Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Illés Zoltán szerint nincs megoldás Szigetközre

Turizmusfejlesztés Győrben víz nélkül.
 
„Turizmus nem csak vízparti területeken létezik: menjen el a Hortobágyra" – ezt ajánlotta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, amikor a győri Mosoni-Duna remélt vízszintemeléséről kérdeztük. Fenékküszöböket nem támogat, szerinte nincs víz, s nincs megoldás sem Szigetköz számára.

– A megyében 250 ezer embert érint a szigetközi Öreg-Duna és a Mosoni-Duna jövője. Népi kezdeményezésünk is bizonyította, hogy a helyiek sürgősen megoldást szeretnének találni. Támogatja őket ennek elérésében?
– Én támogatom, hogy a Szigetköz megint legyen olyan, mint régen, sok vízzel megáldott terület, de ha nincs víz, akkor nincs víz. Vizet az emberiség nem tud teremteni! A van víz ellentétpárja a nincs víz.

– Akkor tartsuk meg, ami van...
– Várjon, oda is eljutunk majd. Tehát: ha a klimatikus viszonyok ilyenek, akkor hiába akarja 250 ezer ember, de akár 2 és fél milliárd is, hogy legyen, ha az fizikai képtelenség.

– Lenne rá megoldás...
– Nincs sajnos. Azzal egyetértenék, hogy tartsuk meg a vizet, de: ha megállítok egy vízfolyást, mely napszakonként emelkedik és süllyed, évszakonként apad és árad és persze közben állandóan folyik, az más növény- és állatvilágot eredményez. Ha keresztgátakat építünk, visszaduzzasztunk, s ezáltal elérjük, hogy legyen magasabb vízszint, nem lesz benne örömünk. Mivel nem bukik át a gáton, ebben az állóvízben létrejön az eutrofizáció jelensége.
Isten mentsen meg ettől – a víz romlásától, bűztől, algásodástól, természeti pusztulástól – mindenkit.

– Általunk megkérdezett szakemberek szerint nem kell tartani ettől a jelenségtől, a pangó víztől.
– Itt a nézetkülönbség ezen szakértők, illetve köztem és az engem támogató szakértők között.

– Akkor beszéljünk két tényről: ha a Szite-terv szerint Szigetközben három fenékküszöb épülne, hússzor ennyi gátat lehetne ott elbontani, biztosítva a keresztirányú átjárhatóságot. Ásványrárón hamarosan – az ön jóváhagyásával – fenékküszöböt építenek. Ott nem lesz pangó víz?
– Ez az egyetlen fenékküszöb, amit elfogadtam azért, mert Janák Emil volt vízügyi igazgató logikus érveivel meg tudott győzni. Az összes többi esetében logikailag be tudtam bizonyítani, hogy nincs igaza. Azon a részen nem lesz pangó víz, mert nem medence jelleggel alakítják ki. Hangsúlyozom: semmilyen más fenékküszöböt nem támogatok. Másként kell a Szitének és a helyi önkormányzatoknak is pénzt szerezniük: más beruházások kellenek, nem „piramisokat" kell építeni. Ezen haszontalan beruházásokkal „lehúznák" az államot, a haveroknak ki lehet juttatni mindenféle munkákra állami pénzeket. Az adófizetők pénzének megvédése s hatékony felhasználása a kormányzat, így – többek között – az én feladatom is. Támogatom, hogy a Szigetközbe több pénz jusson turizmusra, természetvédelemre, vízkormányzásra, de nem fenékküszöbökkel.

– Víz nélkül miként lehet turizmust fejleszteni?
– Turizmus nem csak vízparti területeken létezik: tekintse meg a Hortobágyon a turizmus fejlődését, vagy menjen el az ország és a nagyvilág más részeire.

– De hát Győr mégiscsak a folyók városa, ahol a Mosoni-Dunában az év java részében alig csordogál a víz?!

– Ki nem akarja, hogy legyen több víz? De az élet másképpen döntött.

– Akkor mi a megoldás?
– Még egyszer hangsúlyozom: erre sajnos nincs megoldás. Nézze meg a Föld történetét: számtalan civilizáció azáltal ment tönkre, hogy a környezeti elemeket tönkretette. Szigetközben lokálisan nincs megoldás, csak pénzpazarlás lenne, aminek semmi értelme.

– Azzal azért egyetért, hogy a fenékküszöbök megemelnék a vízszintet?
– Azt belátom, hogy megemeli, viszont kártékonynak tartom. Környezetszennyezést, vízromlást okoz, a talajvíz elszennyeződését eredményezi, nem vonzza a turistákat, a helyben élők igényeit nem elégíti ki, nem hoz több értéket a régióba.

– A Belügyminisztérium az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna stratégiai tervezésére pályázott 2014 és 2020 között, amit a vidékfejlesztési tárca is véleményez. Miként?
– Biztos, hogy olyan terveket nem fogok támogatni, amelyek hazánk pozícióit veszélyeztetik a Bős–Nagymaros kérdéskörben, és ahogy már említettem, nem költséghatékonyak, a tetejébe vízromláshoz, eutrofizá-
cióhoz, környezetszennyezéshez vezetnek!

– Ha ön nem támogatja, ez a projekt elbukik?
– Ezt előre senki sem tudhatja: a kormány dönt.

A Kisalföld az interjút Sopronban, a VOLT Fesztiválon készítette szerdán az államtitkárral. Illés Zoltán azt kérte: az általunk hangrögzítőre vett válaszait küldjük el neki, csak olvasása után járul hozzá megjelenéséhez. A Kisalföld részéről utolsó kérdésként az alábbi hangzott el: „Ha ebbe a ciklusba sem kerül be, 2030-ig esély sincs arra, hogy a Szigetközben valami történjen, holott a megyében a Szite-tervet korábban minden megyei fórum támogatta, a népi kezdeményezést pedig több mint 80 ezren írták alá. Ez sem elég érv, hogy valami történjen?" Illés Zoltán utólag, csütörtök este nemcsak erre adott válaszát, hanem a kérdést is törölte.

Olvasóink írták

 • 12. lakatlajos 2013. október 26. 00:08
  „Illést is törölhetnék már végre, nagyot használna az országnak!”
 • 11. ferdo 2013. július 08. 11:43
  „9. tiktak
  Ha a magyar fél is el kezd duzzasztani a Szigetközben, akkor kicsit nehezebben tudjuk támadni azt, hogy a szlovákok duzzasztanak. Magyarul Illés még mindig hisz benne, hogy a szlovákok egyszer majd a jövőben azt mondják:
  "Bocsi, rosszul tettük, hogy megépítettük Bőst. Mostantól a vízhozam felét megkapjátok, ezzel mi pedig lemondjuk a bős által megtermelhető áram, pénz, GDP feléről."

  Gondolom te is sejted, hogy ennek mennyi esélye van? Illésnek az az agyszüleménye, hogy ezt a szlovákok egyszer ki fogják mondani, nem szabad ennek az esélyét veszélyeztetni duzzasztással. Magyarul beáldozza a Szigetközt egy soha meg nem valósuló lázálom miatt. Pedig a Szite terv működne mindenféle káros hatás nélkül... És ezt nem lefizetett szakértők mondják (mint az Illés mögött álló "szakértők"), hanem a terv és a vélemények ingyen születtek, a Szigetköz szeretetéből és a szakmaiság bizonyítékaként a tenni akarásból származnak.”
 • 10. Goldmund 2013. július 07. 22:42
  „Decimus, köszönöm a hozzászólásodat! Én laikus vagyok, nem tudtam volna megítélni, mennyi igazság van Illés érvelésében. A felügyelőségen dolgozók állítják, hogy Illés (éppúgy, mint a mostani helyi főnök) pszichiátriai esetnek tűnik, de ebben a konkrét interjúban egy magamfajta laikust simán meg tudott (volna) téveszteni.

  Az utolsó mondatok viszont talányosak: "Ha ön nem támogatja, ez a projekt elbukik? - Ezt előre senki sem tudhatja: a kormány dönt." Eszerint lehet, hogy már inog a széke, és eltűnik, mint Pepó Pál, a süllyesztőben?
  Reménykedjünk! ;-)”
 • 9. tiktak 2013. július 07. 13:23
  „"hazánk pozícióit veszélyeztetik a Bős-Nagymaros kérdéskörben" ez mit jelenthet?”
 • 8. decimus 2013. július 07. 11:05
  „Nem értem, hogy lehet valaki ilyen sötét gondolkodású. Ha a vízszint emelés és a vízvisszatartás ilyen káros, akkor az egész magyar vízgazdálkodás, de az is lehet, hogy az egész világ rossz úton haladt, illetve halad. Ha a vízvisszatartás káros, akkor le kell engedni a Tisza-tavat, az összes völgyzárógátas tározót el kell bontani, a vízpótlórendszereket meg kell szüntetni, mivel mindenhol vízvisszatartás valósul meg. Hagyni kell kiszáradni a Kisalföldet, az Alföldet, mert ha nincs víz, akkor nincs víz.
  Azt nem értem, ha a vízvisszatartás ilyen káros, miért akar a Kormány öntözővíz tározókat építeni, hisz a tározókba visszatartott csapadékvíz Illés szerint eutrofizálódik, büdös és rontja a talajvíz minőségét. Nem szólt a főnökének, hogy ez hülyeség. Ha nincs víz, akkor nincs víz, ne akarjanak öntözni, dögöljön ki minden. Amibe befolyik az országba az follyon is ki mielőbb, mert még itt marad és rontja a talajvíz minőségét, meg még meg is büdösödik. Dunakilitin a meglévő fenékküszöbnél is olyan büdös van, hogy csak na! Az Ő elmélete szerint.
  Az egész vízgazdálkodási ágazatra teljes sötétség borult neki köszönhetően, és ez így is marad, amíg OV ki nem rúgja.
  Az érvek, a tények, a jó példák és a jogok ide már sajnos nagyan kevesek.”
 • 7. Accra 2013. július 05. 21:19
  „Hedon, Borkai tervével egy, de nagyon komoly baj van: Illés leszól a Zöldhatóságra (ahogy mostanában rendszeresen), és nem lesz vízjogi engedély:(

  Ennél kártékonyabb államtitkár nem volt az elmúlt 20 évben... Ez a sokat emlegetett "nincs víz" kifejezés egy magát okosnak tartó embertől... mindent elmond.”
 • 6. poorman 2013. július 05. 19:07
  „<moderálva>”
 • 5. Hedon 2013. július 05. 18:29
  „Persze azt se feledjük hogy ugyanez az Illés Zoltán kb. másfél éve
  a péri repülőtér bővítés ellen foglalt állást.
  Személyesen gyakorolt nyomást Németh Zoltán akkori
  Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
  igazgatójára hogy az AUDI által is szorgalmazott péri repülőtér környezetvédelmi
  engedélyét ne adja meg. Megadta és ezért távoznia kellett.

  Azóta Németh Zoltán újra Borkai Zsolt mellett dolgozik.”
 • 4. Hedon 2013. július 05. 17:50
  „Azért remélem Borkai Zsoltnak is lesz ehhez szava és ami fontosabb súlya.

  Ami biztató:
  " Akár a saját költségén is megépítené a Mosoni-Duna szintjét megemelő "gumigátat" Győr - nyilatkozta Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) a Kisalföld szerdai számában megjelent interjúban. "

  Teljes cikk:
  http://www.infogyor.hu/hir_olvas/permalink:gumigatat-epitene-gyor-2013-06-19-085206/

  Közel egy éve Becsey Zsolt is erős embernek hitte magát amikor az AUDI logisztikai parkot
  Gönyüre akarta vinni Győrrel szemben.
  Azóta az AUDI logisztikai központ épül Győrben az Ipari parkban Becsey Zsolt miniszterelnöki
  megbízott pedig már nem tölt be kormányzati pozíciót.
  http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/07/megszuntettek-becsey-zsolt-munkaviszonyat.html

  Remélem Illésre is valami hasonló sors vár.”
 • 3. embertelen 2013. július 05. 16:25
  „Ha Illés Zoltánra, meg a fideszre van bízva az ügy, akkor tényleg nincs megoldás a Szigetközre. A fidesz volt az, aki papírtigrisként fogta fel a Szigetköz ügyét, volt egy Pap nevű képviselőjük, sokat tudna erről mesélni!”
 • 2. Madarász 2013. július 05. 12:48
  „Már hogy ne lenne megoldás! Ehhez az első lépés Illés kirúgása. Szerintem sok szavazatot kapna az a párt, aki belevenné a programjába, ha hatalomra kerül, eltávolítja ezt az embert végre, <moderálva>”
 • 1. LükeAladár 2013. július 05. 11:40
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrkőcfeszt 2013 - Tudj meg minden fontosat itt - Programok

Pénteken startol a Győrkőcfesztivál. Lesz sok-sok program és útlezárás is. Tovább olvasom