Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

II. János Pál pápa 15 éve járt megyénkben - fotók, videó

II. János Pál pápa napra pontosan 15 éve, szeptember 6-án látogatott megyénkbe. Írásunkban visszatekintünk a legemlékezetesebb pillanatokra.

Minden idők egyik, ha nem a legnépszerűbb pápájának 1991 után ez volt a második magyarországi látogatása - korábban egyetlen alkalommal járt még hazánkban a katolikus egyház feje: IX. Szent Leó pápa 1052-ben Pozsonyban találkozott I. András királyunkkal -, s a Szentatya azóta sem vendégeskedett nálunk.

II. János Pál pápát a Pannonhalmi Főapátság megalapításának ezer éves évfordulója alkalmából, valamint a római és a görögkeleti egyház közeledését elősegítendő invitálta meg hazánkba Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát 1995-ben.


Olvasóink emlékei II. János Pál pápa megyei látogatásáról. Videó: Cseh Róbert.A '96-os találkozóra várták az orosz pátriárkát is


A meghívás és a '96-os találkozó előkészítésének részleteiről remek beszámoló olvasható a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium portálján Hunyady Márton tollából.

A pápa meghívását "Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kezdeményezte, ugyanekkor meghívták II. Alekszij orosz pátriárkát is, hogy Magyarországon, egy, az egyházszakadás előtt alapított monostorban, Róma és Moszkva között félúton történjen meg a pápa és a pátriárka találkozója.

Göncz Árpád köztársasági elnök 1995-ben vatikáni látogatása alkalmával (február 9.) hivatalos meghívást tolmácsolt a pápának, majd azt március 28-án írásban erősítette meg.

A pápa 1995 novemberében levélben közölte, hogy valószínűleg 1996 júniusában Magyarországra látogat.

Januárban még júniusi időpontot tűztek ki

1996. január 15-én a Vatikán viszont arról tájékoztatott, hogy nem Pannonhalmán kerül sor II. János Pál pápa és II. Alekszij, Moszkva és minden oroszok pátriárkájának tervbe vett találkozójára.

A pápalátogatásnak még januárban kitűzték a konkrét időpontját: II. János Pál pápa június 20-án érkezik Pannonhalmára, ott tölti az éjszakát, majd 21-én egy Pannonhalma és Győr közötti hatalmas mezőn tart szentmisét.

Horn Gyula miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy ha az időpontban változás történik, abban szerepet játszik a pátriárkával való találkozás lehetősége.

A találkozót később tényleg elhalasztották, az új időpontot április 19-én az apostoli nunciatúra jelentette be, miszerint II. János Pál pápa szeptember 6-án érkezik hazánkba, és 7-én utazik haza.

A szeptemberi időpontot az olasz hírügynökség is úgy értékelte, hogy a halasztás a találkozóra való készség jelzése Moszkvának.

Diplomáciai egyeztetések a háttérben

A pápa látogatásának végleges programját június 12-én hozták nyilvánosságra. Ekkor még II. János Pál és II. Alekszij orosz pátriárka lehetséges pannonhalmi találkozóját Angelo Acerbi érsek, apostoli nuncius sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta, mert a magyar főpapok meghívólevelére továbbra sem érkezett hivatalos válasz Moszkvából.

A bécsi Kathpress katolikus hírügynökség július 2-i értesülése szerint II. János Pál pápa és II. Alekszij pátriárka nem találkozik szeptemberben Magyarországon.

Ennek ellenére a júliusi programban lévő kétórányi `lyuk´´azt a feltételezést erősíti, hogy a Vatikán nyitva hagyta a katolikus egyházfő és II. Alekszij moszkvai pátriárka pannonhalmi találkozójának lehetőségét.

A találkozó végül mégsem jött létre, mert az orosz ortodox egyház feje a szent szinódus tagjainak többségi akaratát elfogadva 1996. július 18-án lemondta a szeptember 6-7-ére tervezett pannonhalmi találkozót".

A pannonhalmi focipályán landolt a pápát szállító helikopter

Az átlagembereket természetesen elsősorban nem a diplomáciai szála érdekelte II. János Pál pápa érkezésének, hanem hogy hol és mikor láthatják élőben a katolikus egyház földi vezetőjét megyénkben.

Minderre több lehetőség is nyílott, de nem siessünk ennyire előre.

A II. János Pál pápát Ferihegyről Pannonhalmára szállító helikopter óriási biztonsági intézkedések közepette, 1996. szeptember 6-án háromnegyed egykor szállt le a település focipályáján.

Rövid köszöntést követően a rossz időjárás ellenére a pápamobil az emberek sorfala között indult el Szent Márton hegyére.

Az apátságban a pannonhalmi diákság és a bencés közösség tagjai várták a Szentatyát, akikkel közösen költötte el II. János Pál az ebédjét.

"És te, pannonhalmi közösség, légy továbbra is - mint hegyre épült város - fényforrás e vidék és az egész nemzet számára"

Délután fél ötkor Magyarország akkori köztársasági elnökével, Göncz Árpáddal találkozott II. János Pál pápa az Apátságban, akitől Melocco Miklós "Halott Krisztus" című alkotását és Agárdi Gábor Szent Istvánt ábrázoló ikonját kapta ajándékul.

A bencés közösség tagjai pedig egy uncia súlyú aranyéremmel - melynek előlapján a pápa, míg hátlapján a főapátság bazilikája volt látható - lepték meg II. János Pált.


Fotók: Tanay Lajos.
Fotók: Tanay Lajos. További képeket találnak a Pannonhalmi Kluboldalunkon.


Az ekkor még erős, viszonylag keveset betegeskedő 76 éves pápának az idősebb szerzetesekhez is volt néhány kedves szava, majd részt vett a bencések esti hét órakor kezdődő, latin nyelvű imaóráján, a vesperáson.

"Róma püspöke első alkalommal látogat hozzátok, akik kezdetektől fogva szorosan kötődtök az Apostoli Szentszékhez. Adjunk hálát közösen Istennek az elmúlt ezer év során művelt csodálatos tetteiért.

És te, pannonhalmi közösség, légy továbbra is - mint hegyre épült város - fényforrás e vidék és az egész nemzet számára" - mondta II. János Pál pápa a pannonhalmi bazilikában.

"Ezért az erős szélért is szeretnék köszönetet mondani"

Ezt követően elfogyasztotta vacsoráját és nyugovóra tért, hisz sűrű szombati nap állt előtte.

Találkozott többek közt Magyarország akkori miniszterelnökével, Horn Gyulával, a Magyar Püspöki Kar tagjaival, valamint mostanáig emlékezetes misét celebrált a győri Ipari Park területén és a Püspökvárban.

Az Ipari Parkban körülbelül 150 ezer hívő vett részt a szentmisén a szélvihar ellenére.

"Ezért az erős szélért is szeretnék köszönetet mondani. Tudjuk, hogy amikor Jeruzsálemben pünkösdkor megszületett az egyház, akkor is nagy szél fújt. Ez a mai nagy szél is erre emlékeztet bennünket, az egyház születésére" - közölte a hívőkkel a Szentatya Győrben.


Amatőr videó az 1996-os győri szentmiséről. Forrás: YouTube.com.


Olvasóink írták

  • 2. kerteszb 2011. szeptember 06. 09:44
    „Emlékszem nagyszüleim mennyire tisztelték, pár évvel korábban nagyanyám még külföldre is elment miatta.
    Nagyon sok mai egyházi "méltóság", aki összekeveri a vallást a politikával (és pl. a fidesznek történő kampányolással), no és persze az összes "sosemhazudó" politikus példát vehetne róla. A sok farizeus...”
  • 1. KissLaszlo 2011. szeptember 06. 09:23
    „"Minden idők egyik, ha nem a legnépszerűbb pápájának" .. Csatlakozom a megállapításhoz. Nem vagyok hívő ember, de Ő volt szerintem is a legnagyobb a 265 pápa sorában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újváros Szolgálatáért díj az Újvárosi Műv. Ház munkatársainak

Az Újvárosi Nyárbúcsúztatón adták át az Újváros Szolgálatáért díjat. Fotók. Tovább olvasom