Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Ifjúsági olimpiai fesztivált rendezne Győr 2017-ben

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a pénteken tartott nyár előtti utolsó közgyűlésén megszavazta, hogy Győr pályázik a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésének jogára. A pályázatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen nyújtja be a város.
1990-ben hívta életre Jacques Rogge az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) annak érdekében, hogy a lehetőséget biztosítson az ifjúsági korosztályos versenyzőknek az olimpiai játékok eszmeiségének, egyetemlegességnek és szervezési rendjének megismerésére - áll a győri önkormányzat sajtóközleményében.

Hasonlatosan az olimpiai játékokhoz vagy más kontinentális bajnokságokhoz az EYOF versenyeit nem minden évben tartják. A négy éves olimpiai ciklushoz igazodva és az olimpiákat nem zavarva minden páratlan évben rendezi meg Európa valamely városa az utánpótlás mára már talán legrangosabb seregszemléjét.

Az EYOF használhatja az Olimpiai Játékok olyan szimbólumait, mint az olimpiai zászló, az olimpiai himnusz és az olimpiai láng. A fesztivál megrendezéséhez ugyanakkor korántsem kell olyan mértékű infrastrukturális és anyagi követelményeket teljesíteni, mint az Olimpiai Játékok esetében. Magyarország minden alkalommal részt vett az eddigi eseményeken a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében. Hazánk, azon belül is Győr városa jó eséllyel pályázik a 2017-es EYOF megrendezésére.

Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke elmondta: "A fesztivál nemcsak azért bírna kiemelkedő jelentőséggel, mert országunk még nem rendezett ilyen eseményt, hanem azért is, mivel Magyarország történetében első alkalommal kerülhetne felvonásra az olimpiai zászló, felcsendülhetne az olimpiai himnusz és fellobbanhatna az olimpiai láng, nagy örömünkre Győr városában."

Az elmúlt időszak nagysikerű győri világversenyei után a 2017-ben esedékes EYOF is olyan esemény, melynek megrendezése - az Európai Olimpiai Bizottság pozitív döntése esetén - mindenképpen tovább növeli a város nemzetközi jó hírét, idegenforgalmi vonzerejét.

Olvasóink írták

 • 13. exodus 2011. június 25. 00:38
  „gymgirl:
  - minden szavaddal egyetértek! Senki sem kérdezné meg Borkaitól, hogy a mindig hangoztatott sportolói múltjának alapsportját, a szertornát miért támogatja erősebben, mint pl. a focit. Pedig úgy tűnik, mintha ettől félne. Nehpgy részrehajlással vádolják. Csakhogy az a helyzet, hogy most is vádolják mindenféle olyan dologgal is, amihez tényleg semmi köze. Na de a politikusi (köz) élet márcsak ilyen.”
 • 12. zoltee 2011. június 25. 00:12
  „Hajrá Győr! Nem vagyok győri, de magyarként szurkolok azért, hogy sikerüljön ide csábítani a rendezvényt! :)”
 • 11. Táncos 2011. június 24. 23:30
  „Hihetetlenek vagytok emberek! Nektek az a jó, ha nem történik semmi és a nagy nihil tesz benneteket boldoggá!
  Igenis van perspektíva ebben a rendezvényben, további fejlődési lehetőség Győrnek! Én örülök neki és remélem meg el is nyerjük a rendezés jogát!!”
 • 10. háté 2011. június 24. 23:26
  „Mintha, egy nyári sportrendezvénynek nem is lenne igénye egy atlétikai stadionra? - az hol van okosok?
  Sehol, akkor miről beszél ez a megamániás, álláshalmozó pozícióhajhász, - maradt volna a katonai kollégium inkább!”
 • 9. gymgirl 2011. június 24. 20:29
  „Jó hogy mindenki csak az uszodáról meg az atlétikáról beszél.. persze.. De hol van egy használható tornacsarnok?? Sehol! Ha már egy olimpiát is megjárt tornász a polgármesterünk, akkor erre a sportra miért nem lehet áldozni? Egyáltalán semmit nem tesz érte. Van egy Bercsényis ´szertorna teremnek´ nevezett lyuk, amit még az ott edzést tartó személy is csak ´műhelynek´ nevez a mérete miatt, ahol csak a fiú torna van támogatva.. jobban mondva inkább ahhoz van kb. 2 szer a többi végülis minek, csak az eredményeket várják.. Ezek után, hogy a lány tornára még csak pénz sem jut - állitólag - a fiú torna is a szakadék szélén áll, de ők így is hozzák az eredményeket, hova akar a város EYOF-ot rendezni?? Ha eddig nem sikerült tenni ezért a sportért, pedig nem 1 ember van, aki kiáll mellette és szeretné, hogy jobb feltételek között menjen az utánpótlás nevelés, akkor valaki szerint majd ez több évtized után megváltozna?!”
 • 8. exodus 2011. június 24. 20:05
  „A győri sportoknak igenis szükségük van nagy formátumú rendezvényekre. Ha lehet pályázati pénzeket szerezni hozzá, akkor azt ki kell használni. Mit sírtok folyton? Cselekedni kell, amikor van rá lehetőség. Így legalább előteremti a sport melletti összefogás a szükséges forrásokat. Mindenre van pénz, csak jó célokat, jó ügyeket kell felkarolni a városvezetőknek. Olyanok vagytok mint az egyszeri autós, aki látja a sugárúton, hogy az 5. kereszteződésben piros a lámpa. Ezért nem indul el, pedig neki éppen zöld van. Hol van még 2017? Neki kell indulni a munkának! Ahol zöld van, ott kell menni. Ne a pirosat lássátok csak mindenhol, mert beragad az egész életetek! Aki így gondolkodik a nagy dolgokról, az a saját kis dolgait is így intézi. Csak sajnálni tudom, hogy folyton egyhelyben topog. Hajrá Győr! Hajrá sportolók! Végre tesz, (tehet) valamit az Olimpiai bajnok polgármester a sportokért is a városunkban. Csapjunk a lovak közé!”
 • 7. Madarász 2011. június 24. 15:27
  „Ne viccelj már!

  Hol látsz te olyan fejlődést, ami normálisan meg lett volna csinálva? Minden stílustalan, sokkal többet fizettek érte, mint amennyi reális lett volna és nézd csak meg mondjuk a Széchényi tér burkolatát, ami rozsdásodik, pattogzik egy év után.

  Mutyiznál? Elég szomorú! Nekem sokszor milliók mennek keresztül a kezemen a munkámból adódóan, mégsem jutott eszembe sosem elvenni belőle egyetlen forintot sem! Pedig mint minden családnak, nekünk is igen csak ki kell számolni a hónap végén a pénzt. Ez becsületesség kérdése, nem pártszíneké.

  Az uszoda jogos igénye a városlakóknak, sokkal jobban szolgálná az érdekeit a városnak, mint holmi megacsarnokok és már az előző ciklus választási ígéreteiben is szerepelt.

  Az állam adna több 10 milliárdot? Naív gondolat, még az iparűzési adó bevételt is lenyúlni tervezik.”
 • 6. Nosavin 2011. június 24. 15:19
  „5-6 év alatt bármi lehetséges, csak akarni kell és hidd el mindenre lenne pénz ha megnyernénk a kandidálást és megkapnád az útjaidat meg amit akarsz!”
 • 5. Madarász 2011. június 24. 15:16
  „Esetleg gondolkodhatnál is! Bár ahogy elnézem, neked a racionális gondolkodás negatívságot jelent...

  Egy ilyen rendezvény és a szükséges feltételek megteremtése többszörösét emésztené fel a hozadékának.
  Áruld már el nekem, szerinted a győri költségvetésben hol van az a pénz, amikor még a csanaki gyerekotthon fenntartására sem jutott?!

  A helyszínekből és infrastruktúrából mi az ami meg van egy ilyen rendezvényhez?

  Vannak sportcsarnokok, sportpályák, uszodák? Nincsenek! Egyetlen egy sincs!

  Van olyan hely ahol akár csak a sportolókat el lehet szállásolni? Max. lerobban kollégiumok csótányokkal! És akkor még a nézőkkel nem is számoltunk.

  Van olyan úthálózata a városnak, ami elbír ilyen megnövekedett forgalmat? Nincs!

  Van olyan tömegközlekedés, ami alkalmas ekkora embertömeg mozgatására? Naná! Csúcsidőben, tanév alatt még a városlakók sem férnek fel egyes járatokra.

  Mindezek a hiányosságok 5-6 év alatt pótolhatók? Egy frászt! Akkor meg miről beszélünk?!

  Álmodozni szép, majd felébred, ha belelóg a keze a bilibe...”
 • 4. Nosavin 2011. június 24. 15:15
  „Sportolhatsz= szurkolhatsz”
 • 3. Nosavin 2011. június 24. 15:13
  „Én ebben a Városban Élek! És Hozzáteszem voltam 2 ilyen EYOF-on is hidd el hogy Győr megfelelő egy ilyen esemény megrendezésére! Majd ha egyszer megnézel egy ilyet tudod akkor miről beszélsz! Ez nem olimpia! Ez Kb Egy Felnőtt EB Szintén van rendezési szempontból! Uszoda meg 2017ig simán lesz! Mindenki az uszodáért düdörög, abba nem gondoltok bele hogy annak éves fenntartása 370 millió forint? Ebbe senki nem gondol bele! Mivel több 10 milliárdot kapna az államtól és a NOB-tól Győr, nem hiszem h bármiféle gond lenne az utak felújítása vagy létesítmények megépítése! Ez mind mind plusz az ilyeneket támogatni kell nem leszólni! örülni annak hogy netalántán a te gyereked is bármelyik sportágban akár ott lehet, és büszkén sportolhatsz majd neki! Mindenki a Borkait szidja, közben meg ilyen fejlődésen még nem ment keresztül Győr mióta ő van! Milliárdok folynak be pályázatokon,épül és újul fel a város fokozatosan! Biztos van mutyizás, hol nincs, de nem akkora méreteket ölt mint MSZP vagy SZDSZ Színekben! Vallja csak be mindenki őszintén ha ő ott lenne nem mutyizna, bevallom ha ott lennék én is mutyiznék! Erről ennyit!”
 • 2. Madarász 2011. június 24. 15:05
  „Kár, hogy nem vagy képes felfogni, hogy egy ilyen rendezvény feltételeitől fényévekre van a város! Normális polgármester előbb a kisebb problémákat oldaná meg, megteremtené az élhető várost, használható közlekedést, aztán lehetne nagyzolni.

  Lehet, hogy te nem ebben a városban élsz?!

  Mutass, csak egyetlen olyan utat, amin normálisan lehet közlekedni!”
 • 1. Madarász 2011. június 24. 14:24
  „Az akadályfutást meg lehet rendezni a feltúrt belvárosban, vagy a külvárosi kátyús utakon...
  2017? Hol lesz már akkor Borkai... Nem hinném, hogy a bársonyszékben!

  Egyébként tessék mondani, az úszó számokat hol rendeznék? Esetleg az elárasztott mélygarázsban? Mivel még egy használható uszoda sincs a városban.

  Egy ilyen rendezvénnyel járó forgalmat hogy bírna el a város úthálózata? Ma is dugó-dugó hátán, mi lenne, ha még ide özönlene egy rakás ember?!

  Le kéne már végre tenni ezekről a megalomán tervekről és végre azzal foglalkozni, amiért megválasztották az emberek!
  Egyszerűen elképesztő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz család kapott élelmiszercsomagot

A Gyermekétkeztetési Alapítvány Adj, hogy ehessenek! akciója, amelynek keretében élelmiszercsomagokat osztanak a rászorulóknak. Pénteken Győrbe ért az akció. Tovább olvasom