Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Ilyen kő kerül a Széchenyi térre!

Győr - Hétfőn reggel elkezdték a Széchenyi tér burkolatának lerakását. A gránit Indiából érkezett Olaszországon át Magyarországra. Kocsibejárónak kicsit drága lenne: négyzetmétere 30 ezer forint.

Látványos szakaszához érkezett a győri Széchenyi tér felújítása, a kivitelezők hétfőn reggel elkezdték a gránitburkolat lerakását a bencés templom felőli oldalon. Az alkalomból a városháza protokolleseményt szervezett: Borkai Zsolt polgármester, Somogyi Tivadar alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője és Németh Zoltán alpolgármester a sajtó jelenlétében helyezett el ünnepélyesen egy követ.

Borkai Zsolt elmondta: most már mindenki számára hihető, hogy elkészül a beruházás, megszépül a tér. "Az európai uniós támogatás továbbra is rizikós, de bizakodóak vagyunk" – tette hozzá. Ismert, a kormány tavaly ősszel 899 millió forintos EU-támogatást helyezett kilátásba, de az erről szóló szerződést még nem kötötték meg.

Somogyi Tivadar megvalósuló álomról beszélt másfél évtized ígérgetései után. Szerinte a Városház térhez hasonlóan a Széchenyi tér is elegáns lesz.

A projektért felelős Németh Zoltán úgy fogalmazott: még néhány hete sem gondolták volna, hogy május elejére a beruházás itt tart. Nem titkolta, hogy a beruházás eddig nem volt problémamentes. Ezzel egyrészt arra utalt, hogy egyetlen kábel sem volt a térkép által jelölt helyen, másrészt a megelőző régészeti feltárással kapcsolatos anomáliákra célzott. A politikus szerint az már biztos, hogy a június 10-i befejezési határidő néhány héttel csúszik.

Németh Zoltán, Somogyi Tivadar és Borkai Zsolt ünnepélyesen helyezett el egy gránitlapot a téren hétfőn. Fotó: Bertleff András


A Kisalföld kérdésére a két alpolgármester részletes információkkal szolgált az alapvetően fehér, de helyenként bézses és szürkés árnyalatú kőről. Lángolt felületű, „Kasmir white" fantázianevű indiai gránitról van szó, amely egy olaszországi cégen keresztül érkezett Magyarországra. (Megmunkálása hazánkban történt.) Négyzetméterenkénti ára hozzávetőlegesen 30 ezer forint. Rendkívül jó a kopásállósága, a fagyállósága, a csúszásmentessége. Kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy 5 ezer négyzetméternyi felületetet azonos minőségben és árnyalatban lehessen burkolni vele. Ilyen tulajdonságokkal rendelkező magyar kő nincs.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. elemér 2009. június 21. 17:17
  „Gránitot azért is használlták tereken, mert az volt a legolcsób és legtartosab megoldás. Évezrdekig jó.”
 • 20. adalfold 2009. június 03. 08:21
  „Há el is fog törni. Alakilag nem kosher, egyik irányban hosszabb, és lásd a Bencés gimnázium előtti lapokat - közepénél kettétört.

  Überraschung!”
 • 19. drdoc 2009. május 25. 21:46
  „Reméljük, hogy ennek nem lesz olyan reklámja, hogy törhetetlen... mint a buszmegálló üvegek. Mert a fiatalok majd csákánnyal járnak bulizni... :)”
 • 18. Robusto 2009. május 06. 08:36
  „Azért van fejlődés! Először az olaszoktól, aztán már Indiából, a következő avatandóhoz pedig már egyenesen Ausztráliából lesz az alapanyag!”
 • 17. Túrabakancs 2009. május 06. 08:33
  „Magyarországon kitermelt és feldolgozott köveknek /gránitoknak/ és is jobban örültem volna, de csak
  abban az esetben, ha a tulajdonos is magyar, hiszen a haszon maradjon itt nálunk! Sajnos a legtöbb bánya
  külföldi tulajdonban van, tehát nem oszt nem szoroz hogy honnan veszünk köveket, az alapprobléma
  megmarad. Egyébként a képen nem tűnik csúnyának a burkolatkő, szép fényesnek látszik! A galambokkal
  meg ne foglalkozzunk, hiszen a kisebb utcaseprő autók azt szépen le tudják majd tisztítani akár min-
  den nap. Alattuk a kövek sem mozdulnának el, kicsi a tömegük. Tartsunk inkább a lumpen elemek /kisebbségiek/ rongálásától és szemetelésétől, az bizony valós probléma lesz.”
 • 16. kisem 2009. május 05. 21:50
  „Azért arra kíváncsi lennék, hogy akadtak ennek a szuper minőségű indiai csodakőnek a nyomára?
  Vagy csak azért onnan, hogy ne érje szó a házelejét az újbóli olasz beszerzés miatt?
  Tessék már mondani, a kis- és közepes vállalkozók részére biztosított szintén 150mFt-os hitelkeret nem szemérmetlenül kicsi az ilyen nagyvonalú pénzpocsékláshoz viszonyítva?
  Alakul ez. Kezdve a kárpátaljai fenyőkkel, a Városház téri olasz kővel, most az indiaival. Közben meg megy a sopánkodás. Erre a projektre, ilyen gazdálkodás mellett, én nem adnék egy további fillért sem. Egyszerűen nem érdemli meg ez a vezetés, hogy külső forrásból hozzásegítsék a nagyvonalú pazarláshoz. Maradtak volna ott mindhárman kövezni!”
 • 15. onem 2009. május 05. 15:02
  „látszik a világválság hatása, ezért van az olcsó kő...”
 • 14. pampus 2009. május 05. 12:56
  „Akár a grófi, bárosáig uradalmakban volt vagy kettőszáz esztendeje! E megye falvai többségében még utak sincsenek,vagy a meglevőknek csak kátyútenger a neve! De ahol az úrhatnám polgároki és a papok táncolnak oda márvány kell!”
 • 13. adalfold 2009. május 05. 11:19
  „barátaim.
  magyarországon nincs gránit:):):):)
  :):):):)
  nincs gránit kőlap gyártással foglalkozó cég:):)”
 • 12. Goldmund 2009. május 05. 08:46
  „11.hsz-ra:
  Bevallom, a kő-beszerzés lehetőségeit illetően abszolút tájékozatlan vagyok. De hadd utaljak vissza a 2., és különösen a 3. hsz-ra. Az ott leírtak szerint van. (Egyébként miféle kőbánya lenne az, amelyiknek a termésével még a Széchenyi teret sem lehetne lekövezni?)
  Nekem egyébként a Baross úti kövekkel sincs problémám, de lehet, hogy esztétikai érzékem túl csökevényes. Esetleg nem attól van hányingered a Baross úton, hogy szemetes és galambszar van rajta? Arról nem a kő tehet!”
 • 11. pet 2009. május 05. 07:42
  „Golmund!
  Te ismersz olyan magyar követ, amiből van ekkora mennyiség azonos minőségben? És most nem a Baross úti műkőkockákra gondolok, ami 2 év után úgy nézett ki, mint a hányadék.”
 • 10. vonLichthofen 2009. május 05. 04:56
  „Ez is egy szép gesztus a városvezetés részéről az Ujvárosi honfitársaink felé.
  Az Indiai követ látva iziben otthon érezhetik magukat, talán sokan a nosztalgia hatása alatt visszaszekeznek Rajastan-ba, ahelyett hogy teleköpködnék a teret szotyimaggal.
  Remélem ez a burkolat nem fog fölpuposodni egy tél után, mint a Baross utcai jónéhány helyen.”
 • 9. Skipgeri 2009. május 04. 21:20
  „igenis megérdemel a tér egy szép burkolatot! én hiszek a nálam okosabbnak, hogy megéri ennyit költeni rá ha hosszútávon megéri! remélem a téren is lesznek világító kockák a kövek közé téve mint a városháza előtt. nagyon jó ötletnek tartom!”
 • 8. kinguska 2009. május 04. 21:02
  „Ha jól tudom, nemrég tett ígéretet az önkormányzat a magyar áruk vásárlására. Védd a hazait???”
 • 7. Goldmund 2009. május 04. 20:43
  „De igenis foglalkozni kell azzal, hogy miközben a hazai ipar szépen tönkremegy, a fityiszes városvezetés Indiának csinál bevételt. Méghozzá a mi adónkból!”
 • 6. sellocskeee 2009. május 04. 19:53
  „Örülök, hogy végre megcsinálják a teret. Arrafelé jártam suliba, és télen szinte át se lehetett menni rajta, olyan csúszós és mocskos volt. Azért remélem a galambokra is lesz vmi megoldás, különben ugyanúgy fog kinézni pár hónap múlva mint előtte. Egyébként, nem azzal kellene foglalkozniuk egyes embereknek, hogy most ez indiai kő, vagy sem. Az a lényeg, hogy végre nem fogunk hasra esni a gödröktől meg a hupliktól. Szép lesz, és lehet rajta sétálni, és nem csak a kiretusált képeslapokon fog úgy kinézni a Széchenyi tér, ahogy annak kell.”
 • 5. mir 2009. május 04. 18:10
  „Maradhatott volna a bogármester és társai az egész teret lerakni nemcsak ott parolázni az indiai kű mellett :)”
 • 4. Petrarca 2009. május 04. 16:27
  „adalföld!
  Régen nyilvánvaló, hogy a győri frakciók "egy követ fújnak". Biztos ezt az indiai követ is Demszky ajánlotta a pöszének.
  Te meg adód 1%-át ajánld fel az indiai árváknak!”
 • 3. adalfold 2009. május 04. 15:59
  „Dejóó vicc,hogy Budapesten ugyanilyen kőtáblát pakolnak a felújított kiskörúti villamos-megállókba.

  Sajnálom,hogy nem tér arra ki egyik médium sem,hogy bár a kőlap drága, épp annyira mint bármely más, ,,átlagos" kőlap.
  Akik benne vannak némileg az építőiparban sírva nevetnek az ilyeneken.

  /a szerző építőmérnök/”
 • 2. Petrarca 2009. május 04. 15:48
  „INDIAI KŐ!? A "magyar termék" jegyében?!
  Meg lehet nézni a magyar kőből felújított váci Fő teret!
  Eklatáns példája annak, hogyan lehet megőrizni és látványossá tenni a középkori emlékeket, szerethetővé, komfortossá varázsolni egy barokk teret!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozzák a forgalmat

Győr - A Radnóti Miklós szüle tésének 100. évfordulóján rendezett koszorúzási ünnepség alkalmából a… Tovább olvasom