Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Igazságügyi központ Győrött

Felértékelődik a győri Domb utca környéke: itt emelkedik majd az ítélőtábla és a fellebbviteli főügyészség impozáns épülete. A beköltözést 2005 augusztusára prognosztizálják.
A győztes pályamű: Az ítélőtábla sajátos hangulatú, árkádosra tervezett épületének látványrajza.
Megtörtént az épületekre és a környező területek beépítésére kiírt tervpályázat értékelése. Sőt, mint dr. Havasiné dr. Orbán Máriától, a megyei bíróság elnökétől megtudtuk, a napokban már a tervezési vállalkozói szerződést is aláírták az ítélőtábla épületére.

A tervpályázat győztese a pécsi székhelyű Horváth és Patartics Építész Iroda Kft. A bírálóbizottság kiadott egy második és három harmadik díjat, köztük van egy győri, a 3h Építésziroda Kft. A pályázati kiírást 32-en vették ki, végül 21 érvényes munka érkezett.

Mivel sok és színvonalas pályamű született, a bírálóbizottság javasolta, hogy készüljön a munkák építészeti értékeit, látványterveit, alaprajzait bemutató kiadvány is.

Az értékelés szerint a pályázat eredményeképpen megindulhat a Domb utca környékén, a város főtengelye mentén lévő, roncsolt városszerkezetű terület rehabilitációja, felépülhet a két regionális szerepű intézmény. A fontos közintézmények megépülése a terület felértékelődéséhez, átépüléséhez vezethet majd.

Mivel erre a továbbiakban már valószínűleg csak magán-, illetve vállalkozói tőkéből kerülhet sor, ezért döntöttek olyan megoldás mellett, amely kevésbé nehezíti a telkenkénti vagy kevesebb telek bevonásával történő átépítést – olvasható a bírálóbizottság indoklásában.

A győztes pályázat beépítési javaslata is arra a hipotézisre épült, hogy a terület radikális átrendezése nem reális gondolat, így a terület fokozatos átépülésével számolt. A két új épület elhelyezése is ennek alapján történt.

Sajátosan egyedi

Az ítélőtábla Domb utcai oldalán tervezett árkádos, lépcsős felvezetése a visszafogottság és az elegancia különös vegyítése. A két épület közötti háromszög alakú tér kialakítása a bírálók szerint érzékeny, szép megoldás. A pályázat azon ritka tervek közé tartozik, amelyek foglalkoztak a belső terek arányával, megvilágításával, belső építészeti kialakításával. Jó értelemben vett vidéki karakter, sajátosan egyedi hangvétel figyelhető meg a terven.

Feszes határidő

A megyei bíróság elnökétől megtudtuk, az ítélőtáblára vonatkozó tervezői vállalkozói szerződés szerint a pályázatnyertes az építési engedélyeztetési tervekkel is el kell hogy készüljön május 6-ig, a kivitelezési tervdokumentációval július 30-ig. Ezután kerülhet sor az építő kiválasztására hivatott közbeszerzési eljárásra. A mostani ütemezés szerint a beköltözés az új létesítménybe 2005 augusztusában lesz.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komszol: Jó tanácsok Finnországból

A legjobb megoldásokat adaptálja a helyi körülményekhez a finn szakértők által javasolt technológiák… Tovább olvasom