Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Ilonka néni 104 éve magyar

Győr - Győr város legidősebb lakója, Nagy Ferencné Ilonka néni vasárnap ünnepelte 104. születésnapját. Ottófi Rudolf alpolgármester hétfőn az egész város nevében köszöntötte.
Aki ágyban fekvő betegre gondol Ilonka néniről olvasva, téved. Az idős asszony a tudósító érkezésekor már fesztelenül cseveg az alpolgármesterrel: éppen a közös ismerősöket veszik sorra. A kívülállónak még azt is nehéz eldöntenie, hogy kinek frissebbek az információi: Ilonka néninek vagy az alpolgármesternek... Az asztalon kinyitva hevernek a legfrissebb napilapok, folyóiratok. Igaz, ezeket már nagyítóval kell böngésznie. Úgy emlékszik, 92 éves korára romlott el a szeme annyira, hogy aggódott, nem tudja megvarrni a megrendelt 120-szor 150 centiméteres csipketerítőt az ismerős burgenlandi orvos házaspárnak.

– Sokat dolgoztam nekik, a terítő volt a mániájuk. A porcelánjaik mintáit kellett „ledrukkolnom", ők megküldtek a munkához minden anyagot – jegyezte meg. Jól emlékezik az időszakra, mert akkor halt meg a férje, ő pedig nem tudott részt venni a temetésén, mert kórházba került, meg kellett operálni.

Az őseiről is jól tájékozott, Mária Terézia idején kerültek hazánkba, Szerbiából. Anyja lánykori neve Radoszáv, apja Popovics, aki Pappra magyarosított.

Ilonka néni jópár évet letagadhatna. Fotó: Krizsán Csaba

Ilonka néni Aradon született, akkor még Magyarország területén.
A tévében a minap érdeklődéssel nézett egy közvetítést Budáról a főváros környéki szerb nemzetiségű lakosságról.

Méltatlankodik, amiért a népszámláláskor a származásról szóló kérdésnél a biztos megkérdezte: „Akkor maga kisebbség?" Nem tartja magát annak, még ha manapság ez előnyökkel is járna.

– Kilencéves koromban, mikor kitört az első világháború, és a szerbek ellenségek lettek, édesanyám azt mondta: ebbe az országba behívtak bennünket – nem beengedtek ám, mert az ugye nem ugyanaz! –, itt élethez, boldoguláshoz jutottunk, ezért mi ennek az országnak vagyunk a polgárai, ezt kell becsülni, szeretni – mondja ki a verdiktet. Azóta is ehhez tartja magát.

A történelmi leckék mellett naprakész az újságokból az országos pletykákat illetően is. Azt mondja, jó, ha tudunk a mocskos ügyekről. Ezek tükrében látható, hogy az elmúlt száz esztendőben nem sokat javult a világ. Megjegyzését még a kórházi VIP-kórterem átadására továbbsiető alpolgármester is tanulságosnak tartotta.

Ottófi Rudolf alpolgármester ajándékozta meg a 104 éves hölgyet. „Mi ennek az országnak vagyunk a polgárai" – mondja Ilonka néni.

Olvasóink írták

 • 8. fortuna54 2009. június 09. 13:16
  „Elemér,te vagy a buták butája. Kit érdekel,hogy te hova kattingatsz. Ha nem tudnád itt a szép életkort
  megért Ilonka néniröl van szó,akinek énis szivböl gratulállok.”
 • 7. vienna 2009. június 09. 10:20
  „<moderálva off>”
 • 6. bonita2 2008. december 26. 15:09
  „elemer! Mit keres itt Paul Newman?”
 • 5. bonita2 2008. december 26. 15:06
  „Isten eltesse jo egeszsegben Ilonka nenit.”
 • 4. elemér 2008. december 25. 13:02
  „Paul Newman pedig mint tengerész szolgált a háboruban a Csendes oceánon. Isten éltesse Ilonka nénit.”
 • 3. elemér 2008. december 25. 12:43
  „Pearl Harbor japán orvtámadás után összeszedték a japán lakosságot az USA-ban és táborokban vitték öket. Ott voltak a háboru alatt. Persze nem azért internálták öket, mert veszéjessek voltak hanem kellet a földjük Kaliforniában. Szóval szervezett agitáció volt ellenük. Magyarok pedig okosan tették ezekután mikor kijelentették hogy nem támogatják a Mo. kormányt aki háborut üzent az USA-nak. Japánok viszont szolgáltak az USA hadseregben. Legnagyob kitüntetést japán egyesület kapta Eu.-ban. Megmutatták hogy megbizható jó hazafiak, legaláb is az ottani szinházban.;)”
 • 2. elemér 2008. december 25. 08:52
  „Ilonka néni is ugy vélekedett mint a magyarság az USA-ban, mikor a buták hadatüzentek az USA-nak. Sokat változott a világ, de Ilonka néni nem szörföl. Manapság pár kattintás és tudom azt hogy hol mi történik vagy történt. Sajnos még ma is sok a buta ember.”
 • 1. Judytka 2008. december 23. 18:00
  „Isten éltesse Ilonka nénit!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pestre busszal visz az út

Győr-Moson-Sopron - A vasutasok sztrákja miatt a megyében is jelentősen megemelkedett az autóbusszal… Tovább olvasom