Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

III. Széchenyi Futam - Alternatív hajtású járművek versenye

Győr - A Széchenyi Futam küldetése, hogy mihamarabb, mi magunk adjunk lehetőséget Földünk természeti katasztrófájának, és a közlekedés vészesen közelgő hajtóanyag-válságának elkerülésére. Videó.
"A Széchenyi Futam küldetése, hogy mihamarabb, mi magunk adjunk lehetőséget Földünk természeti katasztrófájának, és a közlekedés vészesen közelgő hajtóanyag-válságának elkerülésére."
Ez a mottója az III. Széchenyi Futamnak, ahol szerdán alternatív hajtású járművek versenyeztek egymással.

Alternatív hajtású járművek a futamról
Üzemanyagcellával elsőként Magyarországon

A Széchenyi egyetem hagyományosnak tekinthető alternatív-jármű versenyén kedden részt vett az első üzemanyagcellás jármű. A Pápa Mobil nevet viselő „hibrid" – ember, vagy akkumulátor – hajtású triciklit eredetileg a pápai Czobor Imre jegyzi. Korábbi nevezetessége egy magyar szabadalmú agyváltó volt, amely a nyomaték változásának hatására automatikusan változtatja az áttételt, illetve az, hogy utasát a széltől, esőtől habkönnyű polikarbonát borítás védi.

A Pápa Mobil, az első az első üzemanyagcellás jármű.
A Pápa Mobil, az első üzemanyagcellás jármű.


Idén három pápai, széchenyis egyetemista hathatós közreműködésével üzemanyagcellát kapott, tulajdonosa így büszkén hangoztathatja, hogy
magyarországi versenyen ő állította ki az első üzemanyagcellás járművet.


A fosszilis üzemanyagok már csak néhány évtizedig állnak rendelkezésünkre. Az egyre fokozódó környezeti elváltozások folyamatának visszafordításához pedig még abban az esetben sem volna elegendő egy egész évszázad.E megkésett felismeréstől indíttatva hívtuk életre a Széchenyi Futamot®, az alternatív hajtású járművek első versenyét.Rendezvényünk tehetséges ifjú tervezők jövőbe mutató találmányaira épül, és egyre több, egyre impozánsabb megoldást termel ki korunk legégetőbb problémájára. A legjobb ötletek, elgondolások innovációs díjakban részesülnek, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a további sikeres fejlesztési munkálatokhoz. Emellett a Széchenyi Futam határainkon túl, és szakmai körökben is elismert fóruma jövőnket biztosító fiatal mérnökeinknek. Bízunk benne, hogy évről évre egyre több csapat részvételével mutathatjuk meg, mit valósíthat meg napjaink technológiája. Hiszen így a résztvevők és az érdeklődők mind újabb szakmai, tudományos ismeretekre tehetnek szert, miközben a környezettudatos gondolkodásmód leghatékonyabb terjesztésére nyílik lehetőség.
– Magyarország tizenöt évvel lemaradt az üzemanyagcellás erőforrások kutatásában, de azon dolgozunk, hogy ezt behozzuk – jegyezte meg a Kisalföld kérdésére Kriston Ákos PhD-hallgató. Az üzemanyagcelláról, mint erőforrásról elmondta, hidrogént bocsátanak benne platina füsttel fújt lemezre, és a lemezen a hidrogénből az oxigénbe átvándorló elektronok keltette árammal akkumulátort töltenek. Az üzemanyagcella 60 százalékos hatásfokkal képes elektromos árammá alakítani a hidrogén elégésekor felszabaduló energiát.

– Egy kerékpározó ember tartósan 100 watt teljesítmény elérésére képes – tudtuk meg Czobor Imrétől. A Pápa Mobilba épített akkumulátor ehhez képest tartósan 600 wattot tud teljesíteni, a hozzáépített 10 wattos üzemanyagcella pedig három napon át képes az akkumulátort utántölteni. A jármű így – a tetején elhelyezett napelemekkel együtt – könnyedén teljesíthet napi kétszer tíz kilométeres távot. Czobor Imre legszebb álma, hogy autók, motorok helyett egyszer az ő járművéhez hasonlókkal járjunk munkába.

A keddi versenyen egyébként a hagyományos autókba épített, zselés akkumulátorról villanymotorral hajtott konstrukcióktól a sűrített nitrogénnel működő hajtányig a legkülönfélébb ötletes megoldásokat vonultattak föl alkotóik.


Krizsán Csaba felvételei

Olvasóink írták

 • 5. Kiss Miska 2008. április 27. 11:03
  „A Zöldeknek minden piros. Szél: nem! Víz: nem. Atom: nincs széndioxid ott sem, meg egyébként is 3 x nem! Semmi: az igen! Az Illés nevezetű fityeszes környezet-imamalmos a legszebb magyar példány a semmitse zöldre mázolt csapatból”
 • 4. Agent 2008. április 24. 16:00
  „Pl egy szélerőmű a szükséges befektetést 10 éven belül megtéríti, onnantól hasznot termel, ez szélerőműparkok esetében még kevesebb idő, csak társadalmi és állami rugalmasság és hajlandóság kell a megvalósításhoz - lásd. dévényi szoros és környéke, Burgenlandban több száz szélkerék forog már évek óta és fedezi szinte nap mint nap a teljes tartomány energiaigényét! Nálunk éppen elkezdődött a szélerőműparkok építése a sok bürokrációs huzavona és megélhetési "zöld" keresztbetevés miatt, holott a kisalföldi szélviszonyok között ezek a szélerőműparkok a teljes megye energiaellátását fedeznék.”
 • 3. Agent 2008. április 24. 15:47
  „Nem mese, de tudni kell elkülöníteni az alternatív energiaforrásokat, ezek közül csak "látszatalternatív" az, amely a környezetbarát üzemanyag előállításához több környezetszennyező anyagot és hagyományos úton előállított energiát használ el, mintha hagyományos energiaforrással működne.
  Az igazi alternatíva a megújuló energiaforrásokat használja ki, azaz a napenergiát közvetlenül, vagy a napenergiát közvetve (szélerőmű, vízerőmű - lévén a földi légáramlatokat, vízáramlást is a napenergia tartja mozgásban), vagy a geotermikus energiát - esetleg a magfúziót (ez még a távoli jövő).

  Tehát, egy akkumulátoros gépkocsi csak akkor környezetbarát, ha megújuló energiaforrást használó gyárban készült, illetve legfontosabb, az akkumulátorok feltöltéséhez a megújuló energiaforrások valamelyikét használja fel.”
 • 2. Májki 2008. április 24. 13:56
  „Mire gondolsz, vitorlás bicajra?
  A nagy alternativ enerdzsik mese habbal, jól hangzanak, csak nem műxenek, ha meg mégis akkor nem gazdaságosan.”
 • 1. csabi7105 2008. április 23. 20:55
  „Szerintem túl sok befolyásos cégnek és országnak áll érdekében, hogy maradjon a kőolaj alapú energia felhasználás. Amíg lesz kőolaj addig nincs esélye az alternatív energiának, mert ha akarnák már lehetne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baloghjóska

Győr - A napokban kerül nyomdába Baloghjóska címmel egy könyv, amely Balogh József korábbi győri… Tovább olvasom