Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Igent mondtak az iskolabezárásokra

A tanév végén megszűnik a Balázs Béla általános iskola, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint az Ady-óvoda, s 2006. július 1-jével hasonló sors vár a Petz Lajos Egészségügyi Középiskolára is.

A Rejtős diákok gyertyagyújtással tiltakoznak a bezárások ellen.
Minderről csütörtök éjjel tizenegy órakor döntött a győri közgyűlés. A szavazást maratoni, háromórás vita előzte meg, amely nem hozott meglepetést: a baloldali képviselők a tervezet elfogadása mellett érveltek, és egyebek mellett a gyermeklétszám évek óta tartó csökkenésére, valamint a munkaerő-piaci átrendeződésre hivatkoztak. A Fidesz–MDF– MKDSZ frakció tagjai előkészítetlennek, átgondolatlannak nevezték a tervezetet, amelyet sem szakmailag, sem pénzügyileg nem találtak megalapozottnak. Az ülésen felszólaltak az érintett intézmények képviselői is, mindannyian az indítvány megmásítását kérve.

„Idén 60 nyolcadik osztály végez a városban, és csupán 35 első osztály érkezik" – egyebek mellett ezzel az adattal igazolta Wernerné Csordás Éva, az oktatási és kulturális bizottság elnöke az iskolákról szóló vitában, miért kell átalakítani a város közoktatását. A szocialista politikus kijelentette: Győrben a mostaninál egynegyedével több gyerek tudna leülni az intézményekben. Szerinte emiatt, valamint a munkaerő-piaci változások – például a textilipar visszaesése – okán van szükség az intézkedésekre. Hangsúlyozta: egyetlen képzési forma sem szűnik meg a megye székhelyen.
Schreiner László képviselő (MSZP) azt állította: a népességfogyás a következő évtizedekben tragikusan folytatódni fog. Németh Zoltán képviselő (Fi desz) ezzel szemben annyira előké szítetlennek találta az anyagot, hogy úgy vélte, az annak alapján meghozott döntés „erkölcsi bűn cselekmény". Kiemelte: a városve zetés csupán egyetlen papírlapon szereplő ellenőrizhetetlen adatokkal indokolta az intézkedések pénzügyi hatásait. Dézsi Csaba András jobboldali frakcióvezető azt jegyezte meg, hogy 2002-ben már több gyermek született, mint 1998-ban. A közgyűlés végül MSZP-s, SZDSZ-es és pro urbés szavazatokkal fogadta el az előterjesztést.

Kun András jobboldalt.

Eszerint a tanév végén megszűnik a Rejtő-középiskola, s képzéseit más intézmények veszik át: a textilipari szakirány a Lukács-középiskolába, a ruhaipari a Kossuth-középiskolába, az élelmiszer-analitikus szak a Veres-középiskolába, a felnőttképzés a dolgozók gimnáziumába, a két gimnáziumi osztály a Szent-Györgyi-gimnáziumba és a Bercsényi-gimnáziumba kerül. Utóbbi iskolából az idei beiskolázású autóelektronikai műszerész, közlekedésgépész-technikus és közúti járműgépészszakot a Lukács-iskolába viszik.

A Rejtőhöz hasonló sorsra jut a Balázs Béla általános iskola, amelynek tanulóit az új tanévben a Marcalvárosi Közoktatási Központ fogadja be. Az Ady-óvoda épületében a nevelési tanácsadó kap helyet. A logopédiai csoport a pedagógusokkal együtt a Kassák utcai óvodába kerül, a többi kisgyereket kisebb csoportokban, illetve egyénileg helyezik el más óvodákban. Nem sokkal jár jobban a Petz-középiskola sem. Az iskola kifutó rendszerben szűnik meg 2006 júliusában, azaz a most ott tanuló diákok még a megszokott épületben tehetik le az érettségit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem négy évre kell tervezni

„ A közoktatás átalakítása szükséges, de ezt nem szabad átgondolatlanul végigvinni”… Tovább olvasom