Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Illegális autóbontó a nyílt utcán

Eddig 5 millió forint bírságot szabott ki a Zöldkommandó. Kirívó eset: Győrben a nyílt utcán végezték az autóbontást.

Az országban május óta több mint 11 ezer tonna hulladékra 280 millió forint bírságot szabott ki a Zöldkommandó. Az akciósorozat helyszíni ellenőrzéseinek a célja az illegális autóbontók felszámolása volt. A régióban, azon belül a megyében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársai a társhatóságokkal közösen ellenőrizték az illegális munkát végzőket.

A felügyelőség zöldkommandós ellenőrzési koordinátora portálunk megkeresésére elmondta, a megyében Ágfalván, Lövőn, Győrben, Csornán, Mosonújhelyen és Jánossomorján tartottak ellenőrzéseket, összesen 18 alkalommal.

– A megyére kevésbé jellemző ez a tevékenység. Ami itt más, hogy közel vagyunk a határhoz, sokan illegálisan hoznak be autóroncsot külföldről.

Pedig a jogszabály kimondja, ha külföldön kivonnak egy autót a forgalomból, az hulladéknak számít, s mint ilyet, csak a főfelügyelőség engedélyével lehet behozni az országba – magyarázta a koordinátor.

Győrben, a Híd utcában fényes nappal bontották az autót. Ráadásul a rendőrőrs közelében.
Győrben, a Híd utcában fényes nappal bontották az autót. Ráadásul a rendőrőrs közelében.

A forgalomból kivont, ezáltal ronccsá vált járművekben benne maradnak a veszélyes anyagok, mint a motor-, a fék-, vagy a hajtóműolaj, a fagyálló s az akkumulátor. Ezek a környezetbe kerülve veszélyt okoznak.

Ha nem engedélyezett bontóba kerül autó, csak a vasért bontják el, a veszélyes folyadékokat vagy kiengedik a környezetbe, elégetik, vagy az árokpartra viszik a műanyagokat, az ülések szöveteit s más nem hasznosítható anyagot. Ezt akarja a Zöldkommandó visszaszorítani, s hogy az autókat csak engedélyezett bontókban lehessen elbontani.

A szakember megdöbbentő adattal támasztotta alá mondanivalóját: egy liter a természetbe kiöntött fáradt olaj egymillió liter vizet tehet ihatatlanná.

A megyében lefolytatott 18 ellenőrzéskor volt, hogy 15–20, másutt csak néhány roncsautót találtak az ellenőrök.

– Kirívó esetbe botlottunk a győri Híd utcában. Közterületen, fényes nappal bontották szét az autót. Ez a gátlástalanság minket is meglepett. Még tartanak az eljárások, ezért nincsenek végleges adataink, de eddig mintegy ötmillió forint körüli a megyében kiszabott büntetés – tudtuk meg a Zöldkommandó-koordinátortól.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Magneto 2009. december 28. 10:17
  „Szerintem a <moderálva> rendőr azért nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal mivel a bontó mutat egy papírt amiben az áll hogy bizony annak a roncsnak a tulajdonosa és így már rögtön jogszarűen azt csinál vele amit akar! Tehát megint vissza az elejére. Hozzanak végre normális mindenki számára érthető szabályokat.

  OKOSTOJÁSNAK! Barátom te nagyon nem vagy ott a szeren láthatóan nagyon utálod a rendőröket. Mit vétettek ellened?”
 • 25. Goldman 2009. november 29. 20:36
  „Bocsánat rosszul írtam.
  "visszavigye az ember?" helyett vissza vegyék amit odavisz az ember?
  Hmmm. talán jó. Fáradt vagyok. Elnézést.”
 • 24. Goldman 2009. november 29. 20:34
  „koviobozoli: nem vagy egyedül....én is jártam már így. Őket ill. az össze olajat forgalmazót miért nem lehet kötelezni arra, hogy visszavigye az ember? SŐT! A volánnál is csak annyit vesznek be amennyit kiadnak.”
 • 23. miracle 2009. november 29. 15:52
  „A Kisalföld talán bekopoghatott volna arra az ominózus rendőrőrsre némi magyarázatért, hogy kerek legyen a történet.
  Igen kíváncsi lettem volna a magyarázkodásra.”
 • 22. Udvaros 2009. november 29. 14:49
  „Kamikaze, akkor néhány ötlet a nagyokostól: ülésből vasvázat kivenni, mert azért pénzt kapsz, szivacsot és huzatot leadhatod, mint lomot. Ugyanez áll a műszerfalra is, bár ott darabolni is kell. Többit a fantáziádra bízom... :)
  Fentiek persze nem nagyüzemi bontásra vonatkoznak! (Nem is arról volt szó ott lent.)”
 • 21. b.zoli 2009. november 29. 12:00
  „autóbontoban dolgozom . de a fönököm gyakran idegeskedik a kommandó illetve a felügyelőség miatt . mert aki legálisan csinálja lassan jobban <moderálva> mint aki illegálisan csinálja. minden rendben van mégis ..... állandóan.”
 • 20. gyugyu1 2009. november 29. 11:13
  „Mit csodálkoztok ezen ? A laposon /bermuda ötszög " már 10 éve bontják a "lopott autókat" az autóbontósnak adják el az alkatrészeket !! Azok már a "földközi tengernyi " vizkészletet megmérgeztek meg , a fagyállót,az olajat a szélvédőmosó folyadékot a csatornába öntik mégsem tudnak velük mit csinálni !! (nem is akarnak !) Azt mondják megélhetési bűnözés !”
 • 19. bonita2 2009. november 29. 09:34
  „2012 yet?”
 • 18. bonita2 2009. november 29. 09:30
  „szep latvany, mondhatom:(”
 • 17. kamikaze 2009. november 29. 07:39
  „udvaros te szerintem tudatlanabb vagy nálam!!!!ugyanis bontott autóalkatrészt ott sem vesznek át!!úgyanis egyszer énis bontottam szét autót és csak a pápai úti szeméttelepen tudtam leadni nem kevés pénzért!!!!!te kis tudatlan!!!az autógumi oké de a műszerfal ülések stb már nem.erről ennyit nagyokos!!!”
 • 16. Udvaros 2009. november 28. 20:16
  „Kamikaze, Te kis tudatlan... :) Győri lakos Győr-kártya birtokában (ez ingyen jár annak, aki szemétdíjat fizet) ingyen rakhatja le a hulladékát a hulladékudvarokban, max. 3 köbméter/hó. Pl. autógumit is.
  Szerinted elvinnék odáig? Nem hiszem...”
 • 15. koviobozoli 2009. november 28. 20:02
  „Üzenem a Zöldkommandónak, hogy a kocsimból lecserélt fáradt olajat elvittem a benzinkútra laedni.
  A válaszuk:Náluk ilyet nem lehet leadni.Kérdezem én. Akkor hol? Ez a magyar valóság és ésszerűség.”
 • 14. kolombela 2009. november 28. 19:00
  „Mily meglepő, hogy a Híd utcában történik ilyesmi.

  12. kamikaze 2009.11.28. 13:59
  Honnét tudod, hogy nem lopták?”
 • 13. mitzekatze 2009. november 28. 14:47
  „A Zöldkommandó ellátogathatna a Kút utcába is, feltéve, ha az út mellé kikötött kecske meg nem támadja őket. :D A Botos Lőrinc utcában lévő szakadt vendéglátóegységet is érdemes lenne meglátogatni és megérdeklődni, hogy miért kell műanyaggal fűteniük. Egyébként mindkét hely a rendőrök által barátilag látogatott hely. Akkor mit csodálkozunk a Híd utcában "nyílt" új autóbontón????

  FB!
  Győrújbaráton is laknak suttyók. Ha nem vetted volna észre, háromszor gyorsabban szaporodnak mint a normális emberek, így lassan mindent ellepnek. Jó reggelt.”
 • 12. kamikaze 2009. november 28. 13:59
  „ezen nem kell csodálkozni,még mindig jobb mintha lopni mennének meg egy csomó roncs eltűnik az utcákról.a hulladékkal kapcsolatban annyit mármint a vason kivűl, legálissá kéne tenni,hogy ingyen le lehessen adni a hulladéklerakóknál és egy csomó probléma megszünne!!!”
 • 11. Rambo83 2009. november 28. 13:45
  „A lomis cigok legalább elviszik az ilyen roncsokat Feri bácsinak ( Alcufer)”
 • 10. Jandex 2009. november 28. 13:02
  „Bontanák már szét a yard tragacsát is,akkor már csak kellene intézkedniük!!!”
 • 9. Silence 2009. november 28. 12:49
  „Pont ez a lényeg, hogy széthordja! Mert amiért pénzt kap azt leadja fémtelepen, ami értéktelen azt meg vigye el a szél, vagy akinek kedve van (majd elviszi a város, más pénzén). Hát ez nem így működik.
  Az más kérdés, hogy rendszeresen látok az utakon, lomis cigányokat akiknek a púpra rakott utánfutói, kisteherautói az elemi rakodási, biztonsági feltételeknek sem felelnek meg. Sőt még a józan észnek sem.”
 • 8. FB 2009. november 28. 12:41
  „Amikor megláttam a cikk címét éreztem, hogy nem Győrújbaráthegyen, hanem kevésbé "világos" helyen bontottak.”
 • 7. mamuska 2009. november 28. 12:34
  „Aki elhordja,azt buntetik? Meg kellene dicserni. Ki vitte oda?Ha mar ott van, miert nem szallitotta el az illetekes hivatal?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az inflációt követi a vízdíjemelkedés

Egyhangúlag elfogadta a győri székhelyű Pannon-Víz zrt. közgyűlése a jövő évi víz- és… Tovább olvasom