Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Igen a négyéves gazdasági programra

Több mint háromórás vitát folytatott a győri közgyűlés csütörtökön az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági programjáról.

Több mint háromórás vitát folytatott a győri közgyűlés csütörtökön az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági programjáról, amely Borkai Zsolt polgármester előterjesztésében került a képviselők elé. Simon Róbert Balázs alpolgármester prezentációjában hangsúlyozta: az előző ciklusban elfogadott 13 és fél oldalas anyagnál részletesebb, több konkrétumot tartalmazó, szakmailag kidolgozottabb dokumentumot készítettek (ez végül 60 oldalas lett).

A politikus az alapelvek között említette a munkahelyteremtést. Ennek részeként erősítenék a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, s az ipari park bővítése mellett elindítanák a „kis ipari park" programot. A város nyolc kiemelt projekttel számol, köztük a Széchenyi tér felújításával (egyúttal részbeni parkosításával).

Simon Róbert Balázs alpolgármester előadásában a nyolc kiemelt projekt között említette a marcalvárosi uszoda megépítését, Újváros, valamint a Mosoni-Duna rehabilitációját, az Autopolis-programot, a Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszert, a győr–gönyűi kikötő fejlesztését, valamint több közlekedési munkálatot. A beruházásoknál elhangzott a Szauter utca folytatása, a keleti elkerülőút és az Új Bácsai út megvalósítása, a likócsi Audi-csomópont kiépítése, illetve az északi elkerülőút építésének megkezdése is. A város lakóutca-felújítási és tornaterem-építési programot indít.

Lakásokat adnának el

A bölcsődei férőhelyeket 30-cal, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást 500 készülékkel bővítenék. Növelik a sportra szánt összegeket. A korábbi ciklusokhoz képest újdonság, hogy a város eladná azokat a leromlott állapotú lakásait, amelyek gazdaságosan nem újíthatók fel. Nagy hangsúlyt fektetnek az idegenforgalom fellendítésére is. A politikus a program közös megvalósítását kérte a testülettől.

Eredics: „Nem világos, honnan lesz pénz"

Eredics Imre szocialista frakcióvezető hangoztatta: egy stratégiai program minőségét nem terjedelme, inkább egységessége minősíti. Szerinte az anyagot belső aránytalanságok feszítik. Példaként hozta, hogy részletesen leírták az állatkert marcalvárosi fejlesztési elképzeléseit, de az önkormányzati gazdasági társaságok működtetéséről alig olvashatnak. Úgy vélte, a centrumban a pólusprogramnak kellene szerepelni. „Sok esetben nem világos, honnan lesz pénz a tervek megvalósítására" – tette hozzá. A politikus hiányolta a gyorsvasútról és az elővárosi vasútról szóló részeket.

Borkai Zsolt polgármester válaszában elmondta: a közlekedési elképzeléseket a város hosszú távú közlekedési programjának tárgyalásánál lehet majd részletesen megvitatni. Ottófi Rudolf alpolgármester úgy vélekedett, hogy a pólusprogramot övező bizonytalanságok miatt a gazdasági programot nem kívánták csupán az Autopolisra felfűzni.

Első, de végleges olvasat

Eredics Imre azt javasolta, hogy az anyagot a közgyűlés csupán első olvasatnak tekintse, és legközelebb tárgyalja újra. A jobboldali többség ezzel nem értett egyet. A testület 23 igen, 3 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadta a négyéves gazdasági programot.

H. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötet a vagongyári munkástanácsról

Az 1956-os forradalom dokumentumait több mint egy évtizede kutatják a győri városi levéltár… Tovább olvasom