eseti bejelentés alkalmával mennek befogni az elkóborolt ebeket. Dr. Andréka György, a telep igazgatója elmondta: a létesítmény alapításánál nem volt elegendő a győri kutyaproblémát orvosolni, mégpedig a falvakból becsatangolt ebek miatt. Az állatorvos hangsúlyozta: a kutyák befogásánál is fontosabb, hogy a lakók hozzászokjanak a gyepmesterek jelenlétéhez és ne engedjék kiszökni az állatot. A kutyaprobléma megoldása tehát elsősorban a gazdák kezében van.

Gönyű volt polgármestere, Törzsök Gyula nyilatkozata igen nagy port vert fel tavaly, mivel úgy festett, hogy az önkormányzat – vadászok segítségével, vagyis fegyverrel – kívánja megoldani a kutyaproblémát. Fővárosi állatvédők tiltakoztak a drasztikus – és Andréka György szerint dilettáns – megoldás ellen. Az önkormányzat végül kutyacsapdákat állított fel, Major Gábor jelenlegi polgármester szerint vagy tíz kutyát sikerült akkor – tehát még elődje idején – befogni a csapóajtós ólakkal. Hogy ez volt-e a megoldás vagy sem, nem tudni, de tény, hogy tavasz óta nem érkezett lakossági bejelentés a hivatalba. Major Gábor elmondta azt is: Gönyű tervezi, hogy szerződést köt a győri gyepmesteri teleppel.

Dr. Andréka György úgy tájékoztatott, a lakossági bejelentésekkel az illetékes jegyzőhöz kell fordulni, mivel egy veszélyesnek tűnő, vagy elhullott állat tartása vagy elaltatása ugyanúgy feladata egy önkormányzatnak, mint az, hogy biztosítsa a diákok oktatását. A tizenhat, szerződött településre a már említett gyakorisággal járnak ki a gyepmesterek, s a behozott állatok száma igazolja a fenti tételt. Míg az átlagos hónapokban húsz, legfeljebb, harminc felett volt tavaly az itt tartott kutyák száma, februárban és márciusban 40, 41 kutyát hoztak be, egész évben tehát 421 élő és 512 elhullott állatot. A gazdára váró ebek nagy része az Emberek az Állatokért Alapítványon keresztül talált gazdára, míg egy másik hányadát osztrák és német menhelyek fogadták be. Szomorú tapasztalat, hogy még az ebek tüzelési időszakánál is több, pontosan 45 bejelentés érkezett augusztusban, de már júniusban és júliusban is megugrott ez a szám. Dr. And réka György szerint ez sajnos együtt jár a kirándulószezonnal, vagyis úgy látszik, a megunt állatok kidobásának is megvan a maga rendje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízelvezetési gondok Újvárosban

Az Újvárosban a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos lakossági panaszok javarészt nem tervezési és… Tovább olvasom