Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Így sötétült el Győr a Föld óráján: nézze meg videón

Győrben a Káptalandomb, a Várfal (Rába-part), a Városháza és a Széchenyi tér sötétült el.

23 óra 12 perc - Fények nélkül Győrben

You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Lekapcsolják az égőket a győri Városházán. Felvétel: Madarász Ottó.


Megyénkben a két nagy városon (Győr, Sopron) kívül részt vett a környezetvédelmi akción Abda, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós és Sikátor. Szombat este fél 9-kor a világ 125 országában - köztük Magyarországon is - mintegy négyezer településen, intézményben és háztartásban kialudtak a fények egy órára a klímavédelem és környezettudatosság jegyében.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű kezdeményezéséhez idén minden eddiginél több település csatlakozott Magyarországon: a résztvevő települések száma a szervezet honlapja szerint 142, az intézményeké és vállalatoké 460 volt.

A fővárosban elsötétült minden híd, a Parlament, a budai vár, a Citadella, a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, a Széchenyi fürdő és a Gellért szálló is. Az akció honlapján látható országtérképet sűrű, többé-kevésbé egyenletes piros pontfelhő borította, jelezve a csatlakozó városok, falvak nagy számát.

Köztük volt Baja, Békéscsaba, Csongrád, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Gyöngyös, Győr, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Pécs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Sopron, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg.

A részt vevő intézmények sora iskoláktól és óvodáktól szállodákon, bankokon át vendéglátóhelyekig, alapítványokig tartott. Az idén negyedszerre megszervezett akció keretében időzónák szerint egymást követve sötétültek el az nevezetes intézmények a manilai bevásárlóközponttól a berlini Brandenburgi kapun át a New York-i Empire State Buildinging.

Lekapcsolták a sydneyi operaház, a pekingi Tiltott Város, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Big Ben és a római Colosseum díszkivilágítását is. Az akcióban részt vettek Casablancában, Namíbiában és Tanzániában is - mondta el Greg Bourne, az WWF ausztráliai ügyvezető igazgatója.

"Így kívánjuk közölni a politikusaikkal, hogy nem adhatjuk fel a klímaváltozás elleni harcot" - mondta Debbie Champan, a WWF nagy-britanniai szervezetének szóvivője. "A klímaváltozásra való felkészülés létfontosságú környezetünk és gyermekeink jövője védelmében" - mondta Gordon Brown brit kormányfő, amikor lekapcsolta a világítást a londoni Downi Street-i rezidenciájában.

Moszkvában sötétbe borult a Lomonoszov Állami Egyetem, a Luzsnyiki Stadion és az Ukrajna szálló. Moszkva előtt 40 orosz városban aludtak ki a fények, a távol-keleti Vlagyivosztok éttermeiben gyertyával világítottak. Az akcióban részt vettek az antarktiszi Davis kutatóállomás tudósai is.

Az akciót az idén negyedszerre szervezte meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyére. A 2007-ben Sydneyből indult kezdeményezéshez tavaly világszerte 88 ország közel 4 ezer városa csatlakozott.

Magyarországon először 2008-ban szervezték meg a klímaakciót, akkor mindössze 4 település részvételével. Tavaly már 67 település és száznál több vállalat csatlakozott.

Korábban

A pénteki adatok szerint 113 település, 367 cég, intézmény és 8613 magánszemély kapcsolja le a világítást szombaton este fél kilenc és fél tíz között, kifejezve egyetértését a szervező WWF klímavédelmi törekvéseivel. (Az időpont közeledtével folyamatosan emelkednek a számok.) Megyénkből Győr, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós, Sikátor, Sopron, Pannonhalma és Kópháza cégei, intézményei, önkormányzatai regisztrálták magukat a csatlakozók között a foldoraja.hu honlapon. Az akcióban több mint 100 ország vesz részt.

A www.foldoraja.hu holnapon bárki regisztrálhat, kitöltheti és elküldheti Föld órája képeslapját ismerőseinek. A rendszer péntekig ötvenezer elektronikus postázást regisztrált.
A megyeszékhelyen az akció ideje alatt – tehát szombaton este fél kilenc és fél tíz között – a következő tervezett díszvilágítási helyszíneket kapcsolják ki: a székesegyház–Káptalandomb, a Várfal (Rába-part), a Városháza és a Széchenyi tér kivilágítása. Világszerte olyan neves látványosságok borulnak még sötétbe, mint a római Trevi kút, a pekingi Tiltott Város, az Empire State Building New Yorkban, vagy a világ legnagyobb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa. A világ legjelentősebb gazdaságait és a legnagyobb fejlődő országait tömörítő G20 közül idén mindegyik ország a klímaakció mellé áll. Dél-Afrikában pedig, ahol a FIFA-világbajnokságot is tartják, világító focimeccsel ünneplik a Föld óráját.

Az akció 2007-ben indult az ausztráliai Sydneyből, nemzetközivé 2008-ban vált. Magyarország is akkor vett először részt az akcióban négy településsel. Tavaly már nyolcvannyolc ország négyezer települése és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországról 2009-ben 67 település – megyénkben Győr és Lébény –, valamint több mint egymillió ember vett részt a Föld óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás.

Az akcióval tavaly az ország 50 MWh energiát takarított meg. Ez azt jelenti, mintha 500 ezer háztartásban kikapcsolták volna le a villanyt egy teljes órára.


Nyári időszámítás

Harminc évvel ezelőtt, 1980. április 6-án vezették be Magyarországon a nyári időszámítást, de ezt az első időpontot kivéve minden év március utolsó vasárnapján – ezúttal tehát holnap, március 28-án – hajnali 2-kor kell az órákat 3-ra átállítani.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bojtár 2010. március 29. 19:15
  „Nem kell sokat várni kéremszépen nemsokára egyre több helyen lessz a sötétség ilyen energia árak mellett.”
 • 23. Agent 2010. március 29. 08:08
  „Hmm, ez tényleg szívás, hiszen az elsötétítés miatt/alatt megfogant egy gyerek is sokszor annyi energiát fog felhasználni, mint amennyit az elsötétítéssel "megspóroltak":) Gyász.”
 • 22. Thomaso 2010. március 29. 07:47
  „"Így sötétült el Győr.... " -Ez jó”
 • 21. Spitfire 2010. március 28. 22:50
  „<moderálva> a környezettudatos ember, ha jót akar környezetének meg sem születik...”
 • 20. Anikó69 2010. március 28. 21:35
  „Húúú!Mennyi bébi fog születni Győrben decemberben! :)))))))”
 • 19. elemér 2010. március 28. 19:59
  „- Miért nem vesz a nagykifli hűtőszekrényt?
  - Mert nem hiszi el, hogy elalszik a lámpa, ha becsukja az ajtaját.”
 • 18. Mankapunka 2010. március 28. 17:15
  „Adeleida

  Én lekapcsoltam a bicilimen a lámpát,így spóroltam,hogy hosszú távon kevesebb elemet használjak.”
 • 17. Adeleida 2010. március 28. 15:16
  „Árulja el nekem valaki, Sopron hol sötétült el? Mi is lekapcsoltunk itthon mindent, kislányommal figyeltük, hogy kint mi történik, de semmi extrát nem vettünk észre... Közvilágítás volt és szemmel láthatóan az emberek nagyobb részének nem jelentett ez a kezdeményezés semmit. Legalább az én lelkiismeretem rendben van. Lányomnak elmagyaráztam mit miért tettünk, azt már kicsit nehezebb volt neki ezek után megérteni, hogy mások mért nem cselekedtek hasonlóképp...”
 • 16. Wolfi 2010. március 28. 14:23
  „Ennyire gagyi videókat, mint amik a kisalfold.hu-n vannak még a világon nem láttam!”
 • 15. Mankapunka 2010. március 28. 14:17
  „Shaki

  A digitális órát nem fogom kihűzni arra az egy órára,hogy utána újre beállítsam.”
 • 14. Shaki 2010. március 28. 13:01
  „Nektek semmi jót nem lehet tenni. Mindig mindenbe beleköttök. Nálam tegnap 1 órát nem ment semmi, kikapcsoltam mindent. Olyan placebo az egész, mint néhány fájdalomcsillapító, ami semmit nem tesz az ellen, ami miatt beszedtük. De jól éreztem magam, hogy valamit biztos tette, ha csak placebo is. Ti csak azért jártok fórumozni, hogy osszátok az észt. De ha lenne, nem osztanátok, mert ki ad másnak bármit is!!!:))))”
 • 13. elemér 2010. március 28. 12:51
  „8. h.sz. Agent
  A közvilágítással a rendszerváltás előtt is meg utána is volt baj. Te ezt már megszoktad és neked ez a norma, mert fejedben is ez van. Kapcsold ki a hüttöt, mert az fogyaszt legtöbbet, pláne ha üres.”
 • 12. vonLichthofen 2010. március 28. 12:49
  „Naponta járok el a Vh előtt de eddig soha nem tűnt fel...
  Nézzétek meg jól a videon, hogy milyen szimbolum van a középső torony alatt, a főbejárat fölött, az ív közepén. Tudom, hogy csak ezen a képen látszik hatszögű csillagnak, de annak látszik...”
 • 11. amanda68 2010. március 28. 11:57
  „a sporolasrol. györben 22-23 fok volt tegnap.es melegek voltak a radiatorok.18500ft szamla jött ki.pedig en szeretnek sporolni”
 • 10. makacs 2010. március 28. 11:44
  „Tőlünk nyugatra egyes falvakban mindennapos dolog , hogy éjjel 1-4ig kikapcsolják a közvilágítást. Persze ehhez a jó közbiztonság is szükségeltetik.”
 • 9. traboca 2010. március 28. 10:39
  „elemér mi a helyzet Amerikában???ott ilyenkor raklapszámra veszik a gyertyát???mondj valami okosat is:)))”
 • 8. Agent 2010. március 28. 09:40
  „A közvilágítással a rendszerváltás előtt sem volt baj, a sötétség amire emlékszel valószínűleg belülről fakad:)”
 • 7. elemér 2010. március 28. 09:18
  „Olyan volt az ország mint a rendszerváltás elött. Szóval ez nem valami uj, mert ez már volt.”
 • 6. háté 2010. március 28. 08:21
  „Világméretű nagy semmi.
  Több energiát fogyasztottak el a hülyeség népszerűsítésre, mint amit a lekapcsolás jelentett.
  Néztem a várost, az emberek nagy ívben tettek a semmire, én is.

  Asok hülye reklám teljes kikapcsolása, az sokat jelentene. Egy nem hülyítenék az embereket, kettő olcsóbb lennének a termékek. A sok kifizetett pénz amit reklámra költenek.”
 • 5. Mankapunka 2010. március 27. 19:05
  „Akkor tudom mikor kell menni rabolni!!!!!!!!!!!!

  Köszönöm a felvilágosítást!!!!!!!”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14. Nemzetközi Babakiállítás Győrben

Március 24-én kezdődött és április 9-ig látható a kiállítás szinte valamennyi alkotása a Zichy… Tovább olvasom