Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Időutazás sajtárral, csuhéval, kacsazsírral

Véget ért az öt település diákjait foglalkoztató honismereti oktatási program első idénye a felpéci tájházban. A népszerű projekt jövője források hiányában bizonytalan.
A megyében egyedülálló – országosan is különlegesnek számító – honismereti oktatási program foglalkozásai szeptembertől mostanáig zajlottak a felpéci tájházban. A helybelieken kívül kajárpéci, gyömörei, győrszemerei és győrszentiváni negyedikes diákok tehettek élménygazdag időutazást nagyszüleik világába.

– Ezek a tematikus együttlétek nagyon népszerűek voltak. Szeptemberben a szőlőfeldolgozás állt a középpontban. A gyerekek taposókádban gyúrták a szőlőt, sajtárral merték, majd nagy lelkesen kóstolták a mustot. Tízóraiként kacsazsíros kenyeret és mellé szőlőt kaptak – mesélte érdeklődésünkre a szervező Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Dombi Alajosné beszámolt arról is, hogy októberben a káposzta feldolgozásával ismerkedtek a résztvevők. Szeleteltek kézzel és gyaluval, majd a savanyítani valót cserépedénybe és hordóba tették el. Mikor az megérett, egy családi nap keretében kóstolták meg a végeredményt. Novemberben a kukorica betakarítása és „melléktermékeinek" hasznosítása köré szervezték a foglalkozásokat, amelyeken a csuhéfonást is megtanulhatták a gyerekek. Decemberben a tejfeldolgozással ismerkedtek, tejet öntöttek le és túrót készítettek.

– A jövőt illetően tananyag, téma akad bőven. Hiába népszerű a programunk, az bizonytalanít el bennünket, hogy egyelőre megszűnt a Norvég Civil Alap támogatása, nincsenek pályázatok, támogatók, így még számos kérdőjelet látunk – jegyezte meg végül Dombi Alajosné.

Sok más mellett a káposzta feldolgozásával is megismerkedtek a felpéci honismereti programban részt vevő gyerekek.
Sok más mellett a káposzta feldolgozásával is megismerkedtek a felpéci honismereti programban részt vevő gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőnek a szeméthegyek Győrben? - Hova tegyük az utca helyett a hulladékot?

Olvasóink jelezték, hogy Győrben több helyen is szemétkupacok nőnek az utcán. Mennyibe kerül leadni? Utánajártunk: semennyibe. Tovább olvasom