Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Igen az eredeti Országzászlóra

Az eredeti Országzászló emlékművet állítják fel Győrben. A jobboldal támogatta, a baloldal ellenezte a javaslatot.

Éles vitát folytatott az Országzászlóról a győri közgyűlés csütörtökön. Az 1934-ben a trianoni békediktátum okán érzett gyász miatt felavatott emlékmű újbóli felállításáért a „Ne-felejcs" Polgári Egyesület 2005 nyarán indított aláírásgyűjtést, de az akkori szocialista többség ezt elutasította. Borkai Zsolt polgármester mostani előterjesztésében azt javasolta: az alkotást az eredetivel mindenben megegyező kivitelben építsék meg újra.

A jobboldali képviselők közül többen jelezték, támogatják az indítványt. Németh Viktor (Fidesz) hangsúlyozta: az emlékmű nem a kirekesztés szimbóluma, hanem a magyarság együvé tartozásának a kifejezése. Szabó Jenő (Fidesz) megjegyezte: gyalázat, amit Trianonban elkövettek Magyarország ellen. Sík Sándor (KDNP) úgy vélte, az eredeti Országzászló emlékezés arra, hogy az ország egykor lényegesen nagyobb volt. A szomszéd országokra utalva tette hozzá: „Hagyjanak minket emlékezni. Velünk szemben kell nekik toleránsnak lenni, és nem fordítva."

Bécsi Zoltán (MSZP) ezzel szemben kifogásolta, hogy az emlékműre felkerülne a Magyar hiszekegy utolsó sora, a „Hiszünk Magyarország feltámadásában". Szerinte ez egy olyan korszak szimbóluma, ami zsákutcába vitte az országot. Ő azt javasolta, ehelyett írják rá az alkotásra, hogy az országért és Győrért áldozatot hozott emberek emlékére állították. Eredics Imre (MSZP) szerint a vitatott mondat jelkép, nem csupán azt jelenti, amit a benne lévő szavak. Kun András (MSZP) hozzáfűzte, sokkal helyesebb lenne egy egységre, toleranciára épülő emlékműre pályázatot kiírni.

Dézsi Csaba András (Fidesz) ironikusan azt kérdezte: a törökverő-emlékmű nem sérti a muszlimok érzékenységét? Miért nem az a mondat kerül az Országzászlóra, hogy „merjünk kicsik lenni"? Szijjártó Péter, a Fidesz–KDNP frakciószövetség vezetője arra kérte a szocialistákat, ha szerintük az inkriminált mondat mások megsértésére alkalmas, azaz törvénysértő, jelezzék.

A napirendi pont tárgyalása közben a „Ne-felejcs" Polgári Egyesület tagjai táblákat emeltek a magasba, amelyben az eredeti Országzászló emlékmű felállítását követelték. A képviselő-testület ennek 19 igen szavazattal, 7 nem ellenében tett eleget.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látszat csal: nem üres az aluljáró

Lassan egy éve, hogy átadták a Nádor aluljárót, s a laikus azt látja, a győri autósok nem nagyon akarnak tudomást venni róla, a közútkezelő szakemberei viszont állítják: a Baross híd forgalmának csaknem 50 százalékát átvette az aluljáró. Tovább olvasom