Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Idősotthon vagy nyugdíjasház?

Pannonhalma - Mint arról a Kisalföld korábban beszámolt, a jövőben nyugdíjasházzá alakul a pannonhalmi Szent Márton Otthon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddigi, szociális szféra nyújtotta szolgáltatások „eltűnnek", a fenntartó új tulajdonos az idősek befizetett pénzéből gazdálkodik.
Épületet, udvart és kertet vásárolt az új tulaj, s az otthont működtető alapítvány csődje miatt nemcsak az idősek, de a törvényességi felügyeletet ellátó regionális szociális és gyámhivatal munkatársai is joggal aggódtak: mi lesz a nyugdíjasokkal?

Kocsis Tünde, a hivatal főtanácsosa úgy tájékoztatott, a civil szervezet bankszámláján zárolt összegből előreláthatóan kifizetik a gondozók elmaradt munkabérét, a lakók pedig a napokban új szerződésben szentesítették: az új körülmények, így a megemelt térítési díj ismeretében maradnak vagy mennek a nyugdíjasházból.

– Igyekeztünk minden részletről korrektül tájékoztatni a lakókat – sorolta a szociális és gyámhivatal főtanácsosa. – Mivel már múlt év novemberében látszott a mostanra kialakult helyzet, közvetítettünk az új tulajdonos és a lakók, valamint a hozzátartozóik között. A nyugdíjasházra, illetve annak házirendjére vonatkozó szerződéseket az idősek átnézték, egy lakókból és hozzátartozókból álló bizottság megbízásával kiegészítették. Az otthonból nyugdíjasházzá történő átalakulás azonban azt is jelenti, hogy a szociális jogszabályok, így például a törvény által előírt nővérszám, a szolgáltatás, a gyógyszertámogatás mértéke változik, s a szerződésekre a polgári törvénykönyv passzusai mérvadóak. Nincs normatíva és állami gondoskodás, ám a jelenlegi szerződés szerint az új tulajdonos – anyagi nehézség esetén – döntéseibe bevonja a lakókból és hozzátartozóikból álló testületet, s így a lehető legoptimálisabb, mindenki számára megnyugtató döntést hozhatja meg.

Kocsis Tünde nem titkolja, annak ellenére, hogy a nyugdíjasok körében érthető nyugtalanságot és félelmet tapasztaltak, a vihar mára elült. A gondozók napokon belül talán a pénzükhöz juthatnak, az idősek pedig – meglehet rokoni, hozzátartozói segítséggel, de – tovább élhetnek megszokott lakrészükben.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sínen van az olcsópiac ügye

Győr - Végre elindult a győri olcsópiac – a volt bácsai piac – engedélyezési eljárása.… Tovább olvasom