Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

II. Varga László Emlékkonferencia a győri Széchenyi-egyetemen

A XVIII. Győri Akadémiai Nap keretében 2011. szeptember 21-én, szerdán 13.30 órától a Széchenyi István Egyetem E-termében (laborépület) dr. Gáspár László egyetemi tanár, a Műszaki Doktori Iskola tudományági vezetője, a Közlekedésépítési Tanszék oktatójának elnöki megnyitójával kezdődik a II. Varga László Emlékkonferencia.

A konferencián 14 órától "Public image, risks and responsibilities, future aspects of civil/geotechnical engineering" előadást tart Heinz Brandl professor emeritus, a Bécsi Műszaki Egyetem Geotechnikai Intézetének oktatója, a győri Széchenyi István Egyetem 2011. évi, a XVIII. Akadémiai Napon avatandó tiszteletbeli doktora.

Etika a felsőfokú képzésben a címe dr. Scharle Péter, a győri egyetem professor emeritusa, a Műszaki Tudományi Doktori Iskola témavezetője előadásának.

A tudományos konferencia résztvevői a töltésalapozási eljárások modellezési kérdéseiről, a cölöppel gyámolított lemezalapokról, a hídfők modellezéséről hallhatnak a konferencia további programjában szakmai elemzéseket.

Csütörtökön délelőtt 9 órától délig az Egyetemi Hangversenyteremben folytatódik a II. Varga László Emlékkonferencia.

SUGÁRZÓAN TISZTA SZAKMAI ÉS EMBERI PÉLDA VOLT DR. VARGA LÁSZLÓ: munkásságában az építés és a környezet harmóniája érvényesült

Az 1928-ban született dr. Varga László munkásságának első szakasza a budapesti műszaki egyetemen bontakozott ki. Itt szerzett műszaki doktori és kandidátusi minősítést, akadémikus professzorok - Kézdi Árpád és Széchy Károly - munkatársaként itt vált érett és elismert kutatóvá, egyetemi docenssé, szakértővé.

E mozgástér beszűkítésének taszító ereje találkozott 1972-ben a győri főiskola akkor szerveződő oktatói karához való csatlakozási lehetőség vonzásával.

Varga László elfogadta a kihívást, érkezése pedig az új intézmény egyik legnagyobb nyereségének bizonyult. Tanárként, tanszékvezetőként, főigazgató helyettesként oroszlánrészt vállalt a főiskola oktatási és tudományos tevékenységében, az egyetemmé fejlődés megalapozásában. Eközben igazi győrivé vált.

Közéleti munkásságának fő színtere a környezetvédelem volt, különösen a Bős-Nagymaros Vízlépcső vitatott kérdéseiben keresett, talált és képviselt olyan válaszokat, amelyekben az építés és a környezet harmóniája érvényesült. A nagytekintélyű győri professzor 2006-ban hunyt el.

A nehéz feladványok fáradhatatlan megoldója volt. Tanítványaira, barátaira most ő hagyott feladatot, emlékének megőrzésénél nehezebbet: egy sugárzóan tiszta szakmai és emberi példa követését.

Köszönjük, Varga Tanár Úr - méltatta egykori, legendás professzorát a 2008-ban rendezett Varga László Emlékkonferencián a Széchenyi István Egyetem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A XVIII. Akadémiai Nap Győrött

Tizenhét évvel ezelőtt, 1994-ben a Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Alapítvány az… Tovább olvasom