Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Ikrény: egy falu, öt jogvita

Öt jogvitával kellett tavaly az ikrényi faluvezetésnek foglalkoznia. Ennyi ügy ritka egy községi önkormányzatnál.

A jelentős energiát lekötő, időt igénylő esetek közül annak az eredménynek örül leginkább Németh Tamás polgármester, amely révén építési telkeket alakíthatnak ki.

– Már tizenegy éve húzódott a sportpálya mögötti terület ügye, a falunak fontos, hogy végre jogerősen lezárult, mert így jelentős előrelépés lehetősége nyílt meg – szögezte le Németh Tamás polgármester, majd az esetet részletezve elmondta: korábban az önkormányzat értékesítette azt a részt, de a tulajdonos nem fizetett közmű-hozzájárulást.

Az önkormányzat peres eljárás után se tudott érvényt szerezni jogerős követelésének, de tavaly tárgyalások során megegyezés született az ügyben.

A terület egy része a követelés fejében visszakerült a falu tulajdonába, így egy pénzintézet közreműködése révén tizenegy új építési telket alakíthat ki. Azok értékesítése során nőhet a község bevétele és a lakosság száma. A helyiek annak is előre örülnek, hogy rendezettebb lesz a kinézete a falunak ezen a részen is.

Egy közbeszerzéssel kapcsolatos, 2005-ben kezdődött jogvitája még folyamatban van az önkormányzatnak, de a faluvezető reméli, idén sikerül pontot tenni a végére. Viszont peren kívüli megegyezés született a sportcsarnok garanciális javítására vonatkozóan és a hackerkedés miatti, önkormányzat elleni feljelentés ügye is lezárult.

Németh Tamás elmondta, hogy a falu az internetes honlapjának helyét egy cégtől bérli, amely gondozza is az oldalt, de arra az adatokat az önkormányzat tölti fel. Mivel más szolgáltató ilyen lehetőséget jóval olcsóbban kínál, a minden téren takarékoskodó község mielőbb váltani szeretne, saját adatait le akarta menteni.

Emiatt született a feljelentés. Bár a hatóság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a falut továbbra is ötéves szerződés köti a szolgáltatóhoz.

Jogvita keletkezett az önkormányzat és a volt polgármester között is, aki negyvenéves jubileumi pénzét kérte.

A jogszabályokat eltérően értelmezte a két fél a jubileumi pénzre jogosító szolgálati idő számításakor, valószínűleg azok változása, bonyolultsága miatt.

A bíróság jogerős döntésével az alperes, azaz az önkormányzat álláspontját erősítette meg, miszerint a volt polgármester jubileumi pénzre jogosító szolgálati időt csak 27 év 9 hónapot szerzett, tájékoztatta lapunkat a jelenlegi faluvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió forintba kerülne a jelzőlámpa Téten

Több éve kérjük a közútkezelőtől, hogy Téten a 83-as főút és a Gyömörei út kereszteződésében egy, a… Tovább olvasom