Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Igen a kerékbilincsre

Július 1-jétől kerékbilincset vetnek be Győrben a tiltott helyen várakozó autósokkal szemben.

Július 1-jétől kerékbilincset vetnek be Győrben a tiltott helyen várakozó autósokkal szemben, s a járműveket akár el is szállíthatják – erről döntött csütörötkön este a város közgyűlése.

Szolid és rövid vitát hozott csütörtökön a győri közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja, a kerékbilincs alkalmazásáról és a járművek elszállításáról szóló rendelet tervezete. Ez nem az egyetértésnek, ellenkezőleg: annak volt köszönhető, hogy a bal- és a jobboldal belátta, nem tudja egymást meggyőzni, ezért fél óra elteltével a képviselők abbahagyták érveik sorolását.

Németh Zoltán, a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció vezetője azt hangsúlyozta: továbbra sem értenek egyet a kerékbilincs alkalmazásával. „Fontos a szabályok betartatása, de előbb a belváros parkolási rendjét kellene áttekinteni, hogy az ilyen problémákat megelőzzük" – mondta. Hozzátette: számos ingyenes parkoló megszűnt a városban, az októberi belvárosi fizetőparkoló-megszüntetés után pedig kifejezett káosz lesz.
„Nem Istentől elrugaszkodott dolog"

Bécsi Zoltán szocialista frakcióvezető ellenben arról beszélt, hogy ma is van elegendő szabad parkolóhely Győrben. „A kerékbilincs nem Istentől elrugaszkodott dolog, itthon és számos nyugati városban is jól alkalmazzák" – állította, megjegyezve, hogy pedagógiai hatása a renitenskedő autósokra elvitathatatlan. Gergely Zoltán belvárosi szocialista képviselő – aki tavaly ősszel először vetette fel a kerékbilincs bevezetését – csütörtökön délután két óra és fél három között készített fényképekkel illusztrálta, hogy csúcsidőben is legalább 300 szabad parkolóhely van a városközpontban vagy annak közvetlen közelében.

Mindezt azért tette, hogy bebizonyítsa: az autósok nem azért parkolnak forgalomtól elzárt helyen, mert nem tudnak hol megállni. Szerinte a javaslat célja, hogy az autómentes övezet valóban autómentes legyen. Dr. Holló Sándor alezredes, győri rendőrkapitány ugyancsak támogatásáról biztosította a kerékbilincs bevezetését, mert jelenleg a bírságolások-feljelentések alól ki tudnak bújni az autósok. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a szabályokat pontosan kell megalkotni, mert különben kártérítés-fizetésre kötelezhető az önkormányzat.

A fizetőparkolókra nem vonatkozik

A közgyűlés 20 igen szavazattal, 8 ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el a rendeletet. Eszerint július 1-jétől kerékbilincset tehetnek a tiltott helyen várakozó autókra, míg az olyan járműveket, amelyek a forgalmat is akadályozzák, elszállíthatják. A jogszabály hatálya a fizetőparkolókra nem terjed ki, tehát azoknak nem kell ilyen retorziókra számítaniuk, akik érvényes jegy nélkül parkolnak. A gépkocsi elszállításáról fényképet és videofelvételt készítenek.

A büntetés nemcsak önmagában a kerékbilincselés, fizetni kell a leszerelésért is: 24 órán belül 12.500, 48 órán belül 18.750, 72 órán belül 25 ezer forintot. Az elszállítás ára 12.500 forint, a jármű tárolásának költsége pedig naponta 1250 forint.

Pró és kontra a zárszámadásról

A közgyűlés többsége megszavazta az önkormányzat tavalyi költségvetésének zárszámadását. Balogh József polgármester beszámolója szerint a város 34 milliárd 796 millió forint bevételre tett szert, amiből 31 milliárd 988 milliót költött el. Kalmár Ákos, a jobboldali frakció vezetőhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy több tétel az infláció alatt nőtt vagy egyenesen csökkent 2003-hoz képest.

Példaként az utak, hidak karbantartására fordított keretet említette, amely két éve még 1 milliárd 190 millió, tavaly viszont már csak 674 millió forintos volt. Eredics Imre alpolgármester ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Kalmár Ákos csak a neki tetsző adatok közül szemezgetett. Megjegyezte: a közalkalmazottak bére jelentősen nőtt 2002 óta, illetve hogy a város vagyona évről évre az inflációt meghaladó mértékben emelkedik.

A képviselők elfogadták dr. Szőnyi Eszter régész-főmuzeológus beszámolóját az utóbbi évek győri ásatásairól. A szakember szerint a Széchenyi téren a megtalált római kori házsort és az újkori díszkutat is látványosan be lehetne mutatni a közönségnek.

Kapcsolódó anyagok >>

Ha nincs parkoló, nem számít a tábla (2005-03-22) >>
Igen a kerékbilincsre (2005-04-15) >>
Ismét alkalmazzák a kerékbilincset (2004-06-08) >>
Kerékbilincs - a tervek szerint nyártól (2005-04-04) >>
Kerékbilincs nyár közepétől (2005-04-05) >>
Városi közgyűlés (2005-03-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönyűre ért a könyvadomány

A község könyvtárának polcaira kerültek minap a Kisalföld ajándék könyvei
Gönyűn. Tovább olvasom