Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Igen a kulturális főváros pályázatra

Egyhangúlag elfogadta csütörtökön a győri közgyűlés a pályázatra elkészült programvázlatot.

Egyhangúlag fogadta el a győri közgyűlés csütörtökön az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra elkészült programvázlatot. Az ülésen elhangzott: a terveket akkor is megvalósítják, ha nem a megyeszékhely győz.

Nem váltott ki különösebb vitát a győri közgyűlés csütörtöki ülésén a nap egyik legfontosabb napirendi pontja, az „Európa Kulturális Fővárosa 2010" pályázat második fordulójára készített programvázlat. Csupán egyetlen bíráló megjegyzés hangzott el: Szeles Szabolcs (Fidesz) úgy vélte, értékes időt vesztegetett el az önkormányzat akkor, amikor halogatta a pályázatíró kiválasztását.

További döntések

A képviselők jóváhagyták a közgyűlés második félévi munkatervét. Ebben az szerepel, hogy a város új rendezési tervét október végén tárgyalják, ugyanakkor néhány kiemelt témát már tegnap elfogadtak. Ennek alapján az önkormányzat összekötheti az új Bácsai utat a régivel; a Bisinger sétányon a parkra merőleges parkolókat építhet meg, a Tesco környékén – például a még városi tulajdonban lévő, eladásra szánt állatvásártéren – kedvezőbb feltételekkel húzhatók fel bevásárlóközpontok, az Audi fejlesztheti iparvágány-hálózatát, a Szent-Györgyi-iskola műszaki telephelyén megvalósulhat egy kisebb áruház, valamint bővülhet az ipari park. Emellett a Móricz Zsigmond rakparti volt gabonatároló helyére és környékére kétszáz lakásból álló lakópark kerülhet.

Balogh József polgármester bevezetőjében magyarázattal szolgált erre. Elmondta: miután az első forduló anyagát elkészítő csapat – a Magyar Tudományos Akadémia győri intézete Rechnitzer János vezetésével – nem vállalta a második kört, új gárda után néztek. Kétmillió forint feletti költség felett közbeszerzési eljárást kellett volna kiírni, ami 90–120 napig tartott volna, ezért ennél kisebb összeggel megbízták Borsa Kata kulturális szakembert. A politikus beszámolt a nehézségekről is. Az első fordulós pályázatban szereplő fejlesztések 15 milliárd forintot tennének ki, ami – jegyezte meg – vállalhatatlan, ezért az akkori ötleteket megtartották, csak kevesebb új épülettel. „Nem járunk rossz úton, de a pályázatírásra nem vagyok hajlandó pénzt szórni" – tette hozzá.

A testület egyhangúlag fogadta el a programvázlatot. Ez a Győr város képes könyve címet viseli, ami egy kis szójátékkal arra is utal, hogy mi az, amit a megyeszékhely képes megvalósítani. A pályázatíró a kulturális programok központjának a Bercsényi liget közepétől a Rába kettős hídon át a Széchenyi térig tartó területet és annak környékét szánja. Szükségesnek tartja Újváros rehabilitációját az önkormányzati tulajdonú ingatlanokra koncentrálva. Szó van az anyagban a Vaskakas taverna rendezvényhelyszínné alakításáról, a Napóleon-ház és a Széchenyi tér felújításáról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegényes győri pályázat

Eger, Pécs, Budapest, Debrecen, Miskolc honlapjaira elég rápillantani, komolyan veszik a második fordulót, hogy elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben. A gyor.hu oldalakon a mára már szinte lényegtelenné vált Rechnitzer-féle anyag jön csak fel. A benyújtandó anyag sok általánosságot tartalmaz, s eddig igazán gazdája sem volt a pályázatnak. Tovább olvasom