Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Illegális csatornahasználat Győrben: 302 `fekete´ rákötést találtak

Idén több mint 1700 győri fogyasztót ellenőriztek a Pannon-Víz Zrt. munkatársai. Az akció célja az illegális csatornarákötések felderítése volt.

Mint arról portálunk beszámolt január végén, 1700 győri fogyasztó számíthat arra, hogy a Pannon-Víz munkatársai megvizsgálják a csatornanyílásokat, tisztítóidomokat.

Az ellenőrzés célja többek közt az volt, hogy a szakemberek kiszűrjék a rendszerből azokat, akiknek már a közcsatornába kerül a szennyvizük, de mégsem fizetnek csatornadíjat.

A kisalfold.hu az elvégzett ellenőrzések eredményeiről kérdezte Tóth Lászlót, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetőjét.

"Az ellenőrzést kiterjesztettük a győri üzemmérnökség területére - vagyis a Győrt körülvevő közel húsz településre"

"Társaságunk eredményesnek találta az eddigi ellenőrzéseket. A rendszereket illegálisan használók költségeit eddig a tisztességesen fizető fogyasztók fizették meg.

Ők pozitívan fogadták az ellenőrzést, akiknek pedig volt takargatnivalója, azok természetesen nem örültek nekünk" - kezdte Tóth László.

"A januárban 1700 győri fogyasztót terveztek ellenőrizni: jelenleg hol tart ez a folyamat?" - vetettük fel.

Jobb híján emésztőgödör: megyénkben több tucatnyi településen még mindig nincs közcsatorna - fotó: Kisalföld-archívum.
Jobb híján emésztőgödör: megyénkben több tucatnyi településen még mindig nincs közcsatorna - fotó: Kisalföld-archívum.


"Győrben még van néhány olyan ingatlan, ahol nem értük el a tulajdonost, vagy nem jutottunk be. Hozzájuk még visszatérünk; 80-100 ilyen leendő ügyfelünk van.

Az ellenőrzést kiterjesztettük a győri üzemmérnökség területére - vagyis a Győrt körülvevő közel húsz településre.

Itt további ezer olyan fogyasztót keresünk fel, aki előtt az utcán már megépült a csatorna, de tudomásunk szerint még nem kötöttek rá a szennyvízcsatornára. Vagyis az akció még nem ért véget" - magyarázta Tóth László.

1700 ellenőrzött fogyasztóból 302 esetben találtak illegális csatornabekötést

"Akit nyakon csípnek az illegális csatorna rákötésen a Pannon-Víz munkatársai, milyen büntetésre számíthatnak? Visszamenőleg kell-e esetleg büntetést fizetniük?" - hangzott újabb kérdésünk.

"Nem a büntetés volt a célja az akciónak, a legális csatornahasználók táborát szeretnénk növelni.

Az összes fellelt szabálytalanságot legalizáltuk azzal, hogy visszamenőleg 2010. október 1-től, az elfogyasztott vízmennyiség alapján számláztuk ki a szennyvízdíjat" - válaszolta a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője.

"A körülbelül 1700 ellenőrzött fogyasztóból 302 esetben találtunk illegális csatornabekötést.

Illegális rákötés a város egész területén, de jellemzően a következő három városrészben fordult elő: Győrszentivánon, Újvárosban és Szabadhegyen" - mondta búcsúzóul Tóth László.Idén is folytatja az akciót a Pannon-Víz

Az ellenőrzés sorozatot idén is folytatják, még körülbelül ezer fogyasztó szerepel a szolgáltató listáján.

Az új rákötések támogatására viszont 2011. június 30-ig meghosszabbította akcióját a Pannon-Víz, ami alapján a szennyvízbekötésekre 50 százalék kedvezményt adnak, továbbá kedvezményesen vásárolhatnak csőanyagot a leendő ügyfelek.

"Végül szeretnénk felhívni fogyasztóink figyelmét, dolgozóink mindegyike arcképes igazolvánnyal, Pannon-Víz-logóval ellátott egyenruhával és ugyanilyen logóval ellátott gépjárművel végzi az ellenőrzést.

Az ingatlanon belül csak a csatorna tisztítónyílásra kíváncsiak, pénzt nem kérhetnek, épületbe nem mennek be" - hívta fel a figyelmet az esetlegesen felbukkanó csalókra Tóth László.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Contar 2011. május 15. 15:03
  „oPTiKa!
  Nem az ivóvíz drága (illetve, dehogyisnem drága), hanem a csatornadíj, legalábbis a legtöbb helyen!”
 • 20. oPTiKa 2011. május 12. 08:16
  „Miracle-nek igaza van. Ha a wc-be esövíz megy, akkor dobalhatják a füstbombát. Max a wc fog füstölni, az ereszcsatorna biztosan nem :)

  A méréshez egyébként egyszerübb megoldás lenne az esövízgyüjtö kieresztö csövére szerelni egy hitelesített "vízórát". Kb. 6-8000 forintba kerülne. Pár év alatt megtérülne és nem drága (és egyre drágább) ivóvizet húznánk le a wc-n...”
 • 19. astra1 2011. május 12. 04:25
  „Pedró 2011.05.11. 11:33
  Nem szeretnék illegális dolgokhoz tippeket adni...”
 • 18. Jolánka 2011. május 11. 23:15
  „Berakok 500Ft-ért egy bűzelzárót,oszt dobálhatja a füstbombáját! :-)”
 • 17. umberto 2011. május 11. 22:04
  „"A rendszereket illegálisan használók költségeit eddig a tisztességesen fizető fogyasztók fizették meg."

  Akkor most csökkenni fog a díj?”
 • 16. igazszó 2011. május 11. 18:23
  „Pontosítok az elütés miatt:"Picinyke ember ő szegény, ugy alkatra, és első szava az volt, hogy tudatta,hogy tudják ám, hogy ki is ő, mert ő Győr város alpolgármestere!!!! Kollegák végezték a dolgukat, és amikor már többszörösen ismételgette titulusát, elmondta extra igényeit...és amikor már idegesítővévvált a rongyrázás, akkor valamelyik annyit mondott, "ki nem szarja le!"”
 • 15. igazszó 2011. május 11. 18:18
  „Egy vízműves ismerős mesélte még régebben, hogy kikellett menniük a város egyik alpolgármesteréhez utasításra, és sürgősséggel valamit megnézni, javítani....megcsinálni, valamit vizügyi dologgal kapcsolatosan. Nem az volt a meglepő, hogy az elkerített házában saját úszómedencéje is volt, (és nem egy ilyen városi, önkormányzati vezető van!!!! na ezeknek mind megnézetném a vízfogyasztását, vízdíját....!) Picinyke ember ő szegény, ugy alkatra, és első szava az volt, hogy tudatta,hogy tudják ám, hogy ki is ő, mert ő Győr város polgármestere!!!! Kollegák végezték a dolgukat, és amikor már többszörösen ismételgette titulusát, elmondta extra igényeit...és amikor már idegesítővévvált a rongyrázás, akkor valamelyik annyit mondott, "ki nem szarja le!"
  Kéz, kezet mos alapon zajlanak a számlázások! Bizony ellenőrizni lehetne a város vezetőinek, ügyvédeknek, és egyéb benfenteseknek, mutyibarátoknak is egy független ellenőrrel a vízvételezést, fogyasztását, a kiszámlázott mennyiséget, mert senki ne mondja azt, hogy 1-2 m köbmétert sem éri el a fogyasztása kéthavonta ezeknek az embereknek, és fürdő, úszómedencéjük van, a házuk pedig dupla védőfallal körülvéve, hogy a nagy gazdagságot, pazarlást utcáról, kintről ne lehessen meglátni! Lásd Révfalut, ott is van bőven ilyen kondiciókkal rendelkező ügyvéd, városi , rendőrségi , és egyéb vezető! A mutyikat is ideje lenne felszámolni, hogy a tisztességes győri polgároknak már ne kelljen viselni ezeket a senki által soha nem vizsgált erkölcstelen összefonódások terheit!
  Ugye azt is mindenki tudja, hogy a város vezetői önkormányzatoi cégekhez tartozó hivatalokba dolgoznak, vagyis nemcsak föggőségi viszony van, hanem kiszolgáltatotti is, hisz Pannon Víz, Kórház, Rendőrség, volt INSZOL(Győr-Szol) Ma nekem, holnap neked, mert ha nem, akkor én is, meg ő is meg mindenki ellened fordul! A pénz pedig a város, önkormányzat kezéban van! Egy ügyet mindig a gyökerétől kell rendbe tenni, nem csak kapargatni valamennyit, és addig, ameddig nekik jók!”
 • 14. Infamous 2011. május 11. 13:48
  „hát igen, a "lopás" nemzeti sport...sajnos...”
 • 13. miracle 2011. május 11. 13:13
  „ccc
  "szennyvíz TÁROLÓ, csak a magyar belereszti a földbe, 5 méterre onnan meg fúr kutat"
  Ez önmagában még stimmelhet. Kutat úgy illik csinálni, hogy meg kell gyűrűzni belül a vízzáró rétegig (ez lehet, hogy 3 méternél van, lehet, hogy 10-nél) és akkor az az alól felszivárgó víz van a kútban. Az pedig tiszta.”
 • 12. ccc 2011. május 11. 12:57
  „dehogynem! lehet mérni ezt is, csak a szennyvízmennyiség mérő 150-200 E- be kerül. Azért írtam, hogy többe kerükl a leves mint a hús, mert nyilván nem a szolgáltató feladata a mérősítés költségvállalása. Villanyórát gázórát vízórát sem ad ingyen a szolgáltató. A szennyvízmennyiségmérő is pénzbe kerül.”
 • 11. pet 2011. május 11. 11:57
  „És az esővízzel való WC öblítés után vajon hogy mérnék a csatornaterhelést? Még sajnos nem tart ott a szolgáltató, hogy számlázni tudjon ebben az esetben.”
 • 10. ccc 2011. május 11. 11:53
  „olyan hogy emésztőgödör egyébként nem lehet, csak szennyvíz TÁROLÓ, csak a magyar belereszti a földbe, 5 méterre onnan meg fúr kutat és abból itatja a gyereket..............
  Az esővizes WC öblítés jó gondolat, de ha rá van kötve a szennyvízcsatornára, akkor költséges mérősíteni. Szerintem többe kerül a leves mint a hús.”
 • 9. Pedró 2011. május 11. 11:33
  „8.astra1:
  Megosztanág, hogy mi? :))”
 • 8. astra1 2011. május 11. 11:29
  „A füstbomba ellen is van módszer...”
 • 7. miracle 2011. május 11. 11:28
  „Primax
  Olvasd el mégegyszer szerintem, mire is kérdeztem ott én rá.
  a, ha a WC rá van kötve, azt hogyan állapítják meg, hogy a trutymóval együtt nem sima víz, hanem esővíz (mint öblítővíz) ment vele, én erről írtam.
  b, ha nincs rákötve, nem mindegy mivel öblítik?
  c, valóban”
 • 6. Primax 2011. május 11. 10:08
  „3. miracle !
  Nagyon egyszerű a dolog.
  a) Rá van kötve a csatornahálózatra, ennek "nyoma" van : szerződés, csekk, átutalási bizonylat, stb...
  b) Nincs rákötve, ebben az esetben kell, hogy legyen - szabványos, engedélyezett - emésztőgödör.
  c) Több lehetőség nincs.
  Ha az esőcsatornát kötik be illegálisan, azt "füstbombákkal" derítik fel : a csatornába "füstölő-izét" dobnak, és figyelik, hogy melyik házon füstölög az eresz...”
 • 5. Silence 2011. május 11. 10:05
  „Nem fog mindenki megbukni. Ugyanis van még Győrnek olyan része ahol még nincs csatornázás, viszont gyümölcstárolónak épített családi házakban életvitelszerűen laknak emberek. Én konkrétan olyan esetről tudok, hogy Győrben a Kamilla (Sárás I.) utcában egy kedves hölgy nemes egyszerűséggel évente néhány alkalommal kiszivattyúzza az utcára a szennyvizet és tujákat öntözi vele. Igaz, hogy azon a napon nem lehet megmaradni az utcában, de környéken állítólag sokan így oldják meg a problémát, mert a szippantós autó nagyon drága.
  Büdös balkáni bunkók.”
 • 4. miracle 2011. május 11. 10:00
  „Amúgy 99% tudná fizetni, ha akarná.
  A visszamenőleges 7 havi díj mellé pedig nagyon elkélt volna egy nagyságrendileg kb 36 hónapnak megfelelő büntetés.
  Mert ennek így Tóth László úr, az üzenete csak ennyi: nyugodtan csaljunk, maximum kifizetjük azt (vagy annak is csak inkább egy részét!), amit egyébként is fizettünk volna. Ha szerencsénk van viszont még ezt sem. Bolondnak is megéri.”
 • 3. miracle 2011. május 11. 09:36
  „oPTiKa
  Miért, hogyan állapítják meg? Végigkövetik a falban, hogy a csatornáról van-e lekötve?”
 • 2. oPTiKa 2011. május 11. 09:14
  „Tudja valaki: Szabad már esövízzel WC-t öblíteni? Vagy még mindig büntetés jár a környezetvédelemért?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megverték a győri állatkert büfését

Egy szekszárdi család egyik tagja támadt rá a győri állatkertben működő büfé tulajdonosára, mert felszólította őket, hogy adják vissza, amit elvettek a pultról. Tovább olvasom