Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Igazgatók találkoztak Töltéstaván

A kompetenciafelmérésről és a törvényességi ellenőrzésekről esett szó a pedagógustalálkozókon, amelyeket a Győr környéki általános iskolák igazgatóinak munkaközössége szervezett a közelmúltban.

Kiderült: átszámlálták, hogy az intézményekbe tényleg annyi gyerek jár-e, amennyi után az állami normatívát igényelték. A vizsgálatok kitértek arra, hogy a szaktantárgyakat ˝szakos˝ tanárok oktatják-e, azaz megvannak-e megfelelő képesítéseik. A tapasztalatok szerint a kistérségben informatikatanárból van hiány, mert ennek a tárgynak az oktatásához is tanári diploma kell. Így néhol ezt óraadót alkalmazva oldják meg.

A töltéstavai iskolában tartott szakmai nap szervezője, Németh László kisbajcsi iskolaigazgató elmondta: a kompetenciamérésre nem úgy kell készülni, hogy teszteket töltetnek ki a gyerekekkel. A matematikai logikai gondolkodás és a szövegértés fejlesztésére minden tantárgy minden óráján lehetőség nyílik. A tanár felelőssége, hogy gyakorlatias, életszerű feladatokat is adjon tanulóinak. Példaként a pedagógus-továbbképzésen elhangzott: történelemórán a matematikai képességek alkalmazására – a számlálásra, a becslésre, a csoportosításra, a rendszerezésre, a fölé- és az alárendeltség felismerésére – jó lehetőséget adnak az évszámok, az uralkodói intézkedések, az osztálytársadalmak is.

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója előadásában leszögezte: el kell gondolkodniuk a tanároknak, hogy informatikaórán, vállalkozásismeret megalapozásakor ki tanít kit. A diákok e téren eléggé gyakorlottak, a pedagógus pedig, aki nem biztos, hogy kellő életszerű tapasztalattal rendelkezik, erre is alapozhat óráin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Dávid legújabb klipjét Győrben forgatták

A Megasztár 4. második helyezettjeként feltűnt Fekete Dávid legújabb klipjét csütörtökön forgatta… Tovább olvasom