Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Igazgatói levél a képviselőknek

Levélben fordult a helyi képviselőkhöz Némethné Hajba Terézia, a győri Rejtő-középiskola igazgatója, amelyben az intézmény megmaradása melletti érveket sorolja fel. Az érintett iskolák továbbra sem értenek egyet a tervezett bezárásokkal, amelyekről a közgyűlés a csütörtökön (febr. 20.) előzetes döntést hoz.
illusztráció
„ Pszintén hisszük, hogy képviselői esküjéhez híven a város polgárainak, jelenlegi és jövendő szavazóinak hosszú távú érdekeit szem előtt tartva fog majd dönteni, amikor a költségvetési vita véget ér" – ezzel a mondattal zárul a Némethné Hajba Terézia, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatója által a győri önkormányzati képviselőknek írt levél. A bezárásra ítélt intézmény vezetője háromoldalas érveléssel és grafikonokkal áll ki amellett, hogy elhibázott döntés lenne, ha a közgyűlés megszüntetné a középiskolát.

Némethné egyebek mellett azt hangsúlyozza: a textilipari képzéshez használt géppark elszállítása több mint tízmillió forintba kerülne, miközben a gépek szállításra előkészítése, valamint újbóli összeszerelése további jelentős költséggel járna. „A színvonalas textilvegyész- és élelmiszer-analitikai képzést lehetővé tevő három laboratóriumunk kialakítására az elmúlt hét évben mintegy negyvenmillió forintot költöttünk. A Veres Péter Mezőgazdasági Szakiskola jelenleg nem rendelkezik egyetlen olyan megfelelő méretű és felszereltségű laboratóriummal sem, amely a képzés színvonalas folytatását lehetővé tenné. Egyetlen ilyen laboratórium kialakítása (berendezések, műszerek, eszközök nélkül) ismét tízmilliós nagyságrendű beruházást igényelne" – áll a levélben.

Az igazgató úgy véli, hogy a 9–10. osztályos könnyűipari szakmacsoportos tanulók elhelyezése két iskolába nem csökkentené, hanem növelné a városban a párhuzamos képzések számát. „A textilipari szakképzés a Lukács-iskolába, a ruhaipari a Kossuth-iskolába kerülne, de az alapozó képzést mindkét iskolának biztosítani kell" – tette hozzá Némethné Hajba Terézia, aki azt is kiemelte, hogy a Rejtőben jelenleg 593 diák tanul, ami az épület optimális kihasználtságát jelenti.
Ez, valamint a Petz-iskola tanulóinak a Kisalföld mai Postabontás oldalán közölt levele is jelzi: az érintettek egyáltalán nem nyugodtak bele az iskolák megszüntetésébe. Erről egyébként a közgyűlés ma a költségvetés elfogadásakor várhatóan előzetes döntést hoz. Mivel a napirendi pont a negyedik, nem valószínű, hogy a nyilván nagy érdeklődéssel kísért vita délután öt óra előtt elkezdődik. A végleges döntés legkorábban március közepén születhet meg.

Németh kontra Balogh

„ Mit tett és mit kíván tenni polgármester úr, hogy a kormány ígérete szerint kifizesse a közalkalmazottak béremelését? Milyen összefüggés van a tervezett iskolabezárások és aközött, hogy a kormány nem fizette ki a béremelést?" – ezeket a kérdéseket tette fel írásban Németh Zoltán fideszes önkormányzati képviselő Balogh Józsefnek. A győri polgármester – szintén írásbeli – válaszában leszögezte: a közalkalmazotti béremelés fedezete Győrött teljes egészében rendelkezésre áll. „A tervezett intézményracionalizálás, illetve ezen belül az intézménybezárás elsődleges és döntő oka a gyermeklétszám régóta tartó, lényeges csökkenése. (...) Ehhez kapcsolódóan tájékoztatom a Tisztelt Kérdezőt, hogy országosan 2000-ben zárták be a legtöbb iskolát Pokorni Zoltán minisztersége idején, aki az élet természetes velejárójaként jellemezte a helyzetet egy olyan országban, ahol a születések száma, így a gyermeklétszám folyamatosan csökken" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévedésből rabosítva

A Győri Városi Bíróság büntethetőséget kizáró okra, tévedésre hivatkozva megszüntette az eljárást… Tovább olvasom