Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Időzített bomba a panelokban

A győri panelházak vízvezetékei egyre gyakrabban mondják fel a szolgálatot, hol itt, hol ott lyukadnak ki.
Legutóbb az egyik győr-marcalvárosi tízemeletesben órákig ömlött a víz. Egy felújított, frissen parkettázott első emeleti lakás ment tönkre, fennakadások voltak a ház villamosenergia-ellátásában, telefonvonalában. Nagy György, az ingatlankezelő házkezelőség vezetője nap mint nap tapasztalja, ahogy a panelházak nyomóvezetékei csütörtököt mondanak. Ez nem is csoda, letelt az idejük, az első panelt 1968-ban emelték Győrben, a vezetékek pedig jó esetben 20–25 évet bírnak ki. A műanyagra történő cserét minden lakóközösségnek fontolóra kell vennie, jó néhányban, főleg Adyvárosban, de már a 8–10 évvel fiatalabb Marcalvárosban is elvégezték az elodázható, de el nem kerülhető munkákat.

A panelépületekben az egymás feletti lakások vannak egy nyomóvezetéken, egy lépcsőházban tehát, ahol három lakás van egy emeleten, három ilyen van, vagyis hárommal kell megszorozni a cseréhez szükséges félmillió forint körüli költséget.
A nyomóvezeték elöregedése a négyemeletesekben is okoz elég kárt, egy magasabb épületben azonban, ha a legfelső szintekről áznak az alatta lévők, beláthatatlanok a károk. Nemcsak panelt, hanem minden emeletes házat fenyeget a veszély, Adyvárosban ezért cserélnek vezetéket a téglaépítésűekben is – tudtuk meg Horgony József házkezelőség-vezetőtől.

Ezekben még magasabb költségekkel kell számolniuk a lakóknak, mert falat is kell bontani a munkák során.
A szakemberek szerint a szakszerűtlen szerelés is egyre gyakrabban okoz csőtörést. Ennek oka, hogy a lakások átalakításánál, modernizálásánál hozzá nem értő kezekbe kerül a vízvezeték. A vízóra felszerelése, egy-egy vízcsap áthelyezése vagy a mosogatógép vízellátásának kiépítése során olcsó flexibilis csövekkel terhelik tovább az egyébként is öreg vezetéket. Az esetek többségében a csövek indokolatlanul hosszúak, ívelésük nem elegendő a hőtáguláshoz, nincsenek körültekintően csatlakoztatva vagy rossz minőségűek, ezért durrannak el idő előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falevélgyűjtéssel az állatmenhelyért

Munkával járulhatnak hozzá az új, Pápai úti állatmenhely létesítéséhez a győriek, miután a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) összefogást hirdetett: falevél-gereblyézésre hívja a városlakókat. A társaság vállalja, hogy a menhely építésekor ennek ellenértékeként elvégzi a szükséges szakipari munkákat. Borkai Zsolt polgármester is gereblyét fog szombaton. Tovább olvasom