Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Igazolvány nélkül nincs voks

Magyarország - Dr. Kovács Béla megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője a Kisalföld kérdésére kifejtette, hogy többféle okmány is megfelelő. Jó a régi típusú személyi igazolvány, amely a néven és az egyéb adatokon kívül a lakcímet is tartalmazza.

Emellett megfelelő az új személyi igazolvány, az útlevél és a jogosítvány, ezekhez azonban be kell mutatni a lakcímkártyát.

Az értesítőszelvényt senkinek nem kell magával vinni, de ha valaki megteszi, azzal meggyorsítja a szavazást, mert a rajta lévő sorszám alapján könnyebb kikeresni a nevét a névjegyzékből.

A főjegyző elmondta, a megyében eddig nem volt hivatalos, jogi probléma e jogszabályhely be nem tartásából, dr. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője azonban arról tájékoztatott: az országban több esetben kellett megismételni szavazást egy-egy szavazókörben, mert arra hivatkozva támadták meg az eredményt, hogy nem ellenőrizték a szavazók kilétét. „Nem elég a jóhiszeműség, a törvény rendelkezéseit be kell tartani" – tette hozzá.


Ez a szabály a rendszerváltás óta nem változott, van azonban olyan, amelynek a mostani referendum lesz a főpróbája. A területi választási iroda arról tájékoztatta lapunkat, hogy az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől távol más magyarországi településen kíván szavazni, a lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől igazolást kérhet. Ezt személyesen vagy meghatalmazott útján lehet megtenni március 7-én 16 óráig. Igazolás ajánlott levélben is kérhető úgy, hogy az március 4-ig megérkezzen a helyi választási irodához. A levélben meg kell jelölni a települést, ahol a választópolgár szavazni kíván. A levélben kért igazolást a helyi választási iroda a választópolgár által megjelölt címre küldi meg. Ha a választópolgár kért és kapott igazolást, de a szavazás napján mégis lakóhelyén tartózkodik, a szavazást megelőző harmadik napig, azaz március 6-án 16 óráig kérheti a lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől visszavételét a névjegyzékbe, de csak egy alkalommal. Erre a szavazás napján nincs lehetőség.

Az országban több esetben kellett megismételni szavazást egy-egy szavazókörben, mert arra hivatkozva támadták meg az eredményt, hogy nem ellenőrizték a szavazók kilétét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív költségvetés a vitára

Győr - Módosító javaslatcsomagot terjeszt a mai győri közgyűlés elé a költségvetés tárgyalásakor az… Tovább olvasom