Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Idővel csökken a kamat

Bár már hónapok óta megerősödött – legalábbis a válság hozta 310 forintos árfolyamhoz képest – a forint, a hiteltörlesztések mértéke alig változott.


Egy tízmilliós lakáshitel esetében a recesszió havi 30–40 ezres pluszköltséget is magával hozhatott. Néhány hónapja hiába hátrált vissza 270 forintra egy euró, az adósok úgy érzik: a bankok egyáltalán nem, vagy alig könnyítettek a terheken. Szabó László, az OTP győri igazgatóságának vezetője szerint az egy-egy pénzintézet kamatát meghatározó forrásköltség mértéke több tényezőtől függ. Egyrészt persze az euró vagy svájci frank árfolyamától, ha a hitelt ezekben a pénznemekben vették fel. Másrészt hatással van rá az adott állam jegybanki alapkamatszintje. A kamatláb esetében meghatározó még az adott ország kockázati besorolása: Magyarország néhány hónapja még rendkívül kedvezőtlen helyzetben volt, most már javuló tendenciát mutat.

A nem ingatlanfedezetű fogyasztási hiteleknél ugyanakkor a kölcsönfelvevő választhat, hogy a hónap melyik napján kíván törleszteni (elseje és huszonnyolcadika között). Így a havi törlesztőrészlet forintban mért ellenértékét az (esedékesség előtti napon) érvényes utolsó árfolyamon számoljuk ki. Ezt az ügyfél is ellenőrizni tudja: így biztosíthatja a fedezetet a folyószámláján – mondta Szabó László.

A cikk teljes szövege a Kisalföld hétfői számában olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térfigyelés: felvétel indul

Hét település nemrégiben több mint tizenhatmillió forintot nyert térfigyelő kamerák telepítésére.
Tovább olvasom