Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Igor Mojszejev együttese Győrben - Kritika

Ritkán látott teltházas közönség fogadta szerdán este a világhírű Mojszejev táncegyüttest. Az estének számos közvetett és közvetlen tanulsága is volt számomra. Egyrészt az orosz birodalom mindenek felett átívelő öröksége az a klasszikus balett, melyet röpke tizenhat év alatt olyan tökéletesre tudnak elsajátítani a táncosok a skolájukban, hogy a klasszikus iskola elvégzése után képesek BÁRMIT eltáncolni.
Mosolyogva fel is idéztem magamban azt a beszélgetést, mikor a Győri Balett táncosait próbálom győzködni igazamról, hogy nekem igen is csodálatos élmény ad, mikor harminc hattyú tütüben betipeg és egyszerre mozdul valamennyi porcikájuk. Mojszejevék nem hattyúkkal jöttek, s táncosból is volt, hogy több mint ötvenen mozogtak egyszerre a színpadon. Ez már önmaga elég lehet az ámulatra, s ha mindezt azzal a tökéletes tánctudással is megspékeljük, melyet nagyon ritkán látni, akkor nem összegezhetem másként az estét, mint a tökéletes tánc mennybe menetele.

Fotók: Fazekas Barnabás
Ha kicsit távolabb visz a gondolat, akkor jól esően nyugtázhatjuk azt is, hogy a győriek élvezték, értették és meghajoltak azelőtt a tánctudás előtt, mely a szcenikus orosz néptánc mellett a különböző nemzetek hagyományait, testi kifejezésrendszerét mutatták be.

Úgy elszállt az este, mint egy mesés fuvallat, s ha valami kicsit éjszakára megülte az ember gyomrát, az a dramaturgián túli érthetetlen spontaneitás. Mikor kitapsoltuk magunkat, s fülig érő szájjal búcsúzott művész és nézője, a színpadra termett dr. Ottófi Rudolf alpolgármester, kinek köszöntője a jó szándékon kívül nem hogy említésre méltó nem volt, de kifejezetten nem odaillőre sikerült.

Második galéria - Fotók: Fazekas Barnabás
Így lett a Mojszejev estnek a Szovjetunió korszellemét visszaidéző pártszónoki vége, s a kínos perceket az együttes vezetője sem érezte, mert lássuk be, évtizedekig orosz nyelven edződött fülünknek nem a nyelv megértése, hanem az itt-ott előugró ismerős szavak és intonáció okozott derűt. A legkínosabb helyzetben mégis csak a tolmács lány volt, aki annyira belekeveredett Tolsztoj nyelvébe, hogy végül úgy köszönt el Ottófi Rudolftól, mint az ország polgármesterétől. A dramaturgián kívüli spontán magánszám mégsem von le semmit az előadás értékéből, tisztelet és ámulat legyen Mojszejevékkel bárhová vigyék őket táncos lépteik.

Harmadik galéria - Fotók: Fazekas Barnabás

Olvasóink írták

 • 6. sziszifusz 2009. március 28. 10:01
  „Nagyon tehetséges ember és politikus - Borkai még miniszterelnök-jelöltnek is ajánlhatja a maszopnak - ugyis van benne valami a hagyatékból!/Olvasd a Kisalföldben a köszöntőt -elvtársiasra sikeredett/
  Asher se figyelt a gazdföldrajz órán - árammal fizettek a Mo.-/még ott rohadnak a kohók /-olvasztott -/ középiskolásoknak - elektrolízis /-olvasztott aluért!
  A többi stimel.
  És senkinek nem hiányzik a Szovjetúnió - az orosz piac az igen!”
 • 5. ASHER 2009. március 27. 15:54
  „4-eske!!
  Hogy is volt csak a Magyar Bauxittal??Ki KELLETT vinni az oroszokhoz hogy OTT legyen belole aluminium,aztan
  draga penzen meg KELLETT veni toluk!!Az oroszok pedig NEM engedelyeztek azt hogy itt epuljon aluminiumkoho!!
  es akkor a Gurulo Dollarokra mar Toled ra se merek kerdezni!!!!!
  Azert gondolom Elvtars tudod mire gondolok ezzel kapcsolatban??
  Ja!!-es a balatonnal folyo Granatos halaszatok??Lasd Pl; Balatonszemes Uttoro lager !!!”
 • 4. Zaraki_Kenpachi 2009. március 27. 07:09
  „Érdekes Asher mégis jó volt az orosz, amikor a szar árukat a szabolcsi gazdáktól felvásárolták az oroszok, mert az oroszoknak mindent el lehetett adni a piacon. Vagy ezt már elfelejtjük?”
 • 3. DeutchLink 2009. március 26. 21:55
  „dr. Ottófi Rudolf az elmúlt évben a Győri Filharmonikusok, Művészetek Palotájában tartott, jubileumi koncertjét is elrontotta felesleges magán és párt propagandájával. Akkor ugyan papírból olvasott fel. Bár mikor kettőt lapozott elakadt, mert nem tudta, hogy mit olvas.
  Szeretném, ha pénzemért nem magánattrakciókat látnék, hanem azt amiért fizettem.”
 • 2. ASHER 2009. március 26. 18:06
  „-"MINDENT el tudnak tancolni"-
  hat kerem az oroszok amig itt voltak el is tancoltak mindent espedig ugy hogy meg ma is nogyi a nep!!!!
  mellesleg amig csak ezek jonnek nincs is hiba! hanem majd ha az ukran front is jon veluk,na akkor lehet majd
  aggodni!!!”
 • 1. okostojas007 2009. március 26. 16:59
  „fonetikusan írom
  még jó hogy nem - nacsalnyik ctancijának - fordította a tolmács az alpolgármestert .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több öreg autó lesz az utakon

A szolgáltatók élethalál harcot vívnak egymással fennmaradásukért, a szervizárakat nem merik emelni. Tovább olvasom