Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Ilyen a világ a kerekes székből

Az ˝Esélynap˝ nem is annyira a fogyatékkal élőknek, mint az egészségeseknek szól. Ez lehetne a mottója a Győrben tartott, szombati rendezvénynek, ahol a járókelők kipróbálhatták többek között a kerekes széket és hazavihették Braille-írással készült nevüket is.

Már az egyik prágai egyetem hallgatói is előálltak nemrég azzal, hogy egy lakás alaprajzát eredeti méretben rajzolták a földre, berendezték bútorral, hétköznapi akadályokat helyeztek el, s az ép emberek dolga volt kerekes székkel ˝belakni˝ a teret. A legtöbben fél óráig bírták. A hétvégén Győrben tartott ˝Esélynapon˝ azonban csak néhány percig kellett akadályokon át kerekeznie annak, aki belement az életszagú játékba. A plázában tartott egész napos rendezvény során legalább húsz színpadi produkció váltotta egymást: minden fogyatékkal élőket képviselő szervezet jelen volt, s akik a műsort adták, szinte kivétel nélkül sérültek.

Kiváló bűvésztrükköket láthattak a jelenlévők egy siket férfitól, vak előadók sora mondott verset. S hogy csak néhány szereplőt emeljünk ki: a Fogyatékos Gyermekek Otthona Színjátszó Csoport előadása mellett fellépett a Gabalyda Bábszínház, míg a Gézengúz Alapítvány a születési sérült gyerekek terápiájáról tartott tornabemutatót. Ami a hivatalos résztvevőket illeti: a megyei önkormányzat mellett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a győri városháza is képviseltette magát.

A kerekes székes akadálypályát sokan kipróbálták. Fotó: Bertleff András
A kerekes székes akadálypályát sokan kipróbálták. Fotó: Bertleff András

A kerekes székes akadálypályát – amely a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete kezdeményezése volt – sokan kipróbálták, sikerült a járókelőket bevonni a jelbeszéd tanulásába is, valamint abba, hogy a vakok Braille-írásával próbálkozzanak. Aki akarta, a saját nevét haza is vihette. A program célja tehát az volt, hogy a többség ne viseltessen előítélettel a fogyatékkal élőkkel szemben, ismerje meg mindennapjaikat – mondta Magyari Edina főszervező.

Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke szintén jelen volt, kérdésünkre válaszolva elmondta: szerinte ma már egy sérült sem idegenkedik az ilyenfajta játékos megközelítéstől, főként, mert ez az ő elfogadtatásukat szolgálja. Ha a társadalom jobban megismeri ezeket az embereket, nincs szükség tabukra és túlzott óvatosságra sem.

Azt például talán mindenki tudja, hogy a legtöbb vakot érzékenyen érinti, ha belekarolnak, megragadják, mert ennek fordítva kell történnie. A mozgássérültek többségét pedig az zavarja – mondta Szabó János –, ha megbámulják őket.

– Vannak persze elkerülhetetlen helyzetek, például a gyermeki őszinteség miatt. Engem személy szerint ez nem zavar. Ha rám mutogat egy kisgyerek az apukájának, megmondom neki, hogy ˝igen, kislányom, balesetet szenvedtem˝. Nekünk mindennapos helyzetek ezek, előfordul például, hogy hátrafelé megyek a székkel és összeütközöm valakivel. Én nem látom őt, ő pedig nem hallja a lépéseket, mert nincsenek. Szerintem ilyenkor az a jó, ha mindkét fél bocsánatot kér.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. február 01. 18:01
    „Szerintem, ha a "csomagos" lenne a miniszter elnők lehet,hogy súlyadót vetnének ki a kerekes székekre is! Sőt járdahasználati díjat is szedetne,nem csak parkolódíjat.”
  • 1. hacsex 2010. február 01. 15:01
    „Tisztelt olvasó! Én is kipróbáltam a kerekesszéket, őszintén megvallva nem irigylem azokat a személyeket, akiket ebbe kényszerít a sors! Fontos átérezni azt hogy Ők, mint kerekesszékkel közlekedők, mit is szenvedhetnek az életvitelük során! Az esélyegyenlőségi napon a Győri Plazaban ezt minden arra járó érdeklődő kipróbáhatta, illetve áttérezhette!Azon a napon mi hallásséült személyek is képviseltük és megmutattuk magunkat a rendezvényemn! Köszönöm hallássérült sorstársaim nevében is a Plaza üzletközpontnak, és az Esélyek Házának a jó, és kitűnő szervezést - rendezést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wanted Top 100: őket keresi a rendőrség - Fotókkal

Gyilkosok, rablók a körözött bűnözők százas listáján. Nézze meg a "rosszarcokat"! Tovább olvasom