Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ilyen az év első hava a Sopron-hegységben - videó

A Dunántúl északnyugati részén a szelet erős lökések kísérhetik. Soproni Olvasónk videója a hóról.


Vasárnap, 21.07Videó: Tudósító21.50 - Hófúvásokra kell számítani a Dunántúlon

A Dunántúl északnyugati részén a szelet erős lökések kísérhetik, itt a friss hóval borított területeken hófúvásra is lehet számítani, a szél kisebb hótorlaszokat emelhet.

"Útinform szolgálatunk 17.30 órai összesítése alapján az ország keleti felében folytatódik a havazás, a többi országrészben megszűnt a csapadék. A Dunántúl északnyugati részén, valamint az északkeleti tájakon az északi szelet többfelé erős lökések kísérhetik, itt a friss hóval borított területeken hófúvásra is lehet számítani, a szél kisebb hótorlaszokat emelhet. A meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka folyamán mérséklődik majd a szél. Az elmúlt néhány órában a keleti országrészben 1-5 centiméternyi friss hó hullott.

Közúton elérhetetlen település, járhatatlan út jelenleg nincs az országban. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, az M3-as gödöllői, emődi, hajdúnánási és ófehértói, valamint az M35-ös hajdúböszörményi szakaszán egyelőre még téliesebb útviszonyok tapasztalhatóak. A havazásban érintett területeken a főutak jellemzően latyakosak, hókásásak, a déli megyékben már többfelé inkább nedvesek. Polgár és Kisvárda körzetében, a folyamatos intenzív havazás nyomán még havas burkolatra lehet még számítani a főúthálózaton. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területein, valamint az Alföld nagy részén havasak, hókásásak, Tapolca és Marcali körzetében jégbordásak az alsóbbrendű utak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak, a 17.30 órai állapot szerint mintegy 360 munkagép volt egyszerre a havazásban érintett területeken.

Az előrejelzések szerint vasárnap már nem várható jelentős havazás, de éjszaka a hőmérséklet többnyire -7 és -15 fok között alakul, a szélcsendes, kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet is csak -2 és -7 fok között valószínű. A burkolatra kijuttatott só azonban 0 fok alatt kevésbé tudja kifejteni olvasztó hatását, ezért könnyebben alakulhatnak ki síkos, csúszós útszakaszok. Éppen ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy az éjszakai és kora reggeli órákban is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!" - mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Szombat, 8.35 - Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban

"Útinform szolgálatunk 5.30 órai összesítése alapján a Dunántúlon többnyire elállt a havazás, jelenleg Baranya és Tolna megyében, Dunaújváros és Monor közelében esik vagy szállingózik a hó. Havazást jeleztek Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Nyírségben, Tiszafüred és Debrecen környékén, valamint Csongrád és Békés megye nagy részén. Sarkad környékén ónos eső miatt síkosságmentesítési munkákat végeznünk.

Az országos közúthálózat tisztításán csaknem 400 munkagépünk dolgozik - az elmúlt egy nap során összesen 8300 tonna sót juttattunk ki az utakra -, a folyamatos takarítás és sózás nyomán a főutak többnyire latyakosak, hókásásak, Baranya megye déli területén, Solt és Baja térségében, Szentes és Orosháza közelében, valamint az észak-keleti országrészben havas szakaszokra kell számítani. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, de az M3-as emődi és az M35-ös hajdúböszörményi szakasza havas. Az M5-ös autópálya Újhartyán és Röszke között, valamint az M43-as autópálya Szegd és Makó között latyakos. Az M6-os autópálya Tolna és Baranya megyei szakasza hókásás, latyakos.

Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban. Somogy, Tolna és Baranya megyében a 7.5 tonnánál nehezebb kamionokra vonatkozó közlekedési tilalom továbbra is érvényben van. Az M6-os, M60-as valamint az M7-es és M70-es autópályákon nem kell úthasználati jogosultságot vásárolni, ez visszavonásig érvényes.

Továbbra is arra kérjük a közlekedőket, ha útnak indulnának fokozott óvatossággal és inkább lassabban, megfontoltabban közlekedjenek, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek" - közölte portálunkkal Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.  

Péntek, 18.40 - Pannonhalmán is havazott

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Pénteken estére az egész napos havazás után Pannonhalmán körülbelül három centiméteres a hó. Az utak hókásások,latyakosak, csúszósak - írta olvasó tudósítónk,  Kovács István.

 Megérkezett a tél az Ön településére is? Várjuk olvasó-tudósítóink beszámolóit, képeit ide: tudosito@kisalfold.hu


18. 45 - Szél váltja a havazást megyénkben

 Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke az MTI-nek elmondta: országszerte húszezer önkéntes tűzoltó áll készen a bevetésre. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: péntek éjjel a csapadékrendszer fokozatosan áttevődik a déli és a keleti tájakra.

Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain élénk, nyugaton és északkeleten erős szél hordhatja a havat. Szombaton napközben már csak a Tiszántúlon várható jelentősebb havazás, több mint 10 centiméternyi hó hullhat.

16. 00 - Sopronszerte is havazott

Havazás Sopronban - 2014. január


15.30 - Kapuváron péntek délután

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Megérkezett a tél az Ön településére is? Várjuk olvasó-tudósítóink beszámolóit, képeit ide: tudosito@kisalfold.hu


14.34

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Baranyai Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésére a Megyei Védelmi Bizottság 13 óra 50 perctől elrendelte, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek nem közlekedhetnek Baranyában.

Az intenzív havazás nyomán a baranyai közúthálózat főleg hegyvidéki, latyakos, hókásás, havas szakaszain, illetve az emelkedőkön csak nehezebben tudtak felkapaszkodni a nehézgépjárművek. A további balesetek elkerülése érdekében és azért, hogy társaságunk munkagépei folyamatosan tudják ellátni a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, a szakemberek a korlátozás bevezetéséről döntöttek, amely visszavonásig érvényes. Személyautóval továbbra is lehet közlekedni a megyében, de arra kérjük az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon, illetve Útinform szolgálatunk hivatalos Facebook és Twitter oldalain.

13.00 - A Dunántúlon szinte mindenhol esik a hó. Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében szállingózik. Fertőszentmiklós, illetve Pécs térségéből havas esőt jelentettek.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Nyíregyházánál mérték, itt -5 és -3 C fok a hőmérséklet.

Az M1-es autópálya Komárom és Lébény térségében sónedves, az M6-os Tengelictől végig sónedves, az M7-es balatonvilágosi és fonyódi szakasza sónedves, Eszteregnyénél latyakos.

Országszerte jók a látási viszonyok. Zalaegerszeg Keszthely és Kaposvár környezetében közepes (100–300 méter) a belátható útszakasz. Általában gyenge a légmozgás vagy szélcsend van. Forrás: Útinform.


12.24 - Péntek délelőtt besétáltam a városba, s menet közben láttam a képen látható köröket és egy mókust az Erzsébet-kertben - írta tudósítónk, Hulman István.

Foró: Hulman István
Foró: Hulman István


Fotó: Hulman István
Mókus figyeli a havas tájat Sopronban. Fotó: Hulman IstvánMegérkezett a tél az Ön településére is? Várjuk olvasó-tudósítóink beszámolóit, képeit ide: tudosito@kisalfold.hu12.20 - A GYŐR-SZOL Zrt. a meteorológiai előrejelzésekben szereplő lehűlés és havazás miatt készültséget rendelt el a síkosság mentesítésben. Ennek részeként a társaság csütörtökről péntekre virradó éjszaka megelőző jelleggel alásózta a kezelésébe tartozó hidak, felül és aluljárók valamint a tömegközlekedési útvonalak burkolatát. A hétvégét megerősített készültséggel várja a GYŐR-SZOL Zrt. Amennyiben szükségessé válik, a cég gondoskodik a szükséges munkálatok elvégzéséről.

11.42 - Az ország  útjai sónedvesek, latyakosak, de járhatóak. A Dunántúl déli részén viszont már intenzívebben havazik, egyre nagyobb területen marad meg  a hó. Az Alföldön és a Dunántúl déli felén élénk széllökések  tapasztalhatóak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken az MTI-vel.  
   
Hajdu Márton kiemelte: a katasztrófavédelem megyei  szervezetei felkészültek a teendőkre, az érintett négy megyében több  mint négyszáz, polgári tulajdonú munkagépet és tehergépjárművet  helyeztek készenlétbe. A közútkezelők délelőtt hetvennégy  munkagéppel takarították az utakat, a kritikus szakaszokon két-három  alkalommal sóztak.   

Megérkezett a tél az Ön településére is? Várjuk olvasó-tudósítóink beszámolóit, képeit ide: tudosito@kisalfold.hu


   
A Dunántúl nyugati, déli részén, valamint Csongrád megye  területén a fő- és alsóbb rendű utak sónedvesek, Nagykanizsa és  Nagyatád térségében latyakosak. Az M1 autópálya komáromi és lébényi,  az M5-ös balástyai és makói szakasza, az M43-as autópálya, az M6  Tengelictől délre, valamint az M7-es autópálya a 200  kilométerszelvényig sónedves, a sztráda ettől a ponttól a határig  latyakos, de jól járható. Az országban járhatatlan útszakasz, elzárt  település nincs - szögezte le.  
   
Baranya megyében már éjszaka megkezdték az utak sózását,  amelynek köszönhetően a csapadék nem okozott komolyabb fennakadást a  közúti közlekedésben. Pécs, Komló, Mohács és Siklós térségében is  egyre intenzívebb a havazás.  
   
Somogy megyében délelőtt Nagyatádon, Barcson, Kaposváron,  Marcaliban, Böhönyén, Kadarkúton és Tabon hó hullik, Balatonbogláron  gyenge hószállingózás tapasztalható, Csurgóról erős havazást  jelentettek. Zala megye valamennyi járásában is havazik.   
   
Tolna megyében is felkészült a katasztrófavédelem a rendkívüli  helyzetek kezelésére, az előzetesen azonosított kockázati  helyszínekhez tartozó melegedők, parkolók, szükségszálláshelyek,  valamint a munkagépek is bevetésre készen állnak.   
   
A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a  kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén  folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit.  Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy  telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását  (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a  katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett  információkat is - írta Hajdu Márton.  
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt Zala megye  teljes területére, Tolna, Somogy és Baranya megye nagy részére,  továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga,  vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. Ezeken a területeken már  a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél  hótorlaszokat emelhet.  
   
A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében  vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható  jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.  
   
Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás  miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van  érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is  több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.  Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás  miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.  
   
Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés,  Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a  területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.  Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás  miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  
   
Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú  figyelmeztetés van érvényben.

11.20 -  Húszezer  önkéntes tűzoltó áll készen országszerte a bevetésre, ha az előre  jelzett nagy mennyiségű hó miatt szükség lenne a munkájukra -  tájékoztatta pénteken az MTI-t a Magyar Tűzoltószövetség elnöke.  
   
A 750 tűzoltóautóval és egyéb gépkocsival, munkagéppel  rendelkező önkéntesek jelen vannak valamennyi településen és már  hivatásos kollégáik kiérkezése előtt képesek katasztrófahelyzet  esetén a beavatkozásra - közölte Dobson Tibor.  
   
Elmondta: országszerte 1100 önkéntes tűzoltó egyesület működik,  amelyek közül 500 kötött együttműködési szerződést a  katasztrófavédelemmel. Vagyis baj esetén tőlük kapják a riasztást.  
   
Különösen hasznos lehet a tevékenységük hóhelyzet esetén, hiszen  közvetlen helyismerettel rendelkeznek és segíteni tudnak, a többi  között a lakosság ellátásának megszervezésében is - mondta Dobson  Tibor.  
   
Arról is szólt, hogy az elmúlt évben plusz százmillió, az idén  pedig plusz 200 millió forint támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó  egyesületek a költségvetésből. Ez azért jelentős, mert a 2013-at  megelőző egy évtizedben az évi 100 milliós működtetésre fordítható  támogatáson túl nem jutottak fejlesztési forráshoz - ismertette.  
   
Kijelentette: a támogatás lendületet adott az önkéntes tűzoltói  munkának, amelyet helytállással kívánnak meghálálni.

11.12 - Esik a hó Győrben is!

10.56 - Több  dél-dunántúli megyében már elsőfokú riasztást adtak ki a várható  hófúvás miatt. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni  kell arra, hogy a viharos szél hótorlaszokat emelhet.  
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt eljuttatott veszélyjelzése szerint Zala megye teljes  területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és  Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú  riasztást a hófúvás miatt.  
   
A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében  vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható  jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.  
   
Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás  miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van  érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is  több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.  Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás  miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.  
   
Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés,  Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a  területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.  Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás  miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  
   
Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú  figyelmeztetés van érvényben.  
   
Mint írták: pénteken napközben a havazás zónája tovább  terjeszkedik a Dunántúl nagyobb részére - kivétel annak északi része  - és az Alföld délnyugati felére. Éjszaka a csapadékrendszer  fokozatosan a déli és a keleti tájakra helyeződik át. Pénteken a  Zalaegerszeg-Kecskemét vonaltól délre több mint 10 centiméter hó  hullhat, 20 centiméter feletti mennyiség Somogy és Baranya megyében,  Tolna megye déli részén és Bács-Kiskun megye délnyugati harmadán  várható.  
   
A folyamatosan élénkülő szél a Dunántúl déli felében és  Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat.  Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás.   
   
Emellett a nap második felében az Alföld délkeleti részén  átmenetileg előfordulhat ónos eső (akár eső is, majd ismételten  havas eső, estétől havazás várható).  
   
A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton napközben már csak a  keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a  Tiszántúlon várható. Szombaton az élénk; nyugaton és északkeleten az  erős szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a  havat.

10.05

Intenzíven esik a hó Nagyatád környékén, havazást jelentettek Zala megyéből, valamint Sárvár, Nagykanizsa, Marcali és Szentlőrinc térségéből. Szombathely, Vasvár, illetve Somogy és Baranya megyében szállingózik a hó. Keszthely és Pécs környezetében havas eső esik, Makó környékén hódara hull. Máshol csapadékmentes az idő.

A fő- és alsóbbrendű úthálózat burkolata a Dunántúlon, valamint Balassagyarmat, Edelény, Baja, Kiskunhalas, illetve Csongrád megye területén vizes, sónedves. Nagykanizsa és Nagyatád térségében latyakos. Az autópályák közül az M1-es komáromi és lébényi szakasza sónedves, az M5-ös balástyai és makói szakasza sónedves, az M6-os Tengelictől végig sónedves, az M7-es Fonyód és Eszteregnye környékén sónedves.

A csapadékos területeken a kiszórt olvasztóanyagok hatására a hó elolvad, vizes, nedves az úthálózat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 74 munkagépe dolgozik azon, hogy síkosság sehol se alakuljon ki.

Országszerte jók a látási viszonyok. Szombathely, Zalaegerszeg és Kaposvár környezetében közepes (100–300 méter) a belátható útszakasz. Általában gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van. Közepes (30–39 km/h) erősségű széllökéseket csak Kecskemét és Szentes környékén mértek. Forrás: Útinform


9.38 

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu8.31 - Pannonhalmára is megérkezett a havazás péntek kora reggelre. A csapadék menyisége egyelőre nem jelentős, így a gyerkőcök nem élvezhetik a tél örömeit. A közlekedés szempontjából azonban veszélyeket rejt a jelenlegi időjárás, vigyázzunk egymásra! - írta olvasó-tudósítónk, ˝Dragonszaki˝, fotókat is küldött:

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Fotó: Tudósító
Fotó: TudósítóMegérkezett a havazás az Ön településére is? Várjuk olvasó-tudósítóink beszámolóit, képeit ide: tudosito@kisalfold.hu8.12 - A hajnali órák óta gyengén havazik a megye délnyugati felén, reggelre Kapuvártól nyugatra vékony hólepel borítja a tájat. A hőmérséklet 8 órakor Sopronban -1,2, Sopronhorpácson -0,4, Péren -0,1 fok, Győrben még pozitív a hőmérséklet: a likócsi mérőállomáson 0,5 fokot mérünk. A délelőtt folyamán a megye délnyugati részén további gyenge havazás várható - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

Hóvastagság Győr-Moson-Sopron megyében , az OMSZ mérőállomásain

2014. január 24. 7 órakorPéntek, 6.00 - Útinform szolgálatunk péntek 5.30-as összesítése alapján az M5-ös autópálya balástyai szakaszán és az M43-as autópályán, valamint az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán és az M70-es autópályán havazik. Az M1-es lébényi és az M7-es fonyódi továbbá az M6-os tengelici szakaszán és az M60-as autópályán szállingózik a hó.

A nyugati határszélen Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg és Lenti, délen pedig Nagyatád, Kaposvár, Baja, Kiskunhalas, Szeged és Makó térségében havazik, Körmend környékén hódara hull, Mosonmagyaróvár, Győr, Keszthely, Marcali, Székesfehérvár, Sárbogárd és Pécs környékén pedig szállingózik a hó. A csapadékos területeken a kiszórt olvasztóanyagok hatására a hó elolvad, vizes, nedves az úthálózat, a kora reggeli órákban közel 250 munkagépünk dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

A látási viszonyok általában jók, de a Dunántúlon elszórtan párás a levegő. Ködfoltok alakultak mi Tatabánya környékén, Vasvár és Nagyatád térségében pedig a hóesésben csak közepesek a látási viszonyok.
Az országban általában szélcsend van, csak Sátoraljaújhely tájékán észleletek közepes erejű széllökéseket útellenőreink - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.


Csütörtökön írtuk:

22.55
- Közeledik a mediterrán ciklon csapadékrendszere

Délnyugat felől már belépett az országba annak a mediterrán ciklonnak a csapadékrendszere, melyből a Dunántúl délnyugati megyéiben jelentős havazásra számíthatunk. A csapadékrendszer hajnalig tovább terjeszkedik, reggelre már megyénkben is egyre több helyen várható havazás.

22 órakor Zalában, Somogyban és Baranyában már többfelé hull havas eső, eső illetve fagyott eső is előfordul. A hőmérséklet a Dunántúl nagy részén még fagypont felett van, kivétel a Bakony és megyénk. Északkeleten már kemény fagyok vannak: a Borsod megyei Baskón -9 fokot mér az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Érdemes hozzátenni a fentiekhez, hogy Sopronban január első 23 napjában 4,7 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet az ilyenkor elvárhatónál, ami márciusi értékeknek felel meg. A hideg és hó megérkeztével az ilyenkor megszokott kerékvágásba zökken tehát vissza az időjárás -  tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

17.15 - Győr-Moson-Sopron megyét dél felől súrolja a havazás, komolyabb hómennyiségre a mostani számítások szerint a tőlünk délre elhelyezkedő megyékben kell számítanunk. Arrafelé narancs fokozatú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat és hófúvás is várható.

Előrejelzés

Péntek:

Délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és a hajnali, kora reggeli óráktól előbb a megye délnyugati területein, később másutt is havazás kezdődik. Napközben a borult égből ismétlődő havazásra kell számítanunk, a délutáni óráktól fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása, szombatra virradóra megszűnik a havazás.

A lehulló hó mennyisége délnyugatról-északkelet felé erősen csökken. A lehulló hó vastagsága péntek éjfélig a megye délnyugati részén 5-10 cm-t ér el, míg másutt (Győr, Mosonmagyaróvár térsége) 1-5 cm között marad. A szél északnyugatira fordul és a déli óráktól már egyre többször megélénkül. A hőmérséklet nappal jellemzően +1, -1 fok között, este -2, -3 fok körül alakul - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.


Szombat:

Csökken, felszakadozik a felhőzet, megszűnik a havazás. Az északnyugati szél eleinte még erős lesz, majd fokozatosan gyengül . A hőmérséklet a hajnali -3, -4 fokról nappal +2, -1 fokig emelkedik. Este a gyenge szél hatására gyorsan csökken a hőmérséklet.

Vasárnap:

Eleinte kevesebb, majd fokozatosan megnövekvő felhőzetre számíthatunk, estétől a megye nyugati részén gyenge havazás kezdődik. A hőmérséklet hajnalban erősen lehűl, -7, -10 fok várható, napközben jellemzően 0, -2 fokig melegszik a levegő.

Sopron környékének várható időjárása, tájékoztató jelleggel a Soproni Meteorológiai Állomás weblapján is követhető: www.sopronmet.hu 

 
10.37 - Fokozott óvatosságra hívja fel a közlekedők figyelmét a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a Magyar Közút is

A balesetek elkerülés érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetekben induljanak útnak, és folyamatosan figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat!

Amennyiben az utazást nem lehet elhalasztani, csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és szükség esetén használjanak hóláncot! Az útra mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont! Mindig az útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek!

Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.

Havazás, hóvihar esetén folyamatosan figyelemmel kísérhetik a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezők telepíthetik a katasztrófavédelem „VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyelhetik a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

A meteorológiai előrejelzések alapján pénteken több órás ónos eső várható Bács-Kiskun és Csongrád megyében, míg Somogy és Zala megyében akár 20 centimétert is meghaladó friss hó, emellett hófúvás is várható.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy pénteken a hófúvásban, intenzív havazásban és ónos esőben érintett megyékben lehetőség szerint ne induljanak útnak!

Tartós ónos esőt jeleznek péntekre a meteorológusok Bács-Kiskun és Csongrád megye területére. Nagyon fontos kiemelni, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei addig nem tudnak hatékonyan fellépni a síkosság ellen ilyen időjárás esetén, amíg a csapadék nem áll el, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását. A közútkezelő így csak a csapadék elállta után tud eredményesen beavatkozni, de ilyenkor a munkagépek is a csúszós útszakaszokon kell, hogy elvégezzék a feladatukat, ezért a síkosságmentesítés ebben az esetben jóval több időt és energiát igényel. A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken a csapadék megszűnéséig ne induljanak útnak!

Az ország dunántúli területein jóval téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki a pénteki nap folyamán, ugyanis Somogy és Zala megyében 20 centimétert is meghaladó friss hó hullhat péntek estig, ráadásul Baranya, Somogy és Zala megyében hófúvások is kialakulhatnak az erős szél miatt. Nagyon fontos kiemelni, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, hiszen a nagy erejű széllökések folyamatosan visszahordják a letakarított havat a burkolatra, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos munkavégzése ellenére is havasak lehetnek egyes útszakaszok, a közútkezelő eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével tud fellépni.

A nagyteljesítményű, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben, ha kell, akkor országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre. Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri a közlekedőket, amennyiben tehetik, ne induljon útnak ezekben a térségekben a pénteki nap folyamán addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

Ha útnak indulnának fokozott óvatossággal és inkább lassabban, megfontoltabban közlekedjenek, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalukon naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról 5.30 és 17.30 között. A közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu oldalon kaphatnak folyamatos tájékoztatást a közlekedők, a megyei és autópálya diszpécserek telefonos elérhetőségei szintén ezen a weboldalon érhetőek el, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri gyufalevelek: beszélgetés Tóbiás Józseffel

A beszélgetés január 29-én (szerdán) 17 órakor kezdődik. Tovább olvasom