Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Illem: fényképezés, videózás szertartásokon

Az Egyházmegyei Hivatal tegnapi sajtótájékoztatóján kérte a médiát, hogy a templomokban, a szertartásokon kívánatos fotós és kamerás magatartásra felhívó közleményét tegye nyilvánossá.
Az egyházi szertartásokon kevés kivételtől eltekintve, általánosan elfogadott tevékenység a fényképezés és a videózás. Ám az eseményhez képest annak dokumentálása másodlagos. Nyilvánvaló, hogy nem a fényképezés, a videózás ténye, hanem a hogyanja az igazi kérdés. Ezt a fényképezők, a videózók néha elfelejtik. Érthető az az igény, hogy mint minden jelentős - reményeink szerint egész életre szóló - családi, egyházi ünnep, a hűségeskü, a keresztelő is megörökíttessék, így a szertartás alatti fényképezés, videózás mára már az ünnepi esemény elkerülhetetlen részévé vált. A család vagy a közösség számára fontos egyházi ünnepek képileg is megörökíthetőek, de ügyelni kell arra, hogy ez ne zavarja a liturgiát.

A fotózást végző a szertartás előtt minden esetben vegye fel a kapcsolatot a pappal, hogy megbeszélhessék, honnan és mely időpontokban lehet a fényképfelvételeket elkészíteni. Ha videózunk, fényképezünk, lehetőleg feltűnés nélkül tegyük, kerüljük azokat a helyzeteket, amelyek a hely számára sértőek. Extra világítás, reflektor nem használható, s vakuzni sem szabad. Tilos a padokra, oltárra, szószékre felállni, az elkerített helyekre besurranni! Semmiféleképpen sem szabad fényképezni ünnepi beszéd, felolvasás, prédikáció, illetve az Úrfelmutatás és az áldoztatás alatt.

Zavaró helyzetet okozhat, ha egy szertartás alatt egyszerre többen videóznak és fotóznak, miközben egymást kerülgetik a szentélyben. Egyrészt zavarják a liturgia menetét, másrészt elvonják a padokban ülők figyelmét. A fényképészek ne hangoskodjanak egymás között s kerüljék a technikai hangokat is, például automatikus kamerák kerepelését! Ügyelni kell arra, hogy a kamera szakemberei ne foglaljanak el központi helyet, ne kerüljenek a lelkész és az ifjú pár vagy a keresztelő család közé. Profik esetében érthető, hogy a munkájukat végzik, mégis elvárható, hogy az alkalomhoz méltó "munkaruhában" jelenjenek meg. Visszatetsző a szakadt farmer, a kockás ing, a fönnfelejtett baseball sapka egy papszentelésen. Nem illik farmerben, pólóban fotózni. Még akkor sem, ha a média képviselői ebben a viseletben érzik jól magukat. Kérjük, viseljenek zakót, nem feltűnő inget! Hölgyek ügyeljenek arra, hogy ne kivágott miniruhában, kilátszó meztelen testfelülettel jelenjenek meg a templomban!

Illetlen dolog a templomokban az egyes technikai alkatrészeket - filmeket, elemeket, lámpákat - még ideiglenesen is a szószék párkányára, lépcső korlátjára, az oltárra letenni.

Olvasóink írták

 • 4. -upho- 2009. július 03. 10:13
  „Alapvetoen jogos, de kisse eltulzottnak tartom ilyen reszletekig menni. Isten talan kevesbe szereti a baseball sapkat mint a cilindert? A farmerrol nem is beszelve.”
 • 3. Reális 2009. július 03. 08:36
  „Lehet ezt mondani ennek az agyonliberalizált,istentelen,pénzéhes gyurcsányvilágnak!”
 • 2. bugriskin 2009. július 03. 08:25
  „Vajon ha nem lehetne a templomi szertartások alkalmából kamerázni, akkor mi ébresztene mosolyt? Pl.akkor amikor egy hölgy áldozása közben a pap kezéből kiesik az ostya és a hölgy dekoltázsába pottyan! a Pap pedig utána nyúl és ott kotorászik a icik között! Vagy egy másik áldozási ceremónia alkalmából egy hosszú fiatalember mögött van egy alacsony gyerkőc és a pap nem látja és beszünteti az ostya osztást a gyerkőc pedig elsomfordál , közben megrántja a vállát! Vagy ott van egy másik eset amikor házasság kötés zajlik és a jövendő férj az ara fenekét markolássza a pap meg osztja nekik az áldást. Az anyós meg felugrik a nézők közül és a jövendő férj kezére csap! stb.”
 • 1. Truder 2009. július 02. 20:15
  „Elég baj,hogy ezt így szájba kell rágni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téti testületi ülés

Tét - A városi önkormányzat képviselőinek legutóbbi ülésén szó volt többek közt az általános… Tovább olvasom