Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

II. fokú jeges árvíz elleni készültség Dunakilitinél

A Duna teljes szakaszán február 9-től hajózási zárlat van érvényben.

I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet


A héten enyhülés kezdődik időjárásunkban, s - bár pénteken átmenetileg újabb kisebb lehűlés lehetséges - a hét végére az átlagoshoz közeli hőmérsékletek lesznek jellemzők. Mérséklődnek az éjszakai fagyok és a nappali órákban a vízgyűjtők déli és nyugati térségeiben már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

Ma főképp a déli vidékeken és Erdélyben, szerdán pedig az egész Kárpát-medencében számíthatunk havazásra, amelyből az Alpokban és az Északi-Kárpátokban jelentős mennyiség is hullhat.

II. A folyók jéghelyzete

Duna
A Duna változatlanul erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég, mintegy 17 km hosszban. A budapesti szakaszon partközelben van még nyílt víz, de a folyó 80%-án közel teljes jégborítás van, mely folyamatosan vonul le.

Tisza
A folyó teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van, de helyenként eléri a 35 cm-t is.

Mellékfolyók
Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága lényegesen nem változott (15-30 cm). A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.

III. Jeges árvíz elleni készültség

Készültségi fokozatok

• I. fokú jeges árvíz elleni készültség
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.

II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Duna mentén, a Dunakiliti szakaszon és a Rábán Nick térségében. A Duna és a Tisza mentén a jégtörő hajók átállása miatt.

• III. fokú jeges árvíz elleni készültség
2012. február 10-én 12 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
2012. február 12-én 07 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra.
2012. február 11-én 06 órától, a Tiszacsegén ideiglenesen állomásozó Jégvirág I-II. hajókra.
Törik a jeget a magyar jégtörők a Duna szerb-horvát folyószakaszán:

A Dunán kialakult jéghelyzetre tekintettel február 9-től hajózási zárlat van érvényben a Duna teljes hazai szakaszán.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) utasítására a szerb-horvát közös Duna szakaszon szolgálatot teljesítő Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajók szombattól folyamatosan dolgoztak szerbiai Vukovár és a Magyar déli határ közötti mintegy 100 km-es folyószakasz veszélyes gázlóinál, ahol az alacsony vízállás miatt a part menti sávban, valamint a sekély vizű gázlók és a zátonyok környezetében összegyűlt jég törését és kormányzását végzik. Munkájukat vasárnaptól az ország legnagyobb jégtörő hajó a Széchenyi, valamint a Jégtörő VII hajó is segíti.

A hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt III. fokú készültség keretében végzik, hiszen az esetlegesen kialakuló „jégdugók", jégtorlaszok által felduzzasztott víztömeg nem csak a szerb oldalon okozhat elöntéseket, hanem a hazai Duna szakasz jeges árvízi viszonyait is befolyásolja.

Káros jégtorlasz, jégdugó kialakulása esetén, a jég a víz útját elzárja, csökken az átfolyási keresztszelvény, és a jégdugó feletti szakaszon a vizet felduzzasztja, ezáltal káros vízszintemelkedést, jeges árvizet okozhat. Ez szélsőséges esetben gátszakadással, a védett területek elöntésével járhat. Hasonló esemény 1956-ban történt, amikor a déli szakaszon kialakult jégdugó által visszaduzzasztott árvíz rendkívüli károkat okozott Baja és Mohács térségében. Ezt elkerülendő hozták létre a magyar jégtörő parkot a Dunán és a Tiszán. Feladatuk, hogy a jégtáblák zajlását, leúszását segítsék, illetve a Duna jegének esetleges összefagyását csak akkor hagyják, ha nem alakul ki jégdugó.

A Dunán és a Tiszán a jeges árvíz elleni védekezést és a preventív feladatokat 13 jégtörő hajó és a kiszolgáló hajók biztosítják.

A Tiszán végig összefüggő jégtakaró található, amely jelenleg jégtörési, jégrombolási beavatkozást nem igényel, valamennyi tiszai jégtörő menetkész állapotban várakozik a kijelölt állomáshelyeken, míg a Dunán a déli országhatár alatt 4 jégtörő hajó folyamatosan dolgozik.

A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

Olvasóink írták

  • 2. Amorphis 2012. február 13. 21:17
    „A lehulott hó elkezd olvadni. Hol intezívebben, hol gyengébben. Mit kell ezen csodálkozni???”
  • 1. pindla 2012. február 13. 18:21
    „Csodálkozok, hogy a katasztrófavédők még nem sajátították ki a jég elleni védekezést. Bár jégtörő hajó és szaktudás nélkül nehézkes lenne. Teszem hozzá ez utóbbi azért nem szokta a kedvüket szegni semmiben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sakk szakkör a Gyermekek Házában Győrben - galéria

A győri Gyermekek Háza sakk szakkörében elsajátíthatók és gyakorolhatók a sakkjáték szabályai. Tovább olvasom