Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Időutazás monstre díszletekkel és avítt poénokkal

Kritikus gondolatok - Nem a színészek a hibásak. Sőt, ők mindent megpróbálnak, és a maga figurájában szinte mindegyikük élvezetes alakítást nyújt. A Győri Nemzeti Színház Pinokkió-előadása mégis katasztrofális.

A Pinokkió című mesedarab ezen feldolgozása olyan régi, hogy még azok is emlékezhetnek rá, akik fekete-fehér tévé előtt nőttek fel. Időutazás abba a világba, amikor gyereknek nézték a felnőtteket. A már akkor furcsán hangzó, ma kifejezetten porosnak ható zenét, az egyébként kiváló Kormos István kínrímes dalszövegeit, aki csak egyszer közelébe került ennek a mesedarabnak, nem feledi. Ettől azonban még jó is lehetne az előadás, de nem az. Sajnos nincs benne sem rendezői ötlet, sem kimondott üzenet, sem aktuális tartalom. Csak a formák nagy kavalkádja egy akkora díszletben, melyet talán még soha nem látott a megyeszékhely színháza. Az egyszerű párbeszédek uralta mesében nincs ok és okozat. A szereplők a legkisebb konfliktus nélkül léteznek, és olyan poénokat engednek meg maguknak – bár ez nyilván inkább a rendezőként Győrött bemutatkozó Szerednyei Bélának köszönhető –, amelyek az alpári minősítést méltán érdemlik ki. Egy alapvetően gyerekeknek szóló darabban miként lehet például helye annak a „fantasztikus viccnek", hogy ágyékon illetik a Táltos Tücsköt, akinek ettől fennakad a szeme. Egyébként ez az altestiség már a nyitóképben is megmutatkozik, amikor az enyhén homoerotikusra formált rendőrt Pinokkió lábával találja el a kényes helyen.

„Ha japán rajzfilm lenne, letiltatnám" – mondta valaki találóan a szünetben, majd a kabátjukat a ruhatárból kikérő és távozó nézők után nézve hozzátette: „Fáj minden perce, de csak azért is kivárom a végét." Ő kivárta, de csak alig háromszázötven másik nézővel. A vasárnap esti előadáson a színház 21 sorából 8 üresen árválkodott. Gyerek szám szerint öt volt a nézőtéren. Pedig ugye nekik szólna ez a mese.
De nem szólhat, mert egy érthetetlen gondolat folytán a gyerekdarabot a felnőttbérletesek előadásain kell megnézni.

A színészek mindent megpróbálnak, de a Pinokkió ezzel együtt sem egy nézhető darab. Képünkön Mahó Andrea, Vándor Attila és Posonyi Takács László. Fotó: B. A.
A színészek mindent megpróbálnak, de a Pinokkió ezzel együtt sem egy nézhető darab. Képünkön Mahó Andrea, Vándor Attila és Posonyi Takács László. Fotó: B. A.


A kicsik nem csodálkozhatnak, azok a bérletvásárlók viszont, akik eddig operát, drámát, vígjátékot, operettet és musicalt kaptak, ugyancsak!
A Győri Nemzeti Színház új igazgatója a Forgács Péter által megálmodott repertoárba két új darabot hozott be. Az egyik az Isten pénze volt, melyet a közönség szeret, és a magyar musicalek között biztos helyet talált már magának. Igazi siker! A másik a Pinokkió. Ez utóbbi viszont már a premierhétvégén megbukott. (Csűrhetjük-csavarhatjuk, de még a legendásan rossz kórházi darab is jobb volt nála.)

Lehet, ha vasárnapi matinénak teszik be, ha iskolákat szerveznek rá, ha a gyerekek nézhetik meg, nem mondható ki rá a bukás, bár ez a fajta feldolgozás a XXI. században akkor is komoly és elég nagy kérdéseket vetne fel.

Rejtély, hogy miért került repertoárra a Pinokkió. Miért kell ezt a darabot végigszenvedni a bérleteseknek? Miért kényszerülnek jó színészek ilyen helyzetbe, ahol a tapsot legszívesebben el sem kezdenék a nézők, ahol a játékosságot, a könnyedséget, vagy amit a rendező annak szánt, alig mosollyal honorálják, ahol a sok-sok zenei kiállásból jó, ha egyben halványan összeverik a tenyerüket?

A Pinokkió nem Shakespeare, hogy legalább ezért unatkozzunk rajta, mert sznobok vagyunk. Egy ilyen darabon szórakozni, nevetni szeretnének a kicsik, de ha már úgy alakult, a nagyok. Ezen nem lehet, csak szomorkás könnyeket hullatni, hogy a felnőtteket gyereknek tekintik ismét, a gyerekekből pedig szamarat csinálnak.

Olvasóink írták

 • 9. sziszifusz 2009. február 06. 06:26
  „Láttam.Rászerveztek az ifjúsági bérletre -ismeretlen arcok a bérleten/névsorolvasatos tan.néni /.
  Annyira nem rossz,hogy egyáltalán legyen.A mai képzetlen mindent hálásan befogad -azt is ami árt.
  Ez itt egy zagyvalék volt-el nem döntött kérdés- kinek?,miért?,hogyan? -játszuk.Volt tökön rúgás,orveri idézet/ a gyerekek a valóságsós nagy testvérre asszociáltak/ és áldozat agyonrugdosás a földön -ala miskolci kapitányi interpretációban.
  Hogy az eklektika kinek szánta - gyereknek,felnőttnek - erről nem szólt a darab.
  Sajnos tudni vélem az igazat - tuti- ez a "mű" erkölcsnemesítő szándékkal került repertoárba - amint a pénzügyileg elűzött diri idején - amint anyagi megfontolásból - anno - az egész színpadot rázó -/működik!/ -kuplerájos darabok!
  Egyik se szép.Ez most halott darab,azokban néha feltűnt egy-egy emberi vagy alakítási nyom!
  Ez most nyomtalan lesz!
  Ja, vastaps a végén - megérdemelték - illusztráció - az igény és gondatlanság elnyeri mai jutalmát!”
 • 8. sztyopa 2009. február 05. 19:40
  „T. Kritikus!

  Én gyermekem a szombat esti előadást néztem meg. A diszletek fantasztikusak voltak. az előadás szintén. anno gyerekként láttam az Ön által említett kaposvári darabot Pogány Judittal. akkor is szerettem és most is jól esett ebbe a hangulatban kerülnöm. gyermekem szintén nagyon élvezte. ez is azt jelenti, hogy a darab működik. különösen, ha az ember befogadó.
  mondani való: ennek a darabnak van mondanivalója, ezért is van ennyi feldolgozása.
  a viccekkel kapcsolatban az a véleményem, hogy ha járt cirkuszban, akkor ismernie kell azt az alap poént, amikor a bohócot seggbe rugják. de ha csak a Vitéz Lászlót ismeri, akkor tudja, hogy egy-két elcsattanó pofonon jól lehet szórakozni.

  egy dologgal egyet tudok érteni: több gyerek kell. ez viszont azt jelenti, hogy a T. felnőttek vigyék magukkal a gyereküket. Ha magának még nincsen, máskor kérje kölcsön a szomszéd gyerekét és akkor megtanul együtt szórakozni a gyerekekkel! sokakra ráférne ez a dolog,”
 • 7. SAmu 2009. február 04. 15:49
  „6. Győri Édesnek! Gy. F.-nek egyre nagyobb az orra, leellenőrizheted.
  Kerényit akarom rendezőnek, majd ő bemutatná az orr növekedést (is)!.”
 • 6. GyőriÉdes 2009. február 04. 12:35
  „Én is csak azért maradtam a 2.felvonásra,hogy hátha jobb lesz,de sajnos nem. Ki látott már olyan Pinokkiót akinek nem nő meg az orra,ha hazudik??”
 • 5. TÉTÉ 2009. február 04. 08:43
  „Sajnos, hogy minden szava igaz a kritikának. Csak a színészeket és a monstrum díszletet mozgató műszakot sajnálom. A hétéves gyerekem kétszer talán felkacagott, majd a végén bölcsen ennyit mondott : volt már jobb is! Már maga a darab sem a kedvencem, ez nem egy műremek de ennek ellenére én még emlékszem ugyanebben a színházban kedves és szeretni való Pinoccio előadásra (kb.: 1991?). Kár érte!”
 • 4. SAmu 2009. február 03. 22:00
  „Ha az előadáshoz nem , de a színikritikához GRATULÁLOK. Figyelmébe ajánlom a soproni Kisalföld kritikusoknak, minthogy itt minden előadásról ujjongóan lelkendeznek.
  Helyesírási hibát sem találtam, nem úgy, mint Söjtöri bácsinál ("hallhatatlan" M. Dietrich dalok!)
  Javaslom Kerényi Imrét felkérni, hogy a soproni Hamletből Gy. F.-et átvéve modernizálja az avitt darabot....
  Nálam bölcsebbek már megírták, ki most P.”
 • 3. latakacs 2009. február 03. 19:26
  „Én nem láttam az előadást, de Édesapám igen. Ő csak ennyit mondott: szar.
  Gratulálok a cikkhez, végre valaki rendes kritikát is ír, nem csak elmondja ki-mit játszik, ki a rendező.”
 • 2. medvebocs 2009. február 03. 17:41
  „ez így ahogy van, igaz.. sajnos... és sajnos én nem mentem haza a szünetben, mondván hátha jobb lesz.. hát nem lett.. iszonyatosan gyenge..”
 • 1. Hunicum 2009. február 03. 16:58
  „Szerdnyei maradjon a kaptafánál. Játszon és főzzön a celebeknek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Lehet ötletezni, de nem dilettánsan

Lehet ötletezni, de nem megalapozatlanul, nem a tények ismerete nélkül, olyan dilettánsan, ahogy… Tovább olvasom