Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Így változik a földhasználati nyilvántartás jogszabálya

Januártól minden termőföld használatot be kell jelenteni az illetékes földhivatalban. Azt is, ha valaki önállóan vagy osztatlan közös tulajdonban használja a termőföld ingatlanát.

Aki termőföldet használ, köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz) nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

2013. január 1. napjától nem csak az 1 hektárt meghaladó, hanem minden termőföld használatot (ideértve azt is, ha valaki saját maga önállóan vagy osztatlan közös tulajdonban használja a termőföld ingatlanát) be kell jelenteni az illetékes földhivatalban!

Bővül a nyilvántartott adatok köre, ezért a már bejelentett földhasználók kötelesek a következő adataikat, az erre szolgáló bejelentő lapon közölni az illetékes földhivatallal:

- magánszemély személyazonosító jele (személyi száma), mely a lakcímkártyán szerepel,
- magánszemély állampolgársága,
- cég esetén a statisztikai azonosító és a cégjegyzékszám.

Ezen adatokat 2013. február 1. és 2013. március 30. között kell bejelenteni!

Az osztatlan közös tulajdonban lévő termőföldek esetében, ha földhasználó nincs bejelentve, a tulajdonostársaknak a Tft. 11/B-H. §-ai alapján használati megállapodást kell kötniük és azt be kell nyújtaniuk a földhasználati nyilvántartásba való bejegyzés végett.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti előírás be nem tartása esetén a Tft. rendelkezései szerint a földhivatal köteles a földhasználót/tulajdonost földhasználati bírsággal sújtani, melynek összege az érintett termőföld aranykorona értékének ezerszerese, de minimum 10.000,- Ft.

A szükséges nyomtatványok megtalálhatók a www.foldhivatal.hu honlapon, valamint a járási földhivataloknál.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2013. január 22. 19:47
  „1. skarab 2013.01.22. 18:26

  Szerintem pont ennek a segítségére kéne hogy legyen, elvileg. Legalábbis mi is örököltünk (sajnos) nemrég egy darab földet, és a földhivatalban egyből meg tudták mondani, hogy ki bérli, mennyiért, kihez forduljunk, hogy új szerződést tudjunk készíteni, stb. stb. Szerencsére olyan ez a cég (a bérlő), hogy annak ellenére, hogy nem volt ennyire kötelező, mindig beadták a földhivatalba a szerződésmásolatot, meg bejelentették a földhasználatot. Nekünk ez előnyünkre vált, nem kellett keresgélni hogy egyáltalán mi ez a föld, hol van, meg egyáltalán... De ha nem lettem volna ilyen helyzetben, valójában én se érteném, hogy ez mi. (Még azt tudom elképzelni, hogy aki használja, ahhoz lehet fordulni, ha valami gond van.)”
 • 2. tgkv 2013. január 22. 18:44
  „Lehet ostobán hangzik de kérem definiálja valaki mi is az a termőfőld.Rét-legelő az termőföld?És a kert a ház mögött?
  Bocs nem értek hozzá.Kösz ha valaki válaszol.”
 • 1. skarab 2013. január 22. 18:26
  „Na ez megint melyik OKOS ember agyszüleménye. Azt hiszem csináltak nem egy mezógazdasági összeírást, akkor annak mi értelme volt. Ugyanakkor ha nekem van egy darab földem akkor kapálom és művelem ha úgy gondolom. Hagytékból az ország túlfelén van egy pár darab területem sajnos. Most ezek azt képzelik megyek és ott intézkedek egy pár hét alatt? Próbáltam térképekkel és minden tulajdonpapírral keresni de a falugazdászok sem tudtak segíteni. És belegondolok a sok szegény öreg, akihez el sem jut sook infó, mert én is csak itt olvasok először, magyarázzák meg nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határontúli összművészeti fesztivál Győrött

Kiállítások és zenés-néptáncos programok, néprajzi témájú és az ősi magyar harcművészettel… Tovább olvasom